De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten."— Transcript van de presentatie:

1

2 Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In 2006 heeft het continent ongeveer 3,97 miljard inwoners, of 61% van de totale wereldbevolking (6,5 miljard). In Noord Azië liggen deze landen: Rusland, Oekraïne, Wit Rusland, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazakstan, Kirgizië en Moldavië. Dit is de vlag van Rusland Dit is de vlag van OekraïneDit is de vlag van Wit Rusland Dit is de vlag van Azerbeidzjan Dit is de vlag van TurkmenistanDit is de vlag OezbekistanDit is de vlag van TadzjikistanDit is de vlag van Kazakstan Dit is de vlag van Kirgizië Dit is de vlag van Moldavië

3 De meeste russen hebben het christengeloof. Een Russische kerk ziet er heel anders uit van binnen dan een Nederlandse kerk. Er staan geen banken dus ze moeten de hele tijd staan. Het belangrijkste van hun kerk zijn de heilige mensen op de schilderijen. Die schilderijen heten iconen. Daarachter is nog een ruimte maar daar mag alleen de priester komen. De meeste iconen zijn speciaal voor de kerk gemaakt en zijn meer dan 300 jaar oud. In sommige gebieden van Rusland zijn mensen moslim. Dat geeft soms problemen.

4 In de 2e wereldoorlog vochten de Russen samen met de Amerikanen tegen de Duitsers. Maar na de oorlog vertrouwden ze elkaar niet meer. Toen is er lange tijd ruzie geweest. Er werd geen oorlog gevoerd maar er werd wel mee gedreigd. Er werden steeds meer wapens gemaakt. Die tijd wordt de koude oorlog genoemd. Daarna zagen de leiders van Rusland en Amerika dat het zo niet langer kon. Er werden afspraken gemaakt om de wapens te verminderen. Daardoor kwam er meer vrijheid en de communistische regering verdween. En de nieuwe regering bemoeide zich minder met bedrijven.

5 Een aantal groepen in rusland hebbent rijke en arme gebieden De kinderen vinden ballet en toneel het leukste in Rusland. Het bekendste theater is het Bolsjoi-theater in moskou. In dat theater kunnen ongeveer 2000 bezoekers. Het is daar heel moeilijk om aan kaarten te komen van de voorstelling die hun geven. Toen Gorbatsjov aan de macht kwam, kreeg de godsdienst weer een plaats in de Russische maatschappij. Rusland is rijk aan Russisch-Orthodoxe kerken, theathers, musea, muziek en literatuur. Het land heeft een eigen alfabet met 33 tekens.

6 Alle verschillende volken hebben een anderen cultuur; gewoontes, godsdienst, taal en feesten. In het westen van Rusland lijkt de cultuur veel op de cultuur van west-Europa. Hoe meer je naar het oosten gaat hoe meer de cultuur verschilt. Ieder volk heeft een andere smaak muziek. Rusland heeft veel oude muziek en veel oude dansen. Die oude muziek en die oude dansen ontstonden lang geleden in kleine dorpjes op het platte land. Als er iets te vieren was werd er gezongen en gedanst. In rusland kun je nog steeds naar volksmuziek kijken en naar volksdansvoorstellingen gaan kijken. De bekendste en moeilijkste dans heet de kozakkendans, die noemen ze ook wel de hurkendans. Kozakken waren ruiters in het leger. De dansers zitten op hun hurken en springen omstebeurt met hun benen. Zo doen ze het paardrijden na! Het is heel erg vermoeiend en je moet er sterke beenspieren voor hebben.

7 Moldavië Ongeveer 12% van Moldavië is gemaakt van bossen. Bijna 1/3 van de bossen bestaat uit eikenbomen. En verder bestaat het bos uit lindes. wilde peren-en kersenbomen, haagbeuken en esdoorns. Dieren die in Moldavië voorkomen zijn, Siberische herten, wilde zwijnen, dassen, wezels en wolven. Het aantal wolven is de vorige eeuw veel minder geworden. Muskusratten, vossen en hazen worden om hun vacht opgejaagd. Rivieren hebben andere karpers en snoeken.


Download ppt "Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten."

Verwante presentaties


Ads door Google