De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Klimaten in Indonesië. Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden) Indonesië kent drie klimaten:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Klimaten in Indonesië. Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden) Indonesië kent drie klimaten:"— Transcript van de presentatie:

1 Klimaten in Indonesië

2 Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden) Indonesië kent drie klimaten:

3 Af-klimaat Komt voor in het grootste deel van Indonesië Neerslag wordt veroorzaakt door stijgingsregens en stuwingregens

4 Aw-klimaat Komt voor in het zuidoostelijk deel van Indonesië Neerslag wordt veroorzaakt door de moesson

5 De grote windsystemen Bij de evenaar is het altijd erg warm, waardoor de lucht stijgt en wegstroomt: het tropisch minimum. Bij de polen is het altijd erg koud. Door afkoeling en dalende lucht ontstaat het polair maximum. Bij 30 o -breedte ligt het subtropisch maximum. Bij 60 o -breedte ligt het subpolair minimum.

6 De Wet van Buys Ballot De wind waait van een maximum (hoge druk) naar een minimum (lage druk). Door de draaiing van de aarde krijgt de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links.

7 De passaten Aan de hand van het grote windsysteem en de Wet van Buys Ballot kun je zien dat er drie grote systemen zijn: 1. De passaten 2. De westenwinden 3. De poolwinden

8 ITC De loodrechte stand van de zon staat niet altijd precies op de evenaar, maar ‘loopt’ heen en weer tussen de keerkringen. Het tropisch minimum verschuift met de stand van de zon mee. Deze zone met lage druk heet: de intertropische convergentiezone (ITC).

9 Moesson in juli In juli waait de zuidoost-passaat naar de evenaar. Daar verandert hij van richting en stroomt er een zuidwestelijke moessonwind naar het minimum bovenste het vasteland van Zuidoost-Azië.

10 De zuidoost-passaat bevat weinig waterdamp (korte weg over de Indische Oceaan). Daarom in het zuidoosten van Indonesië relatief weinig neerslag in juli. Juli is ‘winter’ op het zuidelijk halfrond, dus Aw-klimaat. Moesson in juli

11 Moesson in januari De noordoostpassaat waait naar het minimum op het zuidelijk halfrond en verandert bij de evenaar in een noordwestelijke moessonwind.

12 De noordwest-moesson bevat veel waterdamp (lange weg over de Indische Oceaan). Boven Indonesië stijgt de vochtige lucht door opwarming van de aarde en gebergten. In januari valt dus zeer veel neerslag: de moessonregens. Moesson in januari

13 Moessons in Indonesië


Download ppt "Klimaten in Indonesië. Af-klimaat (tropisch regenwoudklimaat) Aw-klimaat (moessonklimaat) Cf-klimaat (in berggebieden) Indonesië kent drie klimaten:"

Verwante presentaties


Ads door Google