De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011

Verwante presentaties


Presentatie over: "Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011"— Transcript van de presentatie:

1 Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011 Dr. Nicole Hamelrijck

2 Inhoud Wettelijk kader Practisch: Wetgeving infrastructuur Wie?
Informatie vinden Documentaire vereisten Wetgeving infrastructuur

3 Wettelijk kader: KB 16/01/2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Art 3: Een operator mag de activiteiten zoals bedoeld in de bijlage II in de inrichting of vanuit de inrichting slechts uitoefenen mits voorafgaande erkenning [van deze inrichting] door het Agentschap.

4 Art 4: § 1. Per inrichting dient de [exploitant] voor alle activiteiten zoals bedoeld in de bijlagen II en III [...], een aanvraag voor erkenning en/of voor toelating in bij het hoofd van de PCE van de plaats waar de inrichting zich bevindt. § 4. De [exploitant] kan op eigen initiatief en voorafgaand aan de aanvraag tot het bekomen van een erkenning of een toelating een plan van de inrichting voor advies indienen bij het hoofd van de PCE, van de plaats waar de inrichting zich bevindt.

5 Wie? Iedereen kan en mag een plan voorleggen
Voor te erkennen bedrijven in de vlees/vis/wild-sector verplicht ( hoort bij het dossier). Aanvraag erkenning + goedgekeurd plan + inspectie ter plaatse  erkenning Hoe voorleggen: Best op afspraak bespreken van het plan Na goedkeuring plan volgt de afwerking Indien berijf afgewerkt is volgens plan => inspectie aanvragen Inspectie: G: 3m VW G+: op lossen binnen 15 dagen : ja > 80% opgelost: 3m VW, >80% opgelost P30 neen: 3 m VW en actieplan met extra bezoek binnen de 3 maand

6 Informatie zoeken => beroepssectoren => erkenningen, toelatingen en registratie => erkennings- en toelatingsvoorwarden

7 Documentaire vereisten van goed te keuren plannen: algemeen
2-voud Op schaal of met vermelding afmetingen Naam en adres Omgevingsplan bijvoegen Grootte: afhankelijk, moet leesbaar zijn

8 Documentaire vereisten van goed te keuren plannen: algemeen
Alle deuren, dockshelters, rolluiken aanduiden Lokalen benoemen Eventueel privé-gedeelte of winkelgedeelte of ander beroepsgedeelte aanduiden (valt buiten de erkenning)

9 Documentaire vereisten van goed te keuren plannen: algemeen
Flows aanduiden van: Product (verschillende?) Personeel Verpakkingsmateriaal Afval

10 Wetgeving infrastructuur
Algemeen VERORDENING nr. 852/2004/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 APRIL 2004 inzake levensmiddelenhygiëne Specifiek voor vlees/vis: VERORDENING (EG) nr. 853/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 APRIL 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, bijlage III

11 praktijkvoorbeelden Kruiscontaminatie: Vlees/vleesbereiding/gehakt
Vlees van slachtdieren/gevogelte Vers vlees/gekookt vlees Gekookte vleesproducten versus gezouten vleesproducten Deur versus flap

12 praktijkvoorbeelden Opslaglokalen: Onverpakt vlees/verpakt vlees
Naakt versus onmiddellijk verpakt Naakt versus karton Niet vlees grondstoffen zoals groenten/zuivel… Waren van species die elkaar kunnen contamineren mogen niet in hetzelfde lokaal

13 praktijkvoorbeelden Uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van gehakt vlees en vleesbereidingen: gescheiden in tijd en/of ruimte Verschillende diersoorten Aparte lokalen Één lokaal met scheiding in plaats en of tijd Voortgangsprincipe en vermijden kruiscontaminatie Plaats: verschillende werktafels Tijd: verschillende werkdagen of na R&O

14 praktijkvoorbeelden Onmiddellijk verpakken van vers vlees, vleesbereidingen, gehakt In lokaal productie Apart lokaal: zelfde machine als Geen manipulatie of verwerkingen meer Niet rechtstreeks in contact met machine Eerst vers vlees, dan de rest Vleesproducten: in productielokaal Specifiek lokaal Vleesproducten: scheiding in tijd wordt nu ook toegestaan

15 Na de beoordeling wordt een exemplaar teruggestuurd naar de aanvrager met een begeleidende brief: Activiteiten Diersoort Soms een voorwaardelijke goedkeuring

16 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011"

Verwante presentaties


Ads door Google