De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De tijd van de wereldoorlogen

Verwante presentaties


Presentatie over: "De tijd van de wereldoorlogen"— Transcript van de presentatie:

1 De tijd van de wereldoorlogen
Jaar 3

2 1.1Kenmerken van de oorlogvoering sinds eind 18e eeuw
1) Een groot belang van de economie. In oorlogen is de economische kracht van de oorlogvoerenden van grote invloed. Oorlogvoeren kost veel geld. Wie het grootste leger met de beste wapens kan betalen, en wie dat betalen het langst kan volhouden, heeft de meeste kans om te winnen. Generaals en politici gingen in oorlogen grote aandacht geven aan het beschermen van de eigen en het beschadigen van de vijandelijke economie 2) Groot belang van de technologie. In oorlogen is het belang van de technologie van grote invloed. Door technologische ontwikkelingen tijdens de industrialisatie kwamen er veel nieuwe en duurdere wapens. Ook niet militaire-technologie is altijd van invloed op de oorlogvoering. Door de uitvinding van de stoommachine (stoomboot en trein) konden in de negentiende eeuw meer troepen sneller worden verplaatst dan vroeger.

3 Waar waren we gebleven Vorig jaar:

4 De wereldoorlogen Wat weten we er al van? Wanneer vonden ze plaats?
Belangrijke personen? Welke landen?

5 Kenmerken van de oorlogvoering sinds eind 18e eeuw
3) Groot belang van het leiderschap In oorlogen is het leiderschap van grote invloed. Sommige leiders onderscheiden zich alleen op militair gebied. Maar de meesten zijn zowel politieke als militaire leiders. 4) Groot belang van strategie en tactiek De strategie van een oorlog wordt gewoonlijk bepaald door de politieke leiders. Met de strategie wordt bedoeld wat de leiders met de oorlog willen bereiken en hoe die in grote lijn moet worden gevoerd. De manier waarop die grote lijn door de militaire leiders aan het front wordt uitgevoerd, is de tactiek. Soms zijn de strategie en de tactiek in handen van één man.

6 Kenmerken van de oorlogvoering sinds eind 18e eeuw
5) Grote invloed van de publieke opinie In de 18e eeuw deed in de meeste Europese staten alleen de mening van de koningen ertoe. Maar sinds de Franse revolutie leerden steeds meer mensen lezen en schrijven. Er ontstond een massapers en steeds meer mensen kregen kiesrecht. Een oorlog beginnen zonder steun van de meerderheid van de bevolking werd daardoor voor regeringen steeds moeilijker..

7 De eerste wereldoorlog
Waarom niet zo bekend? Waarom een wereldoorlog? Weten we er al wat van? In Europa


Download ppt "De tijd van de wereldoorlogen"

Verwante presentaties


Ads door Google