De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bij B wordt het aardoppervlak en dus ook de lucht erboven sterker verwarmd dan bij B. De luchtdeeltjes in kolom B gaan harder bewegen  de luchtkolom zet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bij B wordt het aardoppervlak en dus ook de lucht erboven sterker verwarmd dan bij B. De luchtdeeltjes in kolom B gaan harder bewegen  de luchtkolom zet."— Transcript van de presentatie:

1 Bij B wordt het aardoppervlak en dus ook de lucht erboven sterker verwarmd dan bij B. De luchtdeeltjes in kolom B gaan harder bewegen  de luchtkolom zet uit. Boven de blauwe lijn is er bij B wel lucht, maar bij A niet. Gevolg…. Als het overal op aarde even warm zou zijn, dan zouden er geen luchtdrukverschillen zijn. Zowel bij A als bij B zou de luchtdruk 1013 hectopascal zijn. Maar het is niet overal even warm……. Waar wordt het warmer, bij A of bij B? Waarom wordt het daar ook alweer warmer? 1013 hp 1013 hp kouder warmer

2 De lucht die door verwarming is opgestegen in kolom B stroomt op grote hoogte naar kolom A en koelt daarbij af. Bij B aangekomen daalt de lucht. Er is een circulatiecel ontstaan ! ….op grote hoogte stroomt lucht van B naar A. Daardoor neemt het aantal luchtdeeltjes in kolom B af en in kolom A toe. In kolom A is de luchtdruk gestegen naar 1026 HP. Dat is een hoge drukgebied. In kolom B is de luchtdruk gedaald naar 1000 HP. Dat is een lage drukgebied. Doordat er nu aan het aardoppervlak sprake is van luchtdrukverschillen gaat de lucht daar stromen van a naar b. Daar staat wind ! 1026 HP HP H L 1013 hp wind kouder warmer

3 In een lage drukgebied komt van alle kanten lucht aan gestroomd, die bij x op elkaar botst en alleen nog maar kan stijgen. De stijgende lucht koelt af, waardoor de waterdamp in de lucht condenseert en er wolken ontstaan. Een lage drukgebied gaat vaak samen met regenachtig weer. Kenmerken van het weer in een lage drukgebied ? x In een hoge drukgebied daalt de lucht, botst op het aardoppervlak en stroomt rustig naar alle kanten weg. De dalende lucht, wordt warmer en eventuele wolken(druppels) verdampen. Het is helder weer. ‘s Avonds kan het daardoor sterk afkoelen, waardoor dicht aan de grond mist kan ontstaan. Kenmerken van het weer in een hoge drukgebied ?

4 L Isobarenkaart Hoge en lage druk
Teken de wind in rond de verschillende drukgebieden !

5 Teken de drukgebieden en de grote windsystemen

6 Maand: ……………… a -In welke maand doet deze situatie zich voor? -Teken de wind in cirkel A. Denk aan BB !

7 Maand: ……………… a -In welke maand doet deze situatie zich voor? -Teken de wind in cirkel A. Denk aan BB !


Download ppt "Bij B wordt het aardoppervlak en dus ook de lucht erboven sterker verwarmd dan bij B. De luchtdeeltjes in kolom B gaan harder bewegen  de luchtkolom zet."

Verwante presentaties


Ads door Google