De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij"— Transcript van de presentatie:

1 Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samsonweg 28R 1521 RM Wormerveer Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij Nummer KvK: BTW nummer: NL B02 IBAN: NL73RABO © QBier.nl (c) QBier.nl

2 Inhoud Introductie Inschrijven Inrichting Installatie Kwaliteit
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Inhoud Introductie Inschrijven Inrichting Installatie Kwaliteit Afvalstoffen & restproducten Samenwerkingen

3 Voor Kwaliteit in de Brouwerij
Introductie - QBier.nl Maurice de Boer - Quality Consultant / Directeur QBier.nl QBier.nl ondersteunt brouwerijen bij het invullen van hun kwaliteitsbeleid Onafhankelijk analyses op uw bieren

4 Introductie - u als brouwerij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Introductie - u als brouwerij Anderen kennis laten maken met je heerlijke bieren brengt verplichtingen met zich mee Bedrijfsnaam en huisstijl Locatie - Bestemmingsplan Financiering - Crowdfunding

5 Inschrijven Kamer van Koophandel Belastingdienst - Accijnzen
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Inschrijven Kamer van Koophandel Belastingdienst - Accijnzen (speciale tarieven voor kleine brouwerijen) Douane - AGP Productschap dranken? Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) Gemeente: Milieuvergunning / Horecavergunning?

6 Accijnzen Bijzonder tarief voor kleinere brouwerijen:
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Accijnzen Bijzonder tarief voor kleinere brouwerijen: Geldt voor zelfstandige brouwerijen die per kalenderjaar niet meer dan gemiddeld hl bier produceren Tarieven per : Brouwsel mislukt?  aangeven bij douane voordat dit wordt afgevoerd Stamwort / Plato Tarief per hectoliter 7 tot 11 € 26,35 11 tot 15 € 35,11 > 15 € 43,92

7 Inrichting HACCP & Veiligheid Vloeren, wanden, ramen en deuren
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Inrichting HACCP & Veiligheid Vloeren, wanden, ramen en deuren Verlichting Benodigde ruimte Watertoevoer (kracht) stroom Afvoer / Riolering Arbeidsomstandigheden

8 Inrichting - AGP Accijns Goederen Plaats Installatie
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Inrichting - AGP Accijns Goederen Plaats Installatie Gisting / Lagering Warme / Koude kamer Opslag Reistratie grondstoffen (mout) Wanneer uit AGP? Beschrijving bedrijfsprocessen

9 Installatie CE Handleiding Voedselveilig Smeermiddelen
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Installatie CE Handleiding Voedselveilig Smeermiddelen Temperatuur bestendig Gemakkelijk schoon te maken / demontabel Onderhoud (logboek)

10 Kwaliteit HACCP & Voedselveiligheid Traceerbaarheid
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Kwaliteit HACCP & Voedselveiligheid Traceerbaarheid Etiketteringsvoorschriften Veiligheid in de brouwerij Productcontroles Keurmerken Website VWA: HACCP is van toepassing op elk bedrijf dat zich bezighoudt met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen en/of diervoeders. Levensmiddelen zijn alle eet- en drinkwaren maar ook grondstoffen en hulpstoffen zoals conserveermiddelen die worden toegevoegd of gebruikt in een levensmiddel.

11 HACCP & Voedselveiligheid
Voor Kwaliteit in de Brouwerij HACCP & Voedselveiligheid EU Verordening 852/2004 Borging van de voedselveiligheid in de gehele keten HACCP geld voor brouwers met en zonder brouwinstallatie (dus ook voor brouwerijhuurders) maar ook voor webwinkels 7 basisprincipes HACCP

12 Voor Kwaliteit in de Brouwerij
7 Basisprincipes HACCP Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan. Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast (dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht). Geef per CCP de kritische grenzen aan. Stel vast hoe de CCP's bewaakt worden. Leg de correctieve acties vast per CCP (correctieve acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat het CCP niet wordt beheerst. De correctieve acties kunnen nodig zijn op het product en/of het proces en moeten leiden tot herstel van de veiligheid). Pas verificatie toe (verificatie is een periodieke controle om na te gaan of de HACCP aanpak effectief is, ofwel om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is. Verificatie laat dus zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt). Houd documentatie en registraties bij (documentatie wil zeggen dat de systeemopzet vastgelegd moet worden. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van de systeemuitvoering). (Bron: website VWA)

13 HACCP & Voedselveiligheid
Voor Kwaliteit in de Brouwerij HACCP & Voedselveiligheid Receptuurbeheer Registraties Grondstoffen administratie Specificatiebeheer Verplichte informatie etiket Allergenen Aanvullende informatie HACCP

14 HACCP & Voedselveiligheid
Voor Kwaliteit in de Brouwerij HACCP & Voedselveiligheid Diverse alternatieven: FSSC 22000, BRC, IFS (gebaseerd op de principes van HACCP) Certificeren of niet Opleiden personeel Controles door de Voedsel en Waren Autoriteit Wat als ik geen werkend HACCP systeem heb?

15 Traceerbaarheid Voor en achterwaartse traceerbaarheid
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Traceerbaarheid Voor en achterwaartse traceerbaarheid Herleidbaarheid op etiket Traceerbaarheid middels facturen Jaarlijkse traceerbaarheid test

16 Etiketteringsvoorschriften
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Etiketteringsvoorschriften EU Verordening 1169/2011 Eisen waar een etiket aan moet voldoen: uitzonderingen voor bier Per 13 december 2014 Checklist op de website van QBier.nl (eenvoudig) Uitgebreide rapportage door QBier.nl voor maar 6 biertjes Nieuwe etiketten? B71 Ontwerp!

17 Etiketteringsvoorschriften
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Etiketteringsvoorschriften EU Verordening 1169/2011 Eisen gelden tevens voor webshops (verkoop via de eigen website) Alle verplichte informatie moet voor de consument voor aanschaf beschikbaar zijn

18 Veiligheid in de brouwerij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Veiligheid in de brouwerij Arbeidsomstandigheden (ARBO) Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) Plan van Aanpak Preventiemedewerker Trainingen

19 Productcontroles Borging productieprocessen
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Productcontroles Borging productieprocessen Aantonen kwaliteit aan afnemers Correcte informatie verstrekking Kwaliteitsverbetering Onafhankelijke analyses bij geschillen

20 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

21 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

22 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

23 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

24 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

25 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

26 Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Keurmerken Aanvullende eisen ECO, Biologisch Glutenvrij Streekproducten

27 Afvalstoffen & Restproducten
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Afvalstoffen & Restproducten Bostel wordt gezien als bedrijfsafval maar kan goed als (bij) voeder dienen voor o.a. koeien Overeenkomst met de afnemer Registratie bij houden wat er naar de boer is gegaan Indien het in de voedselketen terecht komt: GMP+ Van bostel kan ook o.a. brood gemaakt worden Wat doet u met de bostel?

28 Samenwerkingen Klein Brouwerij Collectief
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samenwerkingen Klein Brouwerij Collectief Week van het Nederlandse Bier Andere (huur) brouwerijen

29 Wat kan Qbier.nl voor u betekenen?
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Wat kan Qbier.nl voor u betekenen? Opzetten, implementeren en onderhouden van uw HACCP / Voedselveiligheid systeem Trainingen op het gebied van HACCP, (voedsel-) Veiligheid en Arbobeleid Veiligheid binnen de brouwerij Analyses op uw bieren Kwaliteitscontroles Ook als u al een HACCP systeem heeft!

30 Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op
Voor Kwaliteit in de Brouwerij Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op


Download ppt "Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij"

Verwante presentaties


Ads door Google