De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het klimaat in ZO-Azië. Zuidoost-Azië kent drie klimaten: Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het klimaat in ZO-Azië. Zuidoost-Azië kent drie klimaten: Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden."— Transcript van de presentatie:

1 Het klimaat in ZO-Azië

2 Zuidoost-Azië kent drie klimaten: Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden in Indonesië) Soorten klimaten

3 Af-klimaat Komt voor in het grootste deel van Zuidoost-Azië Neerslag wordt veroorzaakt door stijgingsregens en stuwingregens

4 Aw-klimaat Komt voor in het zuidoostelijk deel van Indonesië, Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand. Neerslag wordt veroorzaakt door de moesson.

5 De grote windsystemen Bij de evenaar is het altijd erg warm, waardoor de lucht stijgt en wegstroomt: het tropisch minimum. Bij de polen is het altijd erg koud. Door afkoeling en dalende lucht ontstaat het polair maximum. Bij 30 o -breedte ligt het subtropisch maximum. Bij 60 o -breedte ligt het subpolair minimum.

6 De Wet van Buys Ballot De wind waait van een maximum (hoge druk) naar een minimum (lage druk). Door de draaiing van de aarde krijgt de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links.

7 De passaten Aan de hand van het grote windsysteem en de Wet van Buys Ballot kun je zien dat er drie grote systemen zijn: 1. De passaten 2. De westenwinden 3. De poolwinden

8 ITC De loodrechte stand van de zon staat niet altijd precies op de evenaar, maar ‘loopt’ heen en weer tussen de keerkringen. Het tropisch minimum verschuift met de stand van de zon mee. Deze zone met lage druk heet: de intertropische convergentiezone (ITC).

9 Moesson in juli In juli waait de zuidoost-passaat naar de evenaar. Daar verandert hij van richting en stroomt er een zuidwestelijke moessonwind naar het minimum bovenste het vasteland van Zuidoost-Azië.

10 Moesson in juli op het ZH In het zuidoosten van Indonesië valt relatief weinig neerslag in juli. De zuidoost-passaat bevat weinig waterdamp (korte weg over de Indische Oceaan). Juli is ‘winter’ op het zuidelijk halfrond, dus een Aw-klimaat.

11 Moesson in juli op het NH In Zuidoost-Azië valt veel neerslag in juli. De zuidwest-moesson bevat veel waterdamp (lange weg over de Indische Oceaan). Juli is ‘zomer’ op het noordelijk halfrond, dus veel neerslag in de zomer.

12 Moesson in januari De noordoostpassaat waait naar het minimum op het zuidelijk halfrond en verandert bij de evenaar in een noordwestelijke moessonwind.

13 Moesson in januari op het NH In Zuidoost-Azië is het winter, waardoor er een hogedrukgebied ligt. De lucht daalt en wordt warmer. De wolken lossen op.

14 Moesson in januari op het ZH De noordwest-moesson bevat veel waterdamp (lange weg over de Indische Oceaan). In januari valt dus zeer veel neerslag in Indonesië (en Noord- Australië): de moessonregens.

15 Tyfoons Een zware tropische storm met een minimale windkracht van 12 op de schaal van Beaufort. Ontstaat boven warm zeewater van minimaal 27 0 C. Tyfoon = Orkaan = Hurricane = Baguio

16 Een doorsnede

17 Tyfoon Durian De Filippijnen wordt het vaakst getroffen in Zuidoost-Azië, zoals in 2006 door Durian. Tyfoons komen ook voor in Vietnam en Thailand

18 De Saffir-Simpsonorkaanschaal Klasse WindsnelheidSchade 1118-152 km/umeest lichte schade 2153-176 km/udak-en vensterschade; schade aan bomen en gewassen 3177-208 km/ugrote schade met vernielingen aan gebouwen 4209-248 km/uzeer groot: daken weggeblazen, veel waterschade 5> 248 km/uenorme schade aan gebouwen en infrastructuur, overstromingen


Download ppt "Het klimaat in ZO-Azië. Zuidoost-Azië kent drie klimaten: Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden."

Verwante presentaties


Ads door Google