De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Top Australië, maandag 24 maart 2014. Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Top Australië, maandag 24 maart 2014. Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door."— Transcript van de presentatie:

1 Top Australië, maandag 24 maart 2014

2 Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door de Indische Oceaan, de Grote Oceaan en vele andere zeeën. Het is het enige continent dat geheel uit één land bestaat. Met een bevolking van ongeveer 21,5 miljoen niet echt dichtbevolkt te noemen. De meeste mensen wonen aan de kust. De naam Australië komt van Terra australis incognita dat zoveel als Onbekend Zuidland betekent en verwijst naar de ligging op het zuidelijk halfrond. Het grondgebied is qua grootte vergelijkbaar met ruim driekwart van Europa. Het is het zesde land ter wereld qua grootte en het grootste eiland. De afstand van oost naar west is 4000 kilometer en van noord naar zuid 3200 kilometer.

3 wijngebieden

4 Australië in Cijfers Totaal ongeveer 150.000 ha wijnbouw. 1.New South Wales, 25 % van totaal wijngaardoppervlak met Hunter Valley als belangrijkste regio. Dit is een van de heetste en meest vochtige gebieden van Australië. Er worden kwaliteitswijnen gemaakt, zoete wijnen en klassieke versterkte wijnen. 2.Queensland, 0,5% van wijngaardoppervlak met een subtropisch klimaat. Er komen lichte en fruitige wijnen vandaan. 3.Victoria, 14% van wijngaardoppervlak, een grote variatie aan wijntypen met massaproductie in het noorden en kwaliteitswijnen in het zuiden. 4.South Australia, 56% van wijngaardoppervlak en daarmee de belangrijkste wijnstaat. Een gevarieerde bodem en veel microklimaten met diverse wijn stijlen. Bekende regio’s zijn Barossa Valley en McLaren Vale waar kwaliteitswijnen vandaan komen. 5.Western Australia, 4% van wijngaardoppervlak met een hoge kwaliteit wijnen die behoren tot de top van het land. Door de kleinschaligheid van de wijngaarden worden uit deze streek nog relatief weinig wijnen geëxporteerd. 6.Tasmania, 0,5% van wijngaardoppervlak, een opkomend wijngebied met een wat koeler klimaat en verschillende bodem types en microklimaten.

5 Australië in cijfers (2) Ligging wijnen gebieden tussen 38 e (Sicilië) en 45 e (Bordeaux) breedtegraad Klimaat –Zuiden : Zeer warme, daarom wijnvelden op hoger niveau –Westen : Gematigd zoals in Bordeaux Al 200 jaar wijnbouw gestart door Duitse immigranten Tot 1970 merendeel zoete “sherry” wijnen, Dit komt terug in het karakter van goedkopere wijnen. Pas in 1975 is sprake van structurele kwaliteit verbetering Eerste verbetering in zuidelijke staten, pas sinds 1980 begint westelijke australië te verbeteren Nu komt 30% van top wijnen uit Margaret river e.o. Methode van oogst: 70% machinaal

6 Australië in cijfers (3) Slechts 4% van de totale import aan wijn in Nederland komt uit Australie 50 zeer grote bedrijven leveren 90% van alle wijnen vb. Penfold = Rosemount, Lindemans, Jacob’s Creek Voornamelijk Europese druivenrassen Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Mourvedre en soms Pinot noir Chardonnay, Semillon enRiesling Veel mono cepage of blend van 2 druiven wijnen In hete gebieden wordt drup irrigatie toegepast Methode van oogst: 70% machinaal

7 En nu proeven!


Download ppt "Top Australië, maandag 24 maart 2014. Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door."

Verwante presentaties


Ads door Google