De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

P1.2 Een onvoorspelbare natuur

Verwante presentaties


Presentatie over: "P1.2 Een onvoorspelbare natuur"— Transcript van de presentatie:

1 P1.2 Een onvoorspelbare natuur
Welke natuurlijke gevaren kent Zuidoost – Azië? Wat is de samenhang tussen het voorkomen van ertsen en vulkanisme? Wat zijn de klimatologische kenmerken van Zuidoost – Azië?

2 P1.2 Een onvoorspelbare natuur

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Ertsen Delfstoffen vind je vaak in de omgeving van vulkanen.
Want bij vulkanische processen ontstaan ertsen. Waarom vind je toch regelmatig elders delfstoffen? Plaattektoniek en uitspoeling (uitregenen) Hoe ontstaan die ertsen? Een geïsoleerde magmahaard Die langzaam uitdooft. Elk metaal een ander stollingspunt Magmagangen Magmatische differentiatie vind plaats (concentratie word steeds hoger en vaak geclusterd) Dit kan leiden tot ertsaders (denk aan goudader etc)

13 ijzererts gouderts zilvererts kopererts

14 Klimaat ► Hele gebied: tropisch regenklimaat. Sommige delen kennen droge periode door moesson (wind rond evenaar die half jaar uit een richting waait; natte en droge moesson) en hebben een savanneklimaat. ► Vooral Filippijnen vaak getroffen door tropische cyclonen (tyfoon).

15

16

17

18

19 Orkaan

20 Orkaanstaat Florida

21 Orkanen Behalve dat orkanen in de VS voorkomen, zijn ze ook te vinden in Oceanië en Azië. Hier heten ze echter geen orkanen (of Hurricanes), maar Cyclonen of Tyfoons. Hoe ontstaan orkanen?

22 Ontstaan van orkanen Klein laag drukgebied boven de westkust van Afrika ‘Lichte bries’ van passaatwind Warm zeewater (27 graden Celsius of meer)

23 Ontstaan van orkaan (de versterkende tocht)
Door regen, komt energie vrij, waardoor lucht nog harder kan stijgen. (nog meer verdamping).

24 Richting orkaan De richting van een orkaan hangt samen met het patroon van de passaatwinden. En later het ‘normale windpatroon’. Als wij in NL stormen hebben, zijn dat vaak resten van orkanen.

25 Gevolgen van orkanen Veel economische schade (+ evt slachtoffers)
Oplopende kustlijn Overstromingen Massabewegingen (modderstromen etc) Het lijkt er op dat door het versterkt broeikaseffect de orkanen steeds krachtiger worden.


Download ppt "P1.2 Een onvoorspelbare natuur"

Verwante presentaties


Ads door Google