De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WERELD 1 HV Hoofdstuk 4 Natuurrampen § 1- 5. Opbouw van de aarde Aardkorst Platen Plaatbeweging KernMantel Plaatgrens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WERELD 1 HV Hoofdstuk 4 Natuurrampen § 1- 5. Opbouw van de aarde Aardkorst Platen Plaatbeweging KernMantel Plaatgrens."— Transcript van de presentatie:

1 WERELD 1 HV Hoofdstuk 4 Natuurrampen § 1- 5

2 Opbouw van de aarde Aardkorst Platen Plaatbeweging KernMantel Plaatgrens

3 Opbouw van de aarde De aardkorst bestaat uit ……gesteente. De mantel bestaat uit constant bewegend …………. gesteente. De kern bestaat uit.. hard vloeibaar metaal

4 Plaattektoniek Daar waar platen met elkaar in aanraking komen ontstaat spanning en op den duur een aardbeving.

5 Het ontstaan van een aardbeving AARDBEVINGEN plaatbeweging

6 Schaal van Richter WaardeSterkte 1 210 x 1 310 x 2 410 x 3 510 x 4 610 x 5 …. 1210 x 11 De Schaal van Richter loopt van 1 tot 12. Een aardbeving van 4 op de schaal van Richter is 10 keer sterker dan een van 3 op de Schaal van Richter. En dus 10 x 10 keer sterker dan een van 2. Dit noem je exponentiele stijging.

7 Vulkanisme De magma komt uit een vulkaan door de krater. Dat is de opening in de vulkaankegel. Zodra het magma de vulkaan verlaten heeft heet het lava.

8 Vulkanisme Bij een eruptie van een vulkaan komen de volgende materialen vrij: Lava As Gas

9 Vulkanen zijn ook goed voor de mens De vulkanische materialen zijn erg vruchtbaar. Daarom gaan boeren, bijvoorbeeld in Indonesië, op de helling van de vulkaan wonen en landbouw beoefenen.

10 Tropische orkanen Een tropische orkaan ontstaat boven warm zeewater en veroorzaakt zeer zware neerslag, windsnelheden van meer dan 200km/u en vreselijke schade. In het oog is het windstil.

11 Tropische orkanen 1 Zeewater 2 Regen 3 Wolken 4 Stijgende lucht 5 Draaiende lucht 6 Oog Betekenis cijfers:

12 Grote verwoesting

13 Gebieden met tropische orkanen Golf van Mexico (Zuid-)Oost Azië

14 Het ontstaan van een tsunami Wat is de juiste volgorde? Aardbeving op de zeebodem Water komt in beweging Tsunami slaat op de kust

15 Tsunami Een tsunami kan alleen ontstaan bij een langzaam oplopende kustlijn. In welke van de drie afbeeldingen hiernaast kan een tsunami ontstaan?

16 11 maart 2011: Grote tsunami treft Japan Epicentrum aardbeving Sendai; de stad van Hayato Buitengrens tsunami

17 De tsunami komt aan land Een hoge muur van water slaat op de Japanse kust. Welke schade zie je ontstaan? -Huizen verwoest -Auto’s drijven weg -Wegen onder water -Bomen geknakt -Electrakabels doormidden

18 Ravage na de tsunami De ravage na de tsunami is enorm Door de kracht van de vloedgolf worden complete woonwijken met de grond gelijk gemaakt.

19 Gevolgen van tsunami De kerncentrale van Fukushima in Japan is zwaar beschadigd door de tsunami. Waarom is dat zo gevaarlijk? Nucleaire straling is erg schadelijk voor mens en dier.

20 Effectgebied tsunami Stille oceaan Afnemende sterkte golf


Download ppt "WERELD 1 HV Hoofdstuk 4 Natuurrampen § 1- 5. Opbouw van de aarde Aardkorst Platen Plaatbeweging KernMantel Plaatgrens."

Verwante presentaties


Ads door Google