De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderzoek ter versterking van de Nederlandse (biologische) wijnbouw Frank Maas, PPO-Randwijk Stan Beurskens, Wijnadvies Beurskens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderzoek ter versterking van de Nederlandse (biologische) wijnbouw Frank Maas, PPO-Randwijk Stan Beurskens, Wijnadvies Beurskens."— Transcript van de presentatie:

1 Onderzoek ter versterking van de Nederlandse (biologische) wijnbouw Frank Maas, PPO-Randwijk Stan Beurskens, Wijnadvies Beurskens

2 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) Zelfstandige onderzoeksinstituut (B.V.) Onderdeel van Wageningen Universiteit en Research Centrum (WUR PPO heeft verschillende vestigingen PPO - Lelystad (Akkerbouw en vollegrondsgroenten) PPO - Lisse (Bollen en Boomteelt) PPO - Bleiswijk/ WUR-Glastuinbouw PPO - Randwijk (Fruit)

3 Inhoud Voortraject Problematiek in Nederlandse wijngaarden Aanbevelingen Toekomst

4 Voortraject 2003 en 2004 Cursus Wijnbouw in samenwerking met Jan Oude Voshaar, Fred Lorsheijd en Piet van Rijsingen

5 Voortraject 2006 Bureaustudie Verkenning potentie biologische wijnbouw Uitgevoerd op verzoek van Bioconnect (het kennisnetwerk voor Biologische Landbouw en Voeding in Nederland) met financering van ministerie LNV

6 Voortraject 2007 Onderzoeksproject Versterking markt en keten-samenwerking biologische wijnbouw Co-innovatieproject uitgevoerd in samenwerking met bedrijfsleven (ZLTO en wijngaardeniers Groesbeek). Gefinancieerd door LNV (via AgroKetenKennis), ZLTO en wijngaardeniers.

7 Voortraject 2008 Onderzoeksbudget (€ ) beschikbaar gesteld vanuit LNV programmma ‘Systeeminnovatie Biologische Open Teelten’ voor onderzoek ter versterking van Nederlandse (biologische) wijnbouw Onderzoekswensen moeten vanuit wijnbouwsector zelf komen Vertegenwoordiger uit de wijnbouwsector bepreekt onderzoekswensen in productwerkgroep Fruit van het LNV onderzoeksprogramma

8 Voortraject 2008 Onderzoekswensen geinventariseerd via wijngaardeniersgilde Dik Beker aangezocht als vertegenwoordiger wijnbouw in Productwerkgroep Fruit Binnengekomen wensen met 10 wijngaardeniers besproken en keuzes gemaakt

9 Voortraject 2008 Onderzoeksgeld ingezet op 3 onderwerpen Inventarisatie groei en productie verschillende druivenras-onderstamcombinaties in verschillende regio’s binnen Nederland (doel betere advisering nieuwe aanplanten) Preventiemaatregelen en biologische bestrijdingstechnieken schimmelziekten Markt- en consumentengedrag Nederlandse biologische wijn

10 Selectie wijngaarden Verschillende ondergronden Zeeklei Rivierklei Zand Overige (löss, vuursteen, mergel) Goede verdeling over Nederlandse provincies

11 Inventarisatie bestaande wijngaarden Vragenlijst opgesteld door PPO en Wijnbouwadvies Beurskens Vragenlijst verstuurd via wijngaardeniersgilde Uit ruim 30 ingevulde formulieren 9 wijngaarden verspreid over Nederland gekozen om ontwikkeling en druivenproductie wijngaard te volgen gedurende een aantal jaren

12 Preventie en bestrijding schimmels Uitgevoerd door Bart Heijne (PPO-Randwijk) Literatuurverkenning Proef met biologische middelen tegen Botrytis

13 Markt- en consumentenonderzoek Uitvoerder: Frans Verhees, Marktkunde en Consumentengedrag, Wageningen UR Aankoopgedrag Nederlandse consument. Onderzoek doorgeschoven naar 2009

14 Proef met biologische middelen tegen Botrytis Proefras: Johanniter Locatie proef: Betuws wijndomein, Erichem Proefopzet: 10 behandelingen in 6 herhalingen op veldjes van 4 planten 5 bespuitingen uitgevoerd (9 en 24 sept. en 6, 9, 13 okt)

15 Behandelingen Botrytis bestrijding  Onbehandeld  Armicarb 5 kg/ha  Vitisan 5 kg/ha  Trifolio S-forte 2 l/ha  Mycosin 5 kg/ha  Ulmasud 4 l/ha  BoniProtect 1,5 kg/ha  Saponin 7 l/ha  Armicarb 5 kg/ha + Trifolio S-forte 2 l/ha  Mycosin 5 kg/ha + Trifolio S-forte 2 l/ha

16 Waarneming Aantasting trossen door Botrytis op schaal 1 – 5 1 = geen schade 2 = lichte schade 3 = matige schade 4 = veel schade 5 = erg veel schade

17 Resultaten Geen enkele behandeling had een statistisch betrouwbaar effect op de mate van aantasing door Botrytis

18 Bedankt voor uw aandacht © Wageningen UR


Download ppt "Onderzoek ter versterking van de Nederlandse (biologische) wijnbouw Frank Maas, PPO-Randwijk Stan Beurskens, Wijnadvies Beurskens."

Verwante presentaties


Ads door Google