Download de presentatie
GepubliceerdJoannes Verbeke Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Code Groen voor het HACCP certificaat
Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009
2
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Samenvatting Vertrouwen komt te voet en gaat te paard 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
3
Peilers van het vertrouwen
Degelijk certificatieschema, opzet breed gedragen. De risico analyse staat centraal. Blijvend gericht op het product. Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie tussen CI’s en de auditoren. Terugrapportage aan het CCVD. Goede afstemming met de RvA. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
4
Degelijk certificatieschema
Basis gevormd door de HACCP van de Codex Input van verschillende stakeholders Onafhankelijke, Onderzoeksinstituten, Inspectie, CI’s, Bedrijfsleven (producenten en retail) Geen commerciële intenties 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
5
Risico analyse Risico analyse centraal
Zware eisen aan de vakdeskundigheid van de auditor. Minimaal gebruik van checklijsten De vakbekwaamheid van de auditor moet garanderen dat de door het bedrijf uitgevoerde risico analyse met diepgang wordt beoordeeld. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
6
Het veilige product centraal
Certificering van het HACCP systeem van levensmiddelenbedrijven: bereiding, ver- en bewerking, productie, verpakken, opslag, transport,distributie, verkoop of toelevering in elke sector van de voedselketen, inclusief de primaire productie Geen diensverlenende bedrijven Zoals Verpakkingsmiddelen, procesapparatuur, reinigingsbedrijven. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
7
Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie
Basis van het systeem Auditoren met aantoonbare branche ervaring Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
8
Taken CCVD Inhoud van het certificatieschema
Voelt zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het schema Volgt de harmonisatie Volgt de uitvoering d.m.v. jaarlijkse rapportage. Feed back door de leden. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
9
Contacten met de RvA Centraal college een Nederlandse vinding en veel toegepast. Organisatie onder toezicht RvA CCVD heeft de RvA nodig om CI te controleren 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
10
Uitstraling van ons schema
Basis voor ISO 22000 Benchmarkd door Global Food Safety Initiative samen met 3 commerciële schema’s 12 certificatie instellingen Ongeveer 2000 certificaten 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
11
Pilot HACCP-VWA Stuurgroep VWA/CI’s/CCVD met werkgroep CI’s/VWA
Zoeken naar de overeenkomsten Inzicht geven in elkaars systemen. Conclusie eerste fase: Eigenlijk niet zo verschil in uitvoering. CI moeten breed werken, VWA kan sneller de diepte in. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
12
Tweede fase Stuurgroep CCVD, CI en VWA
3 werkgroepen, CI’s VWA, VAI, Productschappen, Hamonisatie, Logboek, Registratie. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
13
Registratie De VWA wil gemakkelijk inzicht hebben in wie gecertificeerd is. Hoe organiseer je dat? Wat leg je precies vast? Hoe houd je het up-to-date? Concurrentie gevoelige informatie 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
14
Logboek De VWA heeft graag inzicht in wat er zo speelt rond een certificaat Audits Afwijkingen en de vervolgacties erop Niet geïnteresseerd in de specifiek afwijking, wel in het verloop er omheen 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
15
Harmonisatie Uitbreiding met VWA auditoren Sturing CCVD
Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen. Sturing CCVD Verbreden van de gezamenlijk kennisbronnen (o.a. VWA data base) 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
16
Toekomst VWA bezig met het identificeren van groene groepen van bedrijven. Registratie op orde krijgen Harmonisatieoverleg een semi-permanent karakter geven. 100 % harmonisatie blijft een moeilijk te verwezenlijken doelstelling. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
17
Toekomst Extra verantwoordelijkheden voor het CCVD
Sturing bij de harmonisatie Zorgen dat de juiste informatie binnenkomt bij het college. Nog meer dan vroeger, opletten dat ieder zijn rol goed blijft spelen 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.