Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdVictor Driessen Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
Gezonde voeding, een basisrecht voor iedereen?
2
Leren Ondernemen vzw Officieel van start in 1996
Vereniging van en voor mensen in armoede Actief sociaal ondernemerschap Van onderuit Integraal 4 pijlers: plek – presentie – anders leren – openheid
3
Sociaal restaurant Ontstaan in 1996 Elke weekdag open
Nu tussen 60 en 100 maaltijden per dag 2€ voor warme maaltijd 1,8€ voor soep, brood met beleg en groenten-buffet Kinderen aan 1/2de van deze prijs Ook mensen die in de buurt werken komen er eten, voor 5€ warm en 3€ koud Regelmatig ‘proevertjes’ van seizoengroenten en vergeten groenten
4
Sociale kruidenier Ontstaan in 2010
Op vraag van bezoekers en omwille van over-schot in het sociaal restaurant Open op dinsdag en vrijdag namiddag Tussen 120 en 160 klanten elke week 5€ voor een groot gezin (+ 3 personen), 3€ voor een klein gezin Enkel klanten die door-verwezen worden Een deel vd producten wordt aangekocht, een deel is gekregen Klanten kiezen de producten die ze mee-nemen
5
Partners CAW Oost Brabant, RISO Vlaams Brabant, OCMW Leuven, integratiedienst Leuven, wijkgezondheidscentrum, buurt- centra stad, buurtcentrum ‘t Lampeke, kringwinkel ‘t SPIT Carrefour, Bioplanet, Voedselbank – BIRB (groenten veiling) Steunpunt armoedebestrijding, Vlaams Netwerk van Ver- enigingen waar Armen het Woord nemen Sociale Kruideniers Vlaanderen GTB, VDAB PricewaterhouseCoopers
6
Wie doet het werk Sociaal restaurant en sociale kruidenier liggen naast elkaar Alle vervoer door organisatie – 1 sine medewerker 20-tal vrijwilligers, 7 medewerkers (= 2 VTE) in arbeidszorg, 3,5 VTE sine verdeeld over 5 medewerkers en 2,3 VTE begeleiders verdeeld over 4 medewerkers 1 VTE voor opzetten Sociale Kruidenier Leuven
7
Sociale kruidenier Leuven
Vraag groter dan aanbod Oprichting CVBA-VSO door sociale organisaties in Leuven (CAW, RISO, integratiedienst, wijkgezondheids-centrum, buurthuis ‘t Lampeke, Leren Ondernemen) Uitbreiding met 6 winkel- of afhaalpunten verdeeld over groot Leuven, geënt op werking van organisaties voor en met mensen in armoede In eerste fase: groenten, fruit, brood en huishoudpro-ducten. Daarna zuivel en droge voeding. Van bij de start lokale producten waar mogelijk.
8
Naast klanten met sociaal tarief ook klanten met markt-conform tarief (buurtbewoners, mensen die in de buurt werken, sympathisanten). Verkoop per stuk, niet meer per pakket van 3 of 5€. Voorlopig blijven werken met combinatie van aange-kochte en gekregen voeding/producten – duidelijk van elkaar gescheiden in de winkelopstelling Nauwere samenwerking op Vlaams niveau – ook wat betreft verwerking van voedsel dat dreigt verspild te worden
9
Toekomst en uitdagingen
CVBA- VSO op poten zetten: Statuten zijn uitgewerkt Momenteel financiële ondersteuning aan ‘t zoeken voor de volgende jaren Logistiek Vrijwilligerswerking
10
Uitdagingen … Combinatie van concrete winkelwerking en signaal-functie m.b.t. armoedebestrijding. Combinatie van sociale en economische, met actieve participatie van mensen in armoede. Samenwerking tussen sociale kruideniers om gebruik van voedsel dat dreigt verspild te worden te optimaliseren.
11
Sociale kruidenier Leuven socialekruidenierleuven@gmail
Sociale kruidenier Leuven
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.