De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goniometrie is een tak van wiskunde die zich bezighoudt met driehoeken en in het bijzonder de op rechthoekige driehoeken gebaseerde goniometrische functies.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goniometrie is een tak van wiskunde die zich bezighoudt met driehoeken en in het bijzonder de op rechthoekige driehoeken gebaseerde goniometrische functies."— Transcript van de presentatie:

1 Goniometrie is een tak van wiskunde die zich bezighoudt met driehoeken en in het bijzonder de op rechthoekige driehoeken gebaseerde goniometrische functies zoals sinus (sin), cosinus (cos) en tangens (tan).sinuscosinus

2 Tangens: alleen met rechthoekige driehoeken!!!!

3

4 5.1 Tangens van een hoek Je gaat leren hoe je met tangens de hoeken van een rechthoekige driehoek berekent.  B weten we al.  B = 90° Je gaat leren hoe je  A en  C kunt berekenen.

5 Namen van zijden ∆KLM is een rechthoekige driehoek.  K is de rechte hoek van 90° De zijde tegenover de rechte hoek is de langste zijde. Die zijde wordt de schuine zijde genoemd. Tegenover  L ligt rechthoekszijde KM. Daarom is KM de overstaande rechthoekszijde van  L. Zijde KL noemen we de aanliggende rechthoekszijde van  L. Overstaande zijde van < L Aanliggende zijde van < L Schuine zijde Waarschuwing!!! HOOFDLETTERS gebruiken voor zijden en hoeken!!!!!

6 Namen van zijden in een rechthoekige driehoek: Schuine zijde Overstaande zijde Aanliggende zijde Aanliggende zijde van < M Overstaande zijde van < M Schuine zijde Waarschuwing!!! HOOFDLETTERS gebruiken voor zijden en hoeken!!!!! Nu kijken we naar  M

7 a De overstaande rechthoekszijde van  R is PQ. b De aanliggende rechthoekszijde van  R is PR. c De overstaande rechthoekszijde van  Q is PR. d De aanliggende rechthoekszijde van  Q is PQ.

8 Tangens tan  A = = Afspraken: De tangens niet afronden behalve als de opgave dat vraagt. Tangens heeft geen eenheid. Let op de schrijfwijze! overstaande rechthoekszijde aanliggende rechthoekszijde 6,2 4,5 = 1,377… Let op!! Let op!!! Alleen in een rechthoekige driehoek Wat kun je met tangens? Tangens is de uitkomst van een deling. Kijk nu naar de driehoek, welke zijde is de….

9 Tangens tan  C = = overstaande rechthoekszijde aanliggende rechthoekszijde 4,5 6,2 = 0,725…

10 Tangens tan  A = = = 0,075 Hoe steiler de helling is, hoe groter de tangens is. overstaande rechthoekszijde aanliggende rechthoekszijde 15 200 Bereken de tangens van de hellingshoek. hellingshoek

11 tan  P == 1,333… tan  K == 1,6 8686 8585 overstaande rechthoekszijde aanliggende rechthoekszijde Tan = Je mag het alleen maar zo schrijven!!!! FOUT!!!!  K = 8585 = 1,6 T = 8585 = 1,6 tan K =


Download ppt "Goniometrie is een tak van wiskunde die zich bezighoudt met driehoeken en in het bijzonder de op rechthoekige driehoeken gebaseerde goniometrische functies."

Verwante presentaties


Ads door Google