Presentatie over: "Zaalhockey 2013-2014."— Transcript van de presentatie:

1 Zaalhockey

2 Nieuwe regel 2013-2014 Senioren teams spelen met max 5 spelers.
Een keeper en vier veldspelers, of een vliegende keeper en vier veldspelers

3 Nieuwe regel 2013-2014 Straf voor coach/begeleider
Bij geel 5 minuten op de tribune Niet coachen Een speler van betreffend team eruit aan te wijzen door de aanvoerder Deze mag gedurende de straftijd WEL gewisseld worden Bij rood geldt dit voor de duur van de wedstrijd

4 Nieuwe regel 2013-2014 Het eigen doelpunt telt niet in de zaal
Dit is dan uitslaan Of een SC als je van mening bent dat dit opzettelijk gebeurt

5 Nieuwe regel Bij keeperswissel wordt de tijd niet (meer) stilgezet Keeper wissel dient plaats te vinden daar waar anderen ook wisselen Max 3 meter vanuit de middenlijn

6 Verschil zaal-veld Veld; bal slaan, scoop, push
Zaal; alleen push, stick vlak bij de bal op de grond, geen schuifslag Max ca 50 centimeter achter de bal

7 Verschil zaal-veld Veld; bal “mag” hoog mits niet gevaarlijk en zonder opzet Zaal; bal moet langs de grond tenzij push op doel. Bij stoppen mag de bal niet opspringen (max 10 cm) Bal mag NIET in de lucht gespeeld worden

8 Verschil zaal-veld Veld; middenvakken en 23 meter gebied
Zaal; gehele eigen helft is 23 meter gebied ter beoordeling van overtreding, zwaardere straf bij opzettelijke overtreding Strafbal stip op 7 meter Tip schuif de banken naar achter

9 Verschil zaal-veld Teams Veld; min 8 om te beginnen
Teams Zaal; min 4 om te beginnen, max 6 wissels en max 4 begeleiders OP de bank Foutieve wissel is SC Einde straftijd (gele kaart) wordt door zaalwacht/tijdwaarnemer aangegeven

10 Verschil zaal-veld Veld; afstand bij vrije slag of beginslag 5 meter
Zaal; afstand bij vrije slag of beginslag 3 meter dus ook 3 meter buiten de cirkel

11 Verschil zaal-veld Veld; bal over achterlijn (onopzettelijk) door verdediger is lange corner Zaal; bal over de achterlijn (onopzettelijk) door verdediger is uitslaan Ook in de zaal is het bij opzettelijk een SC

12 Verschil zaal-veld Veld; bal over de zijlijn inslaan op de zijlijn
Zaal; bal over de balk inpush max een meter binnen de balk

13 Verschil zaal-veld Veld; wedstrijd twee keer 35 minuten en 5 minuten pauze Zaal; wedstrijd duurt tussen de 15 en 30 minuten (meestal 30 minuten aaneengesloten) Bij geen pauze scheidsrechters wisselen bij ca 15 minuten van helft

14 Verschil zaal-veld Veld; bal mag niet in een keer in de cirkel indien spelhervatting in de 23 meter is Zaal; bal mag niet in een keer de cirkel in indien spelhervatting op helft verdediging is tenzij via de balk gespeeld

15 Wat mag niet Liggend spelen
(keeper wel als en bal en keeper in de cirkel) Hand of knie aan de grond Duwen, afhouden, shoot etc Bal met stick tegen de balk klemmen Niet door een “dichtgezette” balk spelen Niet in het doel staan of achter doel langs lopen Met de bolle kant spelen!!!!

16 Wat mag niet Bal “opzettelijk” van dichtbij in het blok van een verdediger spelen Blok is stickhand aan de grond of vlak erboven en voor het lichaam Een draai maken en de bal richting een verdediger spelen Een lage bal hoog terug van de keeper tenzij over de balk zonder gevaar Keeper mag de bal niet (ver) wegslaan

17 Wat mag niet Duwen Hand op rug tegenstander Afhouden met lichaam
Afhouden met stick Gevaarlijk spelen Dreigen met stick

18 Wat moet Zaal bij SC; Max alle spelers ACHTER de achterlijn
Keeper mag in het doel andere spelers niet Verdedigers verplicht aan andere zijde dan vanwaar wordt aangegeven Slag mag niet push wel mits niet gevaarlijk Bal eerst buiten cirkel voor men kan scoren SC regels vervallen indien bal 3 meter buiten de cirkel

19 Wat moet Bij het “inklemmen” van een speler een bully geven na een paar (10-15) seconden om te voorkomen dat het spel stil komt te liggen Eveneens als twee spelers de bal tussen hen hebben ingeklemd

20 Straffen Hard fluiten Vermaning 5 meter vooruit
Groene kaart; officiele waarschuwing Gele kaart; 2 minuten tenzij fysiek Gele kaart; 5 minuten bij fysiek Rode kaart; 2 keer geel of zwaar fysiek of schelden Gele kaart coach; altijd 5