De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij Workshop 2 Innovatiegericht aanbesteden van gras - Consultatie van de markt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij Workshop 2 Innovatiegericht aanbesteden van gras - Consultatie van de markt."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij Workshop 2 Innovatiegericht aanbesteden van gras - Consultatie van de markt

2 Geen beleidsankers, en dan? Geen man overboord (mits draagvlak): Beleidsanker voor hoogwaardige verwerking creëren, b.v. - input leveren voor de begroting van afdeling of bestuurscollege; - beleidsnota met uitgangspunten voor beheer & onderhoud opstellen & op afdelingsniveau of door bestuurder te accorderen; - idem beleidsnota voor duurzaamheid, circulaire economie, afval, innovatie e.d. Indien dit (op afzienbare termijn) niet mogelijk is: Innovatief aanbesteden (pre-commercial/concurrentiegerichte dialoog): - eindresultaat hoeft niet op voorhand vast te staan; - gezamenlijke zoektocht naar optimale verwerking met de markt.

3 Randvoorwaarden Gras is natuurproduct, dus inherente variatie in samenstelling (voorjaar/najaar, bodemtype, wijze van (ecologisch) beheer) Daarnaast invloed door zwerfvuil en wijze van oogsten: – Maaimethode (aanhangend zand, lengte van gewas, kneuzingen) – Drogen op locatie/Snelheid van afvoer Vrijkomen in pieken -> bewaren – Mengen/apart houden van batches – Wijze van inkuilen

4 Verwaarding van gras – de huidige situatie Compostering dominante technologie (> 80% van gras) – Robuuste technologie, kan verschillende kwaliteiten handlen – Voor hoogwaardige compostproducten is kwaliteit en hoeveelheid gras kritisch (bijvoorbeeld in potgrondsubstraten) Vergisting is beperkt, en groeit (nog) niet heel hard – Vergisting in co-vergisters vraagt aanpassingen in ontwerp en bedrijfsvoering (invoer, roerwerk) – GFT-vergisters als wintervulling bij lagere aanvoer GFT-afval – Alleen gras met hoge energie inhoud is geschikt (biogasproductie) Veevoer is beperkt vanwege risico’s vervuiling Veelheid aan nieuwe technologieën in verschillende ontwikkelstadia (raffinage, vezels, bouwmateriaal)

5 Verwaarding van gras – de huidige situatie Daarnaast: rechtstreeks onderwerken van maaisels op (landbouw)grond Toegestaan onder Vrijstellingsregeling plantenresten & tarragrond – 100 meter/1 km criterium – Meetellen bij meststoffenboekhouding Artikel 10.1a, lid 1, sub f van de Wet milieubeheer specificeert gras en andere stromen die onder voorwaarden zijn uitgezonderd van de reikwijdte van hoofdstuk 10 van de wet, namelijk: ‘Stro en ander natuurlijk, niet-gevaarlijk landbouw- of bosbouwmateriaal dat wordt gebruikt in de landbouw, de bosbouw of voor de productie van energie uit die biomassa door middel van processen of methoden die onschadelijk zijn voor het milieu en die de menselijke gezondheid niet in gevaar brengen’. -> echter, bermgras is geen erkende meststof dus rechtstreeks toepassen mag niet. Afvalstoffenregelgeving is hierbij minder van belang.

6 Beoordeling van nieuwe technologieën 1.In zijn algemeenheid geldt: hoe hoogwaardiger de verwaarding, hoe hoger de eisen aan het gras zullen zijn (grondstof-benadering) 2.Alles anders dan composteren en GFT-vergisten vraagt additionele inspanning in logistieke keten van maaien, opslag en eventueel voorbewerken 3.Technologieën komen sneller verder als wordt gestart met ‘mooi’ uitgangsmateriaal, daarna opschalen naar andere kwaliteiten

7 Aandachtspunten voor ‘duurzaamheidsbeoordeling’ 1.‘Ladder van Lansink’ 2.Technologieën die op zowel grondstoffen als CO2 gunstig scoren, zijn meer duurzaam, bijvoorbeeld: – Vergisten beter dan compostproductie voor akkerbouw – Compost als veenvervanger beter dan vergisten – Etc 3.Wat gebeurt met deel van gras dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing, of als reststroom daarvan vrijkomt? 4. Bij verwaarden van gras blijft ook beheersing van milieurisico’s belangrijk uitgangspunt Bijvoorbeeld vernietiging van plantpathogenen en invasieve exoten: goed in thermofiele vergisting (55 gr C) en compostering, slecht in mesofiele vergisting (35 gr C)

8 Vragen aan marktpartijen Workshop 2 d.d. 24 september 2015

9 Vraag 1 Welke eisen stelt uw technologie aan de kwaliteit van het geleverde gras?

10 Aanvullingen bij vraag 1 ……

11 Vraag 2 Hoe zouden overheden meer grip kunnen krijgen op de verwerking van hun gras? (type contracten, controle, anderszins)

12 Aanvullingen bij vraag 2 ……

13 Vraag 3 Kunt u zich vinden in het navolgende classificatieschema als gunningsmodel? (toel.: hoe hoger de grasverwerking op deze ‘ladder’, hoe meer punten worden verdiend bij inschrijving op een bestek)

14 Classificatieschema

15 Aanvullingen bij vraag 3 ……

16 Vraag 4 Wat zijn uw wensen t.a.v. de contractduur en de flexibiliteit in het contract t.b.v. innovatie?

17 Aanvullingen bij vraag 4 ……

18 Vraag 5 Bent u geïnteresseerd om met de Workshop deelnemers verder mee te denken in de ontwikkeling en implementatie van pilots, ook wanneer dit in eerste instantie zou gaan om kleinere & kortere contracten?

19 Aanvullingen bij vraag 5 ……


Download ppt "Welkom bij Workshop 2 Innovatiegericht aanbesteden van gras - Consultatie van de markt."

Verwante presentaties


Ads door Google