De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

10. Voorbereiding en de match zelf. De “verre” voorbereiding van de wedstrijd Het is de bedoeling dat de scheidsrechter fysiek in orde is. Geregeld trainen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "10. Voorbereiding en de match zelf. De “verre” voorbereiding van de wedstrijd Het is de bedoeling dat de scheidsrechter fysiek in orde is. Geregeld trainen."— Transcript van de presentatie:

1 10. Voorbereiding en de match zelf

2 De “verre” voorbereiding van de wedstrijd Het is de bedoeling dat de scheidsrechter fysiek in orde is. Geregeld trainen is een must!

3 De materiële voorbereiding Controleer tijdens de week uw sportzak: - schoenen gepoetst? - uitrusting in orde? - hebt u schrijfgerief bij?

4 De materiële voorbereiding KVK (roodwit) X Doelpunten: Club Brugge (blauw) Doelpunten: SpGDGRSpGDGR X = ploeg die aftrapte Sp = spelersnummer G, DG, R = noteer de minuut van gele, dubbelgele of rode kaart Bereid uw wedstrijd degelijk voor: - nagaan van de ligging van het terrein - vul uw notaboekje op voorhand in

5 De dag van de wedstrijd Verifieer nogmaals uw aanduiding. Vertrek tijdig naar uw wedstrijd. Wees minstens 30 minuten v óó r de aanvang op de accommodatie aanwezig, waar de wedstrijd doorgaat (45 min. is aan te raden).

6 Vóór de wedstrijd De scheidsrechter gaat altijd in een nette, verzorgde kledij naar de wedstrijd. (training of sportkledij is uit den boze!) Wees vriendelijk en spontaan in het contact met de afgevaardigden. “ Je krijgt nooit een tweede kans om een EERSTE INDRUK te maken ” Maak klare en duidelijke afspraken i.v.m. – het wedstrijdblad (15 minuten voor aanvang); ga vooraf na waar de computer staat waar het elektronisch wedstrijdblad moet ingevuld worden. – het verifi ë ren van de truien van de spelers/keeper – het nazicht van de kledij en de schoenen van de spelers – de plaats op het terrein (terreinafgevaardigde) – het opkomen van de verzorger

7 Vóór de wedstrijd De scheidsrechter voert volgende opdrachten uit: – nazicht van het speelveld (mini-doelen!!) – invullen en nazicht van het elektronisch wedstrijdblad Het papieren wedstrijdblad wordt enkel gebruikt als het elektronisch blad om éé n of andere reden niet beschikbaar is. Soorten wedstrijdbladen: (papieren versie) – roze kleur: voor kampioenschapswedstrijden – witte kleur: voor tornooien – gele kleur: voor vriendschappelijke wedstrijden – nazicht van de identiteitskaarten – nazicht van de schoenen en uitrusting

8 Wedstrijdvergoeding Elke scheidsrechter heeft recht op een wedstrijdvergoeding en verplaatsingsonkosten. Een scheidsrechter ontvangt € 20,00 en € 2,80 per blok. Er worden steeds 2 blokken toegekend zelfs als de verplaatsing 0 of 1 blok bedraagt. Bij benoeming wordt de wedstrijdvergoeding € 22,00. Bij een ongeschikt terrein ontvangt men de volledige verplaatsingsonkosten en de volledige vergoeding. Bij een onbespeelbaar terrein ontvangt men de volledige verplaatsingsonkosten en de helft van de vergoeding.

9 Blokkensysteem Elke club heeft een bloknummer dat bestaat uit vier cijfers (idem voor de scheidsrechter) vb. SC Beernem heeft het nr. 18 21 De scheidsrechter woont in Brugge met het nr. 16 19 Het verschil: 4 blokken x € 2,80 = € 11,20 02 02 Indien twee wedstrijden na elkaar moeten geleid worden, ontvangt men tweemaal € 20,00 maar slechts éé nmaal de verplaatsingsonkosten.

10 Nagaan: – of de afgevaardigden/trainers hun armband dragen – of de kledij van de spelers in orde is – of de spelers geen juwelen of gevaarlijke voorwerpen dragen Er wordt preventief tewerk gegaan om moeilijkheden in de wedstrijd te vermijden. Voor het betreden van het speelveld

11 In de match zelf De toss:

12 Reglementenkennis De scheidsrechter moet het reglement doen naleven. De kennis van het reglement is voor hem essentieel.

13 Opbouw van je gezag Aangepast fluitsignaal. Opbouw van je gezag: => disciplinaire sancties – de verbale opmerking – de gele kaart – rode kaart

14 Opbouw van je gezag Denk aan je body language!!

15 Opbouw van je gezag Zijn ogen spreken!

16 Opbouw van je gezag Bij moeilijkheden met trainers/afgevaardigden in de match: ga hoffelijk met hen om; blaf ze niet af!!

17 Opbouw van je gezag E é n manier van gezagvol optreden bestaat niet. De scheidsrechter moet de wedstrijd aanvoelen en op het gedrag van de spelers inspelen. De scheidsrechter moet zich telkens aanpassen aan nieuwe situaties en aan verschillend gedrag. Temporiseren is een middel om de match in de hand te houden.

18 Administratieve taken na de wedstrijd Het digitaal wedstrijdblad moet op het terrein zelf ingevuld worden. Zorg ervoor dat alle rubrieken duidelijk ingevuld zijn: - rubriek gele en rode kaarten - rubriek wissels - rubriek identiteitskaarten - uitslag - rubriek aanmerkingen (eventueel) Overloop de gegevens in aanwezigheid van beide afgevaardigden. Let erop dat u steeds op de knop “ VERSTUREN ” drukt en niet enkel op “ bevestigen ”, anders komt het blad niet op het Secretariaat toe. Indien een papieren wedstrijdblad wordt gebruikt, gelieve dan ook de reden te vermelden waarom dit digitaal niet lukte.


Download ppt "10. Voorbereiding en de match zelf. De “verre” voorbereiding van de wedstrijd Het is de bedoeling dat de scheidsrechter fysiek in orde is. Geregeld trainen."

Verwante presentaties


Ads door Google