De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Startpagina zonder foto Werksessie waarden & de deontologische code 2 september 2016.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Startpagina zonder foto Werksessie waarden & de deontologische code 2 september 2016."— Transcript van de presentatie:

1 Startpagina zonder foto Werksessie waarden & de deontologische code 2 september 2016

2 Doelstelling? Waarden en integriteit: waar zitten de verschillen en de raakvlakken? Hoe kunnen we de waarden integreren in de deontologische code? → 2 werksessies 2/09 en 12/09 → resultaat: aanvulling op de huidige code

3 Opwarmertje Advocaten doen niet mee aan strijd tegen witwassen

4 Zes deontologische principes

5 Samen kom je verder Je brengt een groot deel van uw leven door op je werk. De Vlaamse overheid wil een aangename werkomgeving bieden, waarin mensen op een professionele manier hun taken uitoefenen. Samen kunnen we werk maken van een professionele werkomgeving en werksfeer die ook aangenaam zijn. We hechten belang aan respect voor elkaar en doen niet aan discriminatie.

6 Eerlijk duurt het langst Correct en consequent handelen draagt bij tot een efficiënte en soepele werking van onze organisatie. Het is de taak van iedere medewerker om eerlijk te handelen, respectvol om te gaan met anderen en geen misbruik te maken van voorkennis.

7 Iedere klant evenveel koning Klant is koning luidt het spreekwoord maar krijgt iedere klant dezelfde service? Krijgen klanten die je kent een betere dienstverlening of meer informatie dan andere? Als overheid moeten we iedereen de best mogelijke service bieden, zonder discriminatie en met respect voor het gelijkheidsprincipe.

8 Een vergiftigd geschenk? Iedereen krijgt graag een (relatie)geschenk. Maar vaak hangt er aan een geschenk of gratis uitnodiging toch een prijskaartje. Wie biedt jou iets aan en waarom? Schept het aanvaarden van een geschenk of uitnodigingen verplichtingen? Zou het de indruk kunnen geven dat je niet objectief bent? Denk na over het aanvaarden van giften en geschenken en bespreek het met je collega’s en leidinggevenden.

9 Pas je ook op de kleintjes? De middelen die je tijdens uw werk gebruikt, zijn publieke middelen. Je gaat er niet alleen mee om als een goed huisvader, maar bent ook bereid om verantwoording af te leggen over het gebruik van die middelen. Omdat de middelen dienen om het algemeen belang na te streven, gebruik je ze met oog voor zuinigheid, efficiëntie en effectiviteit.

10 Is zwijgen altijd goud? Als medewerker van de Vlaamse overheid heb je spreekrecht en soms ook spreekplicht. Als je weet hebt van strafrechtelijke inbreuken heb je de plicht dit te melden. Bij twijfel bespreek je dit met je leidinggevende of kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of bij Spreekbuis.

11 Vier waarden

12

13 Betekenis van de waarden Daadkracht: We nemen met respect voor alle belanghebbenden weloverwogen beslissingen die we kordaat uitvoeren. We grijpen opportuniteiten en ondernemen gedurfde, adequate acties om innovatieve oplossingen te bieden. We nemen verantwoorde risico’s en leren uit fouten. Openheid: We hebben oog voor wat er leeft in de samenleving. We werken samen met alle betrokken actoren binnen en buiten de overheid en stellen ons ten dienste van de maatschappij. We zeggen wat we doen.

14 Betekenis van de waarden Vertrouwen: We gedragen ons deontologisch correct, zijn eerlijk en loyaal. We geven en verdienen vertrouwen. We stimuleren de kwaliteiten in de eigen organisatie en in de maatschappij. We zijn authentiek en doen wat we zeggen. Wendbaarheid: We reageren alert op de ontwikkelingen in de samenleving. We definiëren onze dienstverlening proactief naargelang de noden, wensen en verwachtingen van de klanten en belanghebbenden. We zetten onze talenten flexibel in.

15 Geen definitie, wel een vertaling VERTROUWENTRUSTCONFIANCEVERTRAUENCONFIANZA

16 Integriteit en waarden

17 Raakvlakken en verschillen? Integriteit Dwingend Sancties Handhavingskader Deontologische principes Waarden Vrijblijvend Geen sancties Enkel omschrijving Vertaling door entiteiten

18 Raakvlakken en verschillen? Integriteit en waarden = HOE? Hoe je omgaat met klanten Hoe je de dienstverlening verzekert Hoe je omgaat met collega’s Hoe je je leiderschapsrol invult Hoe je je medewerkers aanstuurt Balans zoeken tussen uitersten

19 Aan de slag met de code 4 groepen krijgen andere zinnen uit de code Plak elke zin bij de waarde waarbij die het best past (dus: kiezen!) Start bij eerste waarde met begeleider Na 20’ schuif je door naar volgende waarde Parking: wat jullie niet kunnen plakken – bedenkingen… 1 daadkracht 2B43 Veerle 2 openheid 2B44 Hilde 3 vertrouwen 2B38 Kristien 4 wendbaarheid 2B39 Silke

20 En nu? Bedankt voor het harde werk! Tweede sessie op 12/09 Voortbouwen op deze oefening Wie moet dit weten? Hoe maken we dit bekend? Honger?

21

22


Download ppt "Startpagina zonder foto Werksessie waarden & de deontologische code 2 september 2016."

Verwante presentaties


Ads door Google