De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Praag, hoofdstad van de Tsjechische Republiek, is zowel een hedendaagse stad als een architecturale relikwie. Ze is gekend onder beeldrijke namen, zoals.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Praag, hoofdstad van de Tsjechische Republiek, is zowel een hedendaagse stad als een architecturale relikwie. Ze is gekend onder beeldrijke namen, zoals."— Transcript van de presentatie:

1

2 Praag, hoofdstad van de Tsjechische Republiek, is zowel een hedendaagse stad als een architecturale relikwie. Ze is gekend onder beeldrijke namen, zoals « gouden stad », « droom in steen », « stad der duizend torens », of « moederstad ».

3 De Praagse Burcht is de grootste van de wereld: 72.500 m². Prins Borijov, graaf van Bohemen, startte de bouw aan het begin der IXe eeuw. Praag staat op de heuvels aan weerszijden van de Vltava (in het Duits: Moldau). Het herbergt de Kathedraal van Sint-Vitus, de Kruittoren, het Koninklijk Paleis, de Dalibortoren, het Sint-Jorisklooster, het Lobkowiszpaleis, en de Gouden Laan.

4 De toegang tot het Koninklijk Paleis is nu de inkom van de presidentiële ambtswoning.

5 Enkel dit type straatlantaarn vindt men in de binnenstraten van het Paleiscomplex.

6 Hier berust ook het reliekschrijn van Sint-Maurus. Het dateert uit de XIIIe eeuw, is gemaakt uit verguld zilver (vermeil), koper en goud, en bezet met 200 edelstenen.

7 Binnen het paleiscomplex ligt ook de Sint-Vituskathedraal, de oudste Gotische kathedraal van Europa.

8 De bouw van de Sint-Vituskathedraal startte in 1344. De grote kapel van Sint-Wenceslas – XIVe eeuw – herbergt rijke fresco’s en meer dan 1.000 edelstenen.

9 De volledige naam luidt: Kathedraal van Sint-Vitus, Sint- Wenceslas en Sint-Adalbert. Naast andere historische personen – godsdienstig of politiek – liggen hier de koningen van Bohemen en enkele keizers van het Heilig Roomse Rijk begraven. Naaststaande foto toont u het binnenzicht van een spitsboograam in de hoofdtoren van de kathedraal.

10 Nog een schat van de « Sint-Vitus »: de brandglasramen van Mucha gekaderd in de hoge Gotische spitsbogen van de kathedraal.

11 De schoonheid van de stad komt nog meer tot haar recht door de Vltava met haar mooie, soms eeuwenoude bruggen. 40 km verder mondt de Vltava uit in de Elbe (Labe).

12 Bij het zien van de rivier en zijn stroming begrijpt men waar Bedrich (Frederik) Smetana inspiratie putte voor zijn symfonisch gedicht « Vltava » in zijn Má Vlast (Mijn Vaderland). Deze muziek wordt hier ter omkadering van de PP-voorstelling gebruikt.

13 Bedrich Smetana, een van de grote Tsjechische componisten, werd geboren op 2 maart 1824, en overleed te Praag op 12 mei 1884. Hij stichtte de Nationale Muziekschool van Tsjechië, en werd dirigent van de Praagse Opera in 1866. Hij was leerling van Liszt, en beïnvloed door Wagner. Hijzelf beïnvloedde Antonin Dvorak. In 1874 werd hij hardhorig tengevolge van syfilis en moest, net als Beethoven, zich beperken tot componeren. In 1874 werd hij hardhorig tengevolge van syfilis en moest, net als Beethoven, zich beperken tot componeren. In 1883 werd hij opgenomen in een psychiatrische instelling, waar hij overleed.

14 De Markt van de Oude Stad (Staré Msto) paalt aan de Koninklijke Weg (Královsk á cesta ) en is omkranst door de meest representatieve gebouwen van de meer dan tien eeuwen oude stad. De Markt van de Oude Stad (Staré Mĕsto) paalt aan de Koninklijke Weg (Královsk á cesta ) en is omkranst door de meest representatieve gebouwen van de meer dan tien eeuwen oude stad.

15 De bouw van de Gotische kerk van Onze Lieve Vrouw van Týn (Týnski chrám) aan de Oude Markt werd aangevat in 1461. In 1992 werd niet enkel deze plaats, maar het volledige historische centrum van Praag opgenomen in werelderfgoedlijst van de UNESCO.

16 De Oude Markt is het culturele Mekka van de architectuur, gaande van primitief tot modern, inbegrepen Gotiek, Barok, Neoklassiek, Jugendstil, Kubisme en Postmodern.

17 De Koninklijke Weg "Královsk á cesta" loopt van het Stadhuis tot het Paleis. Erlangs vindt u winkels van het wereldbefaamde Boheems kristal, en op de Oude Markt het beroemde astronomisch uurwerk.

18 Het oudste gedeelte van het astronomisch "Orloj" van Praag – bestaande uit het mechanisch uurwerk en de astronomische wijzerplaat – werd gebouwd in 1410. Het geeft de positie aan van zon en maan aan de hemel.

19 Hier is « oud » een verwijzing naar eeuwen, niet naar jaren. De modernste en meest efficiënte middelen en werktuigen worden aangewend voor de instandhouding van het cultureel erfgoed. Het wordt gerespecteerd, en men is er zeer fier op.

20 Sint-Niklaaskerk. Hier ziet men dat Praag een feest is voor toeristen, en dat in de Tjechische traditie levensvreugde, kunst en cultuur samengaan.

21 Sint-Niklaaskerk – Barok - Opgesmukt met alle nuances van roze marmer. Alhoewel een groot gedeelte van de bevolking atheïstisch is (59%), maken de katholieken de grootste godsdienstfractie uit (27%).

22 Reeds sinds de eerste eeuw v.C. kent men hier de glas- en kristaltechniek. De productie op grote schaal kwam pas in de IXe eeuw op gang. Op de foto een schitterende collectie Moser goudkristal

23 In het Stadhuis – waar Tsjecho-Slowakije’s onafhankelijkheid werd geproclameerd op 28 oktober 1918 – bevindt zich de Smetana-concertzaal. Het is de grootste schouwburg van Praag. Ernaast staat de Kruittoren.

24 Het Stadhuis was het eerste Art-Nouveaugebouw van Praag. Het herbergt ook een van de fijnste Franse restaurants. De gevels zijn opgesmukt met ingewerkte gebeeldhouwde natuursteen, met gouden versieringen, met fresco’s en brandglas.

25 De Kruittoren, naast het Stadhuis, is één van de twee eindtorens van de belangrijkste brug van Praag: de Karelsbrug ( De Kruittoren, naast het Stadhuis, is één van de twee eindtorens van de belangrijkste brug van Praag: de Karelsbrug (Karlův most).

26 Een onvergetelijke ervaring is de zonsopgang boven de Karelsbrug. Deze is gebouwd in de XIVe eeuw (eerste steen in 1357).

27 De toeristenmassa trekt over de Karelsbrug - 516m lang en 10m breed – en bewondert er de dertig barokke standbeelden van katholieke heiligen.

28 De Kleine Toren – De ochtendvroegte geeft meer ruimte om de details te bewonderen van de middeleeuwse kunst waarin gans Praag baadt.

29 De Karelsbrug is, benevens een verbinding van beide oevers van de Vltava, een echt panoramisch punt voor de toeristen.

30 Een ander kenmerk van Praag: de dakbedekking, net en verzorgd, met heldere kleuren die blinken als nieuw.

31 Het Strahov Klooster, gebouwd in 1140, is het tweede oudste klooster van de stad. Het herbergt een van de mooiste, indrukwekkendste en belangrijkste bibliotheken van de wereld.

32 Het Nationaal Theater (Národni Divadlo) in Renaissancestijl werd voltooid in 1883. Het is de oudste schouwburg van de Tsjechische Republiek.

33 Het Nationaal Theater toont een harmonie van architectonische stijlen, maar is ook de uitdrukking van een perfect evenwicht tussen ontspanning en cultuur, zoals in de ganse Tsjechische Republiek.

34 Het Nationaal Museum (Národni Muzeum) wordt beschouwd als een symbool van de Tsjechisch-nationale heropleving. Het is het oudste en grootste museum.

35 De trappenhal in het Nationaal Museum is een perfecte akoestische ruimte. Daardoor is ze zeer gegeerd voor concerten van koren en van kamerorkesten.

36 Het befaamde « Bal van de Opera » is een sociaal evenement zonder weerga met een lange traditie in de Tsjechische Republiek

37 Dvorák « de goddelijke » werd in een Boheems dorp nabij Praag geboren, en stierf te Praag op 1 mei 1904. Hij was een buitengewoon begaafd toondichter, orkestrator, en heel speciaal een meester van het contrapunt. Hij componeerde talrijke werken, en was een virtuoos in het uitwerken van drie tot vier stemmen tegelijkertijd in perfecte harmonie.

38 Muziek neemt een vooraanstaande plaats in in deze stad waar, benevens het Nationaal Theater - waarvan hier een binnenzicht – elke kerk, elk paleis uitnodigt tot nocturnes van grote toondichters, en zodoende Praag transformeert in een gigantische concertzaal aan de Moldau.

39 Ook in het Nationaal Theater gebeurde het dat men Yo-Yo-Ma en Itzhak Perlman kon meemaken, begeleid door het Symfonisch Orkest van Boston met Seiji Ozawa als dirigent, in een uitvoering van werk van Dvorák, een van de Tsjechische wonderkinderen.

40 En bij het opgenomen herdenkingsconcert « Dvorák in Praag » schrijdt de nacht verder bij een stijlvol souper 9op het terras van het President Hotel. Het valt moeilijk om Praag vaarwel te zeggen …....

41 Musics 1- Die Moldau (edited) by Bedrich Smetana Gewandhausorchester Leipzig Orchestra 2- Humoresque (edited) by Antonin Dvořák 2- Humoresque (edited) by Antonin Dvořák Yo-Yo Ma & Itzhak Perlman - Boston Symphony, conductor Seiji Ozawa by Delza Dias Ferreira Panoramique de Prague : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Prague_panorama.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Prague_panorama.jpg


Download ppt "Praag, hoofdstad van de Tsjechische Republiek, is zowel een hedendaagse stad als een architecturale relikwie. Ze is gekend onder beeldrijke namen, zoals."

Verwante presentaties


Ads door Google