De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geschiedenis De verlichting, wat was dat ookal weer? Daarvoor de Renaissance (wedergeboorte, van wat?) De exotische mens (Teylers museum) (blanke mens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geschiedenis De verlichting, wat was dat ookal weer? Daarvoor de Renaissance (wedergeboorte, van wat?) De exotische mens (Teylers museum) (blanke mens."— Transcript van de presentatie:

1 Geschiedenis De verlichting, wat was dat ookal weer? Daarvoor de Renaissance (wedergeboorte, van wat?) De exotische mens (Teylers museum) (blanke mens superieur) Afzet tegen bijgeloof.

2 De Fontenelle (1657-1757) De geest van de geometrie, het wiskundig denken, zit niet zo vast aan de meetkunde dat hij er niet van zou kunnen worden losgemaakt en overgebracht op andere kengebieden. Een werk op het gebied van de ethiek, de politiek, de kritiek, wellicht zelfs op het terrein van de welsprekendheid wordt er onder gelijke omstandigheden mooier op, wanneer het van de hand van een wiskundige is. De orde, de helderheid, de beknoptheid en de nauwgezetheid die sinds enige tijd in de betere boeken waar te nemen zijn, konden wel eens hun oorsprong vinden in deze geest van de geometrie, die zich meer dan ooit verbreidt, en die op een of andere manier zelfs geleidelijk doordringt tot degenen die van de meetkunde geen weet hebben. Soms zet iemand de toon voor een tijdperk, een groot man; degene die we met het meeste recht de eer kunnen geven dat hij een nieuwe kunst van oordelen heeft ingevoerd, was een uitmuntend wiskundige.

3 (Euclidische) Meetkunde Euclides de vader van de Meetkunde, zijn meetkunde de Euclidische Meetkunde. En strenge meetkunde die “gebouwd” is op een vijftal postulaten, veel definties en een aantal algemen inzichten.

4 Hoekensom vierhoek Teken een willekeurige vierhoek (vierkant, rechthoek, parallellogram, ruit, vlieger) Kleur de binnenkant van de hoeken. Knip je vierhoek uit. Knip de hoeken ervan af (niet te klein). Leg de stukken tegen elkaar aan.

5 Meten is Weten Tja dat hoor je mensen wel eens zeggen “meten is weten”. Je hebt geleerd hoe je hoeken kunt opmeten (met je geodriehoek). Deze vaardigheid mag je helaas niet meer gebruiken. Wij gaan hoeken berekenen. Wanneer je gebruik maakt van definities (rechte hoek, gestrekte hoek, volle hoek, hoekensom driehoek, hoekensom vierhoek) moet je die definitie ook vermelden. Anders strafpunten!

6 Volgende week. Extra les i.v.m. het PTA. Dus jullie gaan een samenvatting van het hoofdstuk maken, aan de hand van kennen en kunnen lijstjes. Bespreking van de plusparagraaf, hoe is de plus paragraaf gemaakt? Hoe noteren we onze berekeningen? Bespreking opdracht driehoeken. Proefwerk 25 maart (waarschijnlijk).


Download ppt "Geschiedenis De verlichting, wat was dat ookal weer? Daarvoor de Renaissance (wedergeboorte, van wat?) De exotische mens (Teylers museum) (blanke mens."

Verwante presentaties


Ads door Google