De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geologie blz 9 + 11. Divergente plaatgrens Divergente plaatgrenzen. 1-Mid-oceanische rug = Onderzees gebergte waar de oceanische korst door opstijgend.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geologie blz 9 + 11. Divergente plaatgrens Divergente plaatgrenzen. 1-Mid-oceanische rug = Onderzees gebergte waar de oceanische korst door opstijgend."— Transcript van de presentatie:

1 Geologie blz 9 + 11

2 Divergente plaatgrens

3 Divergente plaatgrenzen. 1-Mid-oceanische rug = Onderzees gebergte waar de oceanische korst door opstijgend magma omhoog wordt gedrukt. Hier ontstaat steeds nieuwe oceanische korst. Hierdoor wordt bijvoorbeeld tussen Afrika en Zuid-Amerika de Atlantische Oceaan steeds breder. Zo is ook het patroon in de ouderdom van de oceaanbodem te verklaren: heel jong in het midden en steeds ouder naar de kusten. De animatie in de volgende dia geeft een indruk van wat er op de oceaanbodem gebeurd.

4 Mid-oceanische rug Asthenosfeer Centrale slenk De breuk waardoor magma opstijgt. Lithosfeer lithosfeer Convectiestromingen Divergente plaatgrenzen: oceanische korst ontstaat

5 Soms zie je dat platen bewegen………... Wat zal er met deze brug gebeuren?

6 a-Horizontale convectiestromen rekken de continentale korst op. De korst wordt dunner. Opstijgend magma drukt de korst omhoog en er ontstaan barsten b-De gebroken randen van de continentale korst zakken weg. Het weggezakte, lage deel noemen we een slenk. Er is een breuk ontstaan, waarin oceanische korst ontstaat. Er is ook sprake van vulkanisme c-de twee stukken continent zijn verder uit elkaar ‘gedreven’ en de laag gelegen slenk is volgelopen met zeewater. Een echte oceaan is ontstaan. Zie figuur d. Dit proces is nu gaande in Oostelijk Afrika. Divergente plaatgrenzen: Riftzone ! een continent breekt, een oceaan ontstaat.

7 Divergente plaatgrenzen: een continent breekt, een oceaan ontstaat. Door de hele Rode Zee en de Afrikaanse ‘Rift Valley’ loop een divergente breukzone De Rode Zee is dus eigenlijk de ‘Rode Oceaan’. De ‘Rift Valley’ ligt deels al onder zeeniveau en zal uiteindelijk vol stromen met zeewater. (bij de pijlen)

8 De oceaanbodem. Centrale slenk Midoceanische rug Mantel

9 De dikte van de sedimenten op de oceaanbodem. Weinig sediment Veel sediment Afstand = Ouderdom

10 De ouderdom van de sedimenten op de oceaanbodem Waarom ligt hier geen sediment uit het Krijt ? Ouderdom van de oceaanbodem in miljoenen jaren 100 90 80 70 60 50 40 30 10 0 Van wanneer tot wanneer duurde het Krijt ?

11 Waardoor worden de platen voortbewogen ? 1-Convectiestromingen. Door de hitte van de kern gaat het gesteente in de mantel stromen. De platen drijven mee. 2-Ridge push. De oceanische korst die van de mid-oceanische rug af glijdt, duwt de oceanische korst voor zich uit. 3-slabpull. De in de mantel duikende oceanische korst trekt de rest van de oceanische korst achter zich aan. Hitte Drie ‘krachten’ brengen de platen in beweging.

12 De aardkorst bestaat uit continentale en oceanische korst. Als er twee stukken korst naar elkaar toe bewegen zijn er dus drie soorten botsingen mogelijk: 1-continentaal   oceanisch 2-continentaal   continentaal 3-oceanisch   oceanisch Kijk goed wat er zal gebeuren in de verschillende situaties ! Convergente plaatgrenzen : 1-Oceanisch Continentaal Oc korst Cont korst De zwaardere oceanische plaat schuift onder de lichtere continentale plaat. Door de botsing wordt de Zuid-Amerikaanse continentale plaat geplooid en ontstaat het Andes gebergte. In het gebergte ligt een rij vulkanen. Voor de kust ligt een diepzeetrog. Waar de platen – schoksgewijs- langs elkaar bewegen ontstaan aardbevingen

13 2-Oceanisch OceanischConvergente plaatgrenzen: Beide oceanische platen zijn in principe even zwaar. In dit geval zakt de oudste, meest afgekoelde en dus iets zwaardere plaat weg. De wegduikende korst smelt, de warme magma stijgt op en ‘brandt’ zichzelf een weg door de bovenliggende korst. Gevolg: evenwijdig aan de diepzee trog ontstaat een rij vulkanische eilanden. Oc korst eilandenboog diepzeetrog

14 Convergente plaatgrenzen: 3-Continent Continent Beide continentale platen zijn even zwaar. Geen van beide zakt de mantel in. De oceanische korst die er tussen lag is wel in de mantel verdwenen. Alle kracht van de botsing heeft geleid tot sterke plooiing en opheffing van de continentale korst. Het beste voorbeeld van een dergelijk gebergte is het Himalayagebergte. Cont korst oude oc korst Cont korst India is tegen Eurazië gebotst

15 Hoe ontstaat een tsunami?

16 De Indo-Australische plaat schuift onder de Euraziatische plaat zeespiegel Omdat er veel wrijving is tussen de platen blijven ze aan elkaar vastzitten. De wegduikende plaat trekt de bovenste plaat een stukje mee Als de bovenste plaat los schiet wordt het zeewater plotsklaps omhoog geduwd en er ontstaat een golf.


Download ppt "Geologie blz 9 + 11. Divergente plaatgrens Divergente plaatgrenzen. 1-Mid-oceanische rug = Onderzees gebergte waar de oceanische korst door opstijgend."

Verwante presentaties


Ads door Google