De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

22 september 2016 Belastingplan Special U gaat erop vooruit!

Verwante presentaties


Presentatie over: "22 september 2016 Belastingplan Special U gaat erop vooruit!"— Transcript van de presentatie:

1 22 september 2016 Belastingplan 2017 - Special U gaat erop vooruit!

2 Via deze speciale Prinsjesdag-special brengt HLB u volledig op de hoogte van Prinsjesdag 2016. De gevolgen voor uw organisatie naar aanleiding van de Miljoenennota 2017 en het Belastingplan 2017 zijn in deze special voor u in kaart gebracht. Heeft u inhoudelijke vragen over de gevolgen van Prinsjesdag? Stel ze dan direct aan onze adviseurs.

3

4 Vrijgestelde beleggingsinstellingen (vbi’s) Verlenging tariefschijf vennootschapsbelasting Wijziging fiscale eenheid vennootschapsbelasting Koopkrachtpakket Beloningen bestuurders en commissarissen van NL vennootschappen Schenking € 100.000 ten behoeve van eigen woning Wijziging bedrijfsopvolgingsfaciliteit Versoepeling teruggaaf btw bij oninbare vorderingen Eigen woning rente Pensioen in eigen beheer Bouwterrein in de btw Btw vrijstelling sportverenigingen voor watersportorganisaties Innovatiebox Monumentenpanden Scholingsuitgaven Teruggaafregeling dividendbelasting voor buitenlandse beleggers Afgezonderd particulier vermogen Vruchtgebruiktestament Heffingsvrij vermogen Box III Lager tarief laadpalen Onderwerpen Belastingplan 2017

5 Vrijgestelde beleggingsinstellingen (vbi’s) 1.Voortaan moet in box 2 worden afgerekend over de positieve aanmerkelijkbelangclaim (ab-claim) als een lichaam waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft de vbi-status verkrijgt. Door deze maatregel kan een ab-claim niet langer worden doorgeschoven naar het fiscaalvriendelijke regime van de vbi. Om anticipatie op deze maatregel te voorkomen, wordt voorgesteld deze maatregel met terugwerkende kracht tot Prinsjesdag, 20 september 2016, 15.15 uur in werking te laten treden. 2.Box 3-vermogen dat wordt ondergebracht in een vbi waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft, wordt niet alleen belast in box 2, maar blijft ook belast in box 3 als dit vermogen binnen achttien maanden weer terugkomt naar box 3. Door deze maatregel wordt de zogenoemde flits-vbi tegengegaan. Wel komt er een tegenbewijsregel zodat er geen dubbele belastingheffing plaatsvindt als de belastingplichtige aannemelijk kan maken dat er een zakelijke reden was om het vermogen binnen achttien maanden weer terug te halen naar box 3. 3.Het percentage van het forfaitaire rendement uit een vbi wordt automatisch gekoppeld aan het voor dat jaar geldende percentage van de hoogste schijf in box 3. Stimulering start ups De regeling beoogt innovatieve start-ups te stimuleren door toe te staan dat het gebruikelijk loon gedurende de eerste drie jaar op ten hoogste het minimumloon wordt gesteld. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de startup beschikken over een S&O-verklaring voor starters.

6 Verlenging tariefschijf vennootschapsbelasting De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting van 20% wordt verlengd:  in 2018 van € 200.000 naar € 250.000;  in 2020 van € 250.000 naar € 300.000; en  in 2021 van € 300.000 naar € 350.000.

7 Koopkrachtpakket De algemene heffingskorting wordt verhoogd met (per saldo) € 16. De maximale heffingskorting bedraagt daardoor € 2.254. Het kindgebonden budget voor het 1e en 2e kind gaat met € 100 omhoog. De ouderenkorting bedraagt in 2017 € 1.292 (2016: € 1.187) voor AOW-gerechtigden met een verzamelinkomen van niet meer dan € 36.057. Het eindpunt van de 3e schijf in de inkomstenbelasting wordt gesteld op € 67.072 (2016: € 66.421). De maximale arbeidskorting wordt € 3.223 (2016: € 3.103); de afbouwgrens wordt met € 1.500 verlaagd en komt daardoor te liggen op € 32.444.

8 Beloningen bestuurders en commissarissen van NL vennootschappen In het vervolg kan Nederland in alle gevallen het heffingsrecht van in het buitenland wonende commissarissen en bestuurders effectueren. De functie wordt steeds geacht in Nederland te zijn vervuld.

9 Schenking € 100.000 ten behoeve van eigen woning Iedereen tussen 18 en 40 jaar mag per schenker eenmalig een schenking van € 100.000 ten behoeve van de eigen woning ontvangen. De beperking dat de schenking gedaan moet worden aan een kind vervalt. In de aangifte schenkbelasting dient een beroep op deze verhoogde vrijstelling gedaan te worden. De vrijstelling is per schenker eenmalig, maar het is mogelijk om deze verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren te benutten. De schenking dient gebruikt te worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning of het aflossen van een eigen woning schuld De geschonken bedragen moeten uiterlijk in het tweede kalenderjaar na het kalenderjaar waarin de eerste schenking is gedaan, worden aangewend ten behoeve van de eigen woning. De termijn voor het opleggen van de aanslag, als er toch sprake is van een belaste schenking, wordt gezet op 5 jaar.

10 Wijziging bedrijfsopvolgingsfaciliteit De uitspraak van de Hoge Raad dat een klein indirect belang van een erflater of schenker toch kan kwalificeren voor de BOR wordt teruggedraaid. Zogenoemde indirecte belangen van kleiner dan 5% kwalificeren niet langer voor de BOR. Datzelfde gold al voor direct gehouden belangen van minder dan 5%. Deze maatregel heeft terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2016.

11 Versoepeling teruggaaf btw bij oninbare vorderingen Een separaat teruggaafverzoek is niet langer nodig. De belanghebbende/ondernemer kan het bedrag van de teruggaaf simpelweg in mindering brengen op de periodieke aangifte voor de btw. Het recht op teruggaaf ontstaat op het tijdstip dat de oninbaarheid van de vordering kan worden vastgesteld. Anders dan thans wordt verondersteld dat de oninbaarheid van de vordering in ieder geval ontstaat op het moment dat de vordering één jaar nadat deze opeisbaar is geworden, nog niet is betaald. Draagt de ondernemer zijn vordering over aan een ander, dan treedt die andere ondernemer in de plaats van de overdragende ondernemer. Wordt uiteindelijk de vordering toch geïnd, dan dient de btw alsnog te worden afgedragen. Voor de niet-betalende afnemer geldt dat deze de reeds in aftrek gebrachte btw dient terug te betalen na één jaar of, zoveel eerder, indien binnen die termijn vaststaat dat de afnemer niet zal betalen. De één-jaarstermijn begint, ook voor bestaande vorderingen, te lopen per 1 januari 2017.

12 Eigen woning rente In de wet wordt opgenomen dat de zgn. boeterente voortaan als ‘eigen woning rente’ in aftrek gebracht kan worden indien deze rente wordt uitgesmeerd over meerdere jaren (rentemiddeling). Hiervoor bestond al een beleidsbesluit.

13 Pensioen in eigen beheer Dit wetsvoorstel strekt tot uitfasering van het pensioen in eigen beheer voor de directeur grootaandeelhouder (dga). De mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Indexering (mits toegezegd) vindt nog wel plaats. Er komt een tijdelijke maatregel van een fiscaal gefacilieerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer. De afkoop houdt in dat de pensioenaanspraak fiscaal geruisloos (zonder heffing van loonbelasting, revisierente en vennootschapsbelasting) wordt teruggebracht naar de fiscale balanswaarde. Daarna heeft de dga gedurende 3 jaar de mogelijkheid tot afkoop. Daarbij geldt een korting op de grondslag (de fiscale waarde van de pensioenverplichting). Die korting bedraagt in 2017 34,5%, in 2018 25% en in 2019 19,5%. De korting wordt maximaal verleend over de fiscale waarde per 31 december 2015. De dga die niet wenst af te kopen, krijgt de mogelijkheid om de pensioenaanspraak om te zetten in een aanspraak ingevolge een zgn. oudedagsverplichting. Het geld blijft daarbij in de onderneming; belastingheffing vindt pas plaats in de uitkeringsfase. Het bedrag neemt enkel toe door de wettelijk toegestane oprenting. De dga kan op elk moment beslissen om de oudedagsverplichting om te zetten in een extern bedongen lijfrenteproduct. Wordt daar niet voor gekozen, dan moet het gereserveerde bedrag vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd gedurende 20 jaar gelijkmatig aan de dga worden uitgekeerd. Desgewenst mogen de uitkeringen al 5 jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd ingaan. De partner van de dga dient toestemming te geven aan de beëindiging van het pensioen in eigen beheer. Het gefaciliteerd afkopen van het pensioen in eigen beheer is ook toegestaan voor reeds ingegane pensioenen. In dat geval wordt de korting berekend over de fiscale balanswaarde per datum van afstempelen.

14 Bouwterrein in de btw De definitie van het begrip bouwterrein in de btw wordt aangepast. Voldoende is dat onbebouwde grond kennelijk bestemd is om te worden bebouwd. Rekening wordt gehouden met de bedoelingen van koper en verkoper. Er is tevens sprake van een bouwterrein indien bebouwde grond wordt geleverd en de leverancier zich ertoe heeft verbonden het gebouw in het kader van de levering volledig te slopen. Als sprake is van een bouwterrein is de levering ervan sneller belast met 21% btw. Voordeel daarvan is wel dat er dan meestal een vrijstelling is voor de overdrachtsbelasting.

15 Btw vrijstelling sportverenigingen voor watersportorganisaties Van de vrijstelling voor sportorganisaties is met ingang van 1 januari 2017 uitgesloten het ter beschikking stellen van lig- en bergplaatsen voor recreatieve vaartuigen.

16 Innovatiebox Voor de toegangsvoorwaarden wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen kleine en grote ondernemingen. Een grote onderneming heeft over vijf jaar een gemiddelde nettogroepsomzet van meer dan € 50 miljoen per jaar (€ 250 miljoen over vijf jaar) of brutovoordelen uit innovatieve activa van meer dan € 7,5 miljoen per jaar (€ 37,5 miljoen over vijf jaar). Kleine en grote ondernemingen dienen voor het speur- en ontwikkelingswerk een S&O- verklaring te hebben. Voor grote onderneming gelden daarnaast de volgende voorwaarden (het juridisch ticket):  het immateriële activum heeft de vorm van programmatuur;  aan het bedrijf is een octrooi of kwekersrecht verleend;  aan het bedrijf is een vergunning verleend voor het in de handel brengen van geneesmiddelen voor mens of dier;  het bedrijf beschikt over een exclusieve licentie om een octrooi, kwekersrecht, vergunning voor medicijnen te gebruiken. Indien een gedeelte van de uitgaven verband houdt met het uitbesteden van S&O-werk aan een verbonden lichaam, komt een daarmee overeenkomstig deel van de voordelen uit innovatie niet langer in aanmerking voor de innovatiebox.

17 Monumentenpanden Voorgesteld wordt om de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden per 2017 te beëindigen. Financiële ondersteuning zal niet langer via de belastingen worden geregeld. Er komt een overgangsregeling voor 2017 en 2018.

18 Scholingsuitgaven De aftrek voor scholingsuitgaven wordt per 2018 afgeschaft. In de plaats daarvan komen er scholingsvouchers.

19 Teruggaafregeling dividendbelasting voor buitenlandse beleggers Buitenlandse beleggers in Nederlandse aandelen krijgen onder voorwaarden de mogelijkheid om Nederlandse dividendbelasting terug te vragen. Deze maatregel geldt zowel voor particulieren als voor rechtspersonen.

20 Afgezonderd particulier vermogen (apv) De ‘toerekeningsstop’ wordt aangepast. Tot nog toe werd het in de apv ondergebrachte vermogen niet toegerekend aan de inbrenger of diens erfgenamen indien de apv in het buitenland zelf wordt betrokken in een naar Nederlandse begrippen reële belastingheffing. Daarvan is kort gezegd sprake bij een heffing van ten minste 10%. Deze toerekeningsstop zal voortaan enkel gelden voor een apv voor zover deze een reële materiële onderneming drijft. Indien dit niet het geval is, is de toerekeningsstop niet van toepassing en kan alleen de daadwerkelijk in het buitenland betaalde winstbelasting worden verrekend met de door de inbrenger in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting. Deze maatregel gaat in per 20 september 2016, 15.15 uur.

21 Vruchtgebruiktestament De defiscalisering (de vruchtgebruiker wordt in Box III belast voor de volle waarde van de bezittingen en de bloot eigenaars worden niet belast) wordt uitgebreid tot alle vermogensbestanddelen waarop krachtens erfrecht een vruchtgebruik is gevestigd, derhalve ook op de schulden.

22 Heffingsvrij vermogen Box III Ook voor buitenlands belastingplichtigen geldt voortaan het heffingsvrij vermogen in Box III.

23 Lager tarief laadpalen Het tarief van de energiebelasting voor openbare laadpalen wordt in 2017 tot en met 2020 verlaagd. Het thuisladen komt niet in aanmerking voor het lagere tarief.

24 SAMENGEVAT:

25 Uiteraard betreft het allemaal nog plannen. Wij houden u op de hoogte. Bekijk de volledige tekst en updates via www.hlb-blomer.nl/prinsjesdag


Download ppt "22 september 2016 Belastingplan Special U gaat erop vooruit!"

Verwante presentaties


Ads door Google