De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening"— Transcript van de presentatie:

1 Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening
Kortweg GECORO

2 Op eigen initiatief of op verzoek van het college/GR.
Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening, Art Er wordt een adviesraad voor ruimtelijke ordening opgericht op niveau van de gemeente. Ze kan advies geven, opmerkingen maken, voorstellen doen over alle aangelegenheden mbt tot de gemeentelijke RO. Op eigen initiatief of op verzoek van het college/GR. Benoeming voor 6 jaar.

3 Volgens wetgevend kader RO – bij opmaak van RUPS
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening Datum 19/05/2000 Wanneer vergaderen? Min 2x/jr Op verzoek cbs/gr Op verzoek 1/3de leden Op verzoek na bepaalde stedenbouwkundige aanvragen – te bepalen door cbs Besluit cbs v : stedenbouwkundige aanvragen vanaf 2000m³, verkavelingen vanaf 4 loten Volgens wetgevend kader RO – bij opmaak van RUPS Geldigheid bij min 1/2de van de leden aanwezig Beslissen bij meerderheid van de stemmen (staking = vz stem beslissend) Uitnodigen van nodige instanties voor toelichting Uitnodigen van pol vertegenwoordigers vd fracties in GR. Commissie kan beslissen dat vergadering geheel of gedeeltelijk openbaar gehouden wordt.

4 Altijd algemeen belang voor ogen houden
BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) ALGEMEEN BELANG Altijd algemeen belang voor ogen houden Onderschrijven van artikel VCRO: De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

5 BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) ALGEMEEN BELANG Deskundigen vertegenwoordigen GEEN maatschappelijk belangen, geleding, vereniging of wat dan ook. Vertegenwoordigers van maatschappelijk geledingen kunnen een standpunt aanbrengen en beargumenteren dat aangehouden wordt door de betrokken maatschappelijke geleding. De commissies ruimtelijke ordening zijn evenwel niet bedoeld als een forum dat enkel dient om het standpunt van een belangengroep of vereniging te vertolken. De betrokken leden streven er dan ook naar om het belang dat verdedigd wordt door een maatschappelijke belangengroep te overstijgen en mee te werken aan adviezen die gericht zijn op het algemeen belang en de geciteerde doelstelling van de ruimtelijke ordening.

6 VERBOD OP BELANGENVERMENGING – principes van integriteit
BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) VERBOD OP BELANGENVERMENGING – principes van integriteit Het is voor een lid verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij rechtstreeks belang heeft (persoonlijk, als gelastigde, of aanverwanten tot de tweede graad een persoonlijk belang hebben) (VCRO, art §5). Vermijden van schijn van partijdigheid of vooringenomenheid mbt de deelname aan de GECORO: Lid door professionele bezigheid (advocaat, notaris, architect, bouwpromotor, immobiliënkantoor, …) – vertrouwensband met aanvrager van vergunning - onthouden van bespreking en ev stemming Lid van wie een concurrent deel uitmaakt van het te bespreken dossier (als architect, notaris, ….) grijpt de bespreking, beraadslaging en stemming niet aan om ongefundeerde kritiek te uiten of het dossier te dwarsbomen. Soms zelfs beter om geen standpunt in te nemen. De leden aanvaarden geen geschenken, gunsten of geld die te maken hebben met het lidmaatschap van de GECORO.

7 BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) OBJECTIVITEIT Leden laten zich niet leiden door politieke voorkeur of motieven die te maken hebben met ras, herkomst, overtuiging, seksuele geaardheid van de betrokkenen in het dossier. Leden aanvaarden geen beïnvloeding of poging tot beïnvloeding in dossiers ( = op de hoogte brengen v vz) Leden onthouden zich ervan om bij mandatarissen of burgers de indruk te wekken dat het advies te danken is aan individuele inbreng of houding in de GECORO.

8 DISCRETIE EN SPREEKRECHT
BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) DISCRETIE EN SPREEKRECHT Geen mededelingen van besprekingen in gesloten zitten en verloop van stemmingen aan de media. mag wel, na de eindberaadslaging, eigen standpunt innemen voor zover duidelijk is dat in eigen naam spreekt of als afg belangengroep, nt w aangegeven wie welke andere standpunten heeft ingenomen en algemene kritiek gereserveerd gebracht wordt, het recht op privacy van de betrokkenen niet in gedrang komt. Onthouden van publieke commentaren op de werkzaamheden van de GECORO in concrete dossiers. Vragen om informatie of afschriften worden behandeld conform wetgeving inzake openbaarheid van bestuur.

9 VERTROUWELIJKE INFORMATIE
BVR tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (03/07/2009) VERTROUWELIJKE INFORMATIE Leden nemen voorzorgen dat vertrouwelijke informatie, persoonlijke gegevens niet in handen vallen van buitenstaanders. MOTIVATIE EN BETROKKENHEID Effectieve leden brengen secretariaat en plaatsvervangend lid op de hoogte bij afwezigheid (3x afwezig zonder verantwoording, ambtshalve ontslagnemend). Plaatsvervangende leden doen het nodige om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. Inspanningen leveren om kennis over RO te verzamelen. Vz zorgt ervoor dat alle standpunten aan bod komen. Leden spannen zich in om tegenstellingen te overbruggen en samen tot afgewogen adviezen te komen.

10 Daarom is de belangrijkste stelregel van het ordenen van de ruimte:
Adviesraad voor RUIMTELIJKE ORDENING…. RO? Ruimte is schaars. De mens kan de ruimte voor veel dingen bestemmen: werken, wonen of recreatie = kan echter niet allemaal klakkeloos en blindelings. Er is een zekere ordening van de ruimte (goede ruimtelijke ordening! ) nodig. Daarom is de belangrijkste stelregel van het ordenen van de ruimte: ‘De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit’ (VCRO. Art ) Beoordelen van plannen/dossier adhv Voorschriften in RUPS, verkavelingen, verordeningen… (bouwaanvraag en conformiteit) Wetgevend kader (VCRO, omzendbrieven, uitvoeringsbesluiten,…) Goede ruimtelijke ordening

11 Hoe beoordelen? Artikel 4.3.1 VCRO
Adviesraad voor RUIMTELIJKE ORDENING…. Dossiers / plannen dienen dus blijk te geven van een GOEDE RUIMTELIJKE ORDENING! Hoe beoordelen? Artikel VCRO Diverse criteria: Artikel VCRO Functionele inpasbaarheid Ruimtegebruik Relief Bouwdichtheid Visueel-vormelijke elementen Cultuurhistorische aspecten Hinderaspecten Gezondheid Gebruiksgenot Algemene veiligheid Bestaande toestand van de omgeving Gewenste beleidsmatige ontwikkelingen Verplichte in te winnen adviezen van andere instanties (vb Erfgoed, Landbouw, Milieu,…)

12 Verschillende instrumenten bij ruimtelijke planning en ordening
- Structuurplannen ( = beleidsplannen, hiërarchisch volgens drie niveaus) Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan - Plannen van aanleg = bestemmingen vastleggen dmv voorschriften (wonen, industrie, natuur, …) Gewestplan Bijzondere plannen van aanleg Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUPS) Volgens de structuurplannen Volgens hiërarchie - 3 niveaus - Verkavelingen Passen binnen RUPS - Verordeningen Drie niveaus Wat komt meestal voor de GECORO? Voorontwerpen/ontwerpen van RUPS Stedenbouwkundige aanvragen Verkavelingsaanvragen Gemeentelijke verordeningen

13 Meer informatie: Shana Debrock Gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar Afdelingshoofd ruimtelijke ordening, mobiliteit en lokale economie


Download ppt "Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening"

Verwante presentaties


Ads door Google