De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

El Niño Een ‘onregelmatige’ equatoriale tegenstroom. R. Hoijtink.

Verwante presentaties


Presentatie over: "El Niño Een ‘onregelmatige’ equatoriale tegenstroom. R. Hoijtink."— Transcript van de presentatie:

1 El Niño Een ‘onregelmatige’ equatoriale tegenstroom. R. Hoijtink

2 El Niño is een zeestroom die niet jaarlijks voorkomt. Het is een afwijking van de normale zeestroom in de Pacifische Oceaan. Op het zuidelijk halfrond van de Pacifische Oceaan komt normaal een koude zeestroom voor. De zogenaamde von Humboldtstroom, genoemd naar een Duits onderzoeker. (zie foto) Deze zeestroom ontstaat door dat het rond het hogedrukgebied circulerende water in oostelijke richting wordt gestuwd, zoals de volgende dia schematisch laat zien.

3 Evenaar Steenbokskeerkring Hoge druk Koude zeestroom Warme zeestroom De richting van de circulatie wordt bepaald door “Wet van Buys Ballot”, genoemd naar een Nederlandse natuurkundige.(zie foto)

4 Hoge druk Lage druk (ITCz) Wind waait van hoge druk naar lage druk met een afbuiging naar rechts op het NH en naar links op het ZH als je de wind in de rug hebt! ZO Passaat Aan de Westkust van Z. Amerika is de wind aflandig. Het oceaanwater wordt in westelijke richting gestuwd.

5 Wat is het effect van deze westwaartse stuwing van het oceaanwater? Oceaanbodem Andesgebergte Aflandige Passaatwind Wat gebeurt er met het water? Het wordt opgestuwd. De waterspiegel wordt daardoor aan de kust lager! Er ontstaat dus een gradiënt. Dit hoogteverschil wordt aangevuld van uit de diepte. Dit opwellende oceaanbodemwater is koud en zuurstofrijk. Het water wordt langs de kust richting evenaar gestuwd.

6 Evenaar Steenbokskeerkring Koude zeestroom wind Normale situatie ITCZ Lage druk gebied Hoge druk gebied

7 December. Zon boven Steenbokskeerkring. ITCZ verplaatst zich naar het zuidelijk halfrond. Dus NO. Passaat waait over Evenaar het zuidelijk halfrond op. En krijgt dus volgens de Wet van Buys Ballot een afbuiging naar links. ITCZ = lage drukgebied Het warme oceaanwater in de buurt van de Evenaar wordt door de wind weer richting de Westkust van Z.Amerika gestuwd. Deze warme tegenstroom wordt El Niño genoemd.

8 Situatie december ITCZ Lage drukgebied NO Passaat

9 Te gebruiken bronnen via Google: htt://www.phys.uu.nl/~wwwimau/key_topics/elnino/default-text.htmlhtt://www.phys.uu.nl/~wwwimau/key_topics/elnino/default-text.htmlhttp://www.phys.uu.nl/~wwwimau/key_topics/elnino/default-text.html http://www.knmi.nl/onderzk/oceano/special/nino/nino_nl.html http://www.pmel.noaa.gov/tao/elnino/nino-home.html


Download ppt "El Niño Een ‘onregelmatige’ equatoriale tegenstroom. R. Hoijtink."

Verwante presentaties


Ads door Google