De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zondag 13 december 2015 Morgendienst.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zondag 13 december 2015 Morgendienst."— Transcript van de presentatie:

1 Zondag 13 december 2015 Morgendienst

2 Welkom in deze dienst van
woord en avondmaal op de 3e adventszondag. Voorganger: ds. J. Vogel (Eindhoven) Ouderling: C.M. Visser Organist: Krijn van Veen

3 Aansteken 3e adventskaars Kaarsenlied: 1, 2 en 3 Mededelingen
Orde van de dienst - 1 Welkom Aansteken 3e adventskaars Kaarsenlied: 1, 2 en 3 Mededelingen Gezang 126 Stil gebed, votum en groet Psalm 85: 1 Gebed van de zondag Psalm 85: 2 Leefregel Psalm 85: 3 en 4

4 Schriftlezing: Psalm 103: 1-14 Lucas 15: 11-32 Psalm 103: 1
Orde van de dienst - 2 Gebed Schriftlezing: Psalm 103: 1-14 Lucas 15: 11-32 Psalm 103: 1 De kinderen gaan naar de bijbelklas Preek over Lucas 15: Psalm 103: 5 Gebeden Avondmaalsformulier 2 Geloofsbelijdenis Psalm 34: 4

5 Orde van de dienst - 3 Uitnodiging Viering van het avondmaal Gezang 125: 1, 3 en 5 De kinderen komen terug Collectes: Emeritikas Kerk Gezang 344: 1 en 5 Zegen

6 Welkom

7 De 3e adventskaars wordt aangestoken

8 Kaarsen lied: 1, 2 en 3 1 Wij wachten op de koning die ons de vrede brengt, ontsteken onze lampen totdat Hij komt! 2 Vier kaarsen zullen branden. Het licht groeit vlam voor vlam. Het houdt de nacht gevangen

9 Kaarsen lied: 1, 2 en 3 3 Het vuur van onze vreugde, de gloed van ons gezang zal niet meer kunnen doven totdat Hij komt!

10 Mededelingen

11 Gezang 126: 1, 2 en 3 1 Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu komt de Vorst op aard, die God zijn volk zou geven; ons heil, ons eigen leven vraagt toegang tot ons hart.

12 Gezang 126: 1, 2 en 3 2 Bereid dan voor zijn voeten de weg die Hij zal gaan; wilt gij uw Heer ontmoeten, zo maak voor Hem ruim baan. Hij komt, bekeer u nu, verhoog de dalen, effen de hoogten die zich heffen tussen uw Heer en u.

13 Gezang 126: 1, 2 en 3 3 Een hart dat wacht in ootmoed is lieflijk voor de Heer, maar op een hart vol hoogmoed ziet Hij in gramschap neer. Wie vraagt naar zijn gebod en bidden blijft en waken, in hem wil woning maken het heil, de Zoon van God.

14 Stil gebed Votum en groet

15 Psalm 85: 1 1 Gij waart goedgunstig voor uw land, o Heer, in Jakobs harde lot bracht Gij een keer. De schuld uws volks wilt Gij niet gadeslaan. Gij hebt hun zonden uit uw boek gedaan. Gij die de vlammen van uw toorn bezweert, Gij hebt U van uw gramschap afgekeerd. God van ons heil, herstel ons, neem ons aan en doe uw toorn niet over ons bestaan.

16 Gebed van de zondag

17 Psalm 85: 2 2 Of blijft uw wrevel tegen ons gericht, verbergt Gij steeds uw godlijk aangezicht? Voert Gij uw volk dan nooit tot leven weer opdat het zich in U verblijde, Heer? Toon ons uw heil en goedertierenheid: ik ben o God tot luisteren bereid. Gij zijt het die uw volk van vrede spreekt, tenzij het dwaas is en de trouw verbreekt.

18 Leefregel

19 Psalm 85: 3 en 4 3 Bij wie Hem vrezen is zijn heil geplant. Zijn heerlijkheid zal wonen in dit land, het heilig land waar goedheid trouw ontmoet, het recht de vrede met een kus begroet; de trouw die uit de aarde opwaarts schiet, het recht dat uit de hemel nederziet. De velden deelt Hij van zijn overvloed, de Here die ons zegent met zijn goed.

20 Psalm 85: 3 en 4 4 Waar Hij ook gaat, de vrede gaat Hem voor, liefde en trouw ontspruiten in zijn spoor. Gerechtigheid is voor zijn aangezicht, zij bloeit alom waar Hij zijn voetstap richt.

21 Gebed

22 uit de Nieuwe Bijbelvertaling
Schriftlezing Psalm 103: 1-14 Lucas 15: 11-32 uit de Nieuwe Bijbelvertaling door Fenny Groenewold

23 Psalm 103 Van David. 1 Prijs de Heer, mijn ziel, prijs, mijn hart, zijn heilige naam. 2 Prijs de Heer, mijn ziel, vergeet niet één van zijn weldaden. 3 Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen, 4 hij redt uw leven van het graf, hij kroont u met trouw en liefde, 5 hij overlaadt u met schoonheid en geluk, uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar.

24 6 De Heer doet wat rechtvaardig is, hij verschaft recht aan de verdrukten. 7 Hij maakte aan Mozes zijn wegen bekend, aan het volk van Israël zijn grootse daden. 8 Liefdevol en genadig is de Heer, hij blijft geduldig en groot is zijn trouw. 9 Niet eindeloos blijft hij twisten, niet eeuwig duurt zijn toorn. 10 Hij straft ons niet naar onze zonden, hij vergeldt ons niet naar onze schuld.

25 11 Zoals de hoge hemel de aarde overspant, zo welft zich zijn trouw over wie hem vrezen. 12 Zo ver als het oosten is van het westen, zo ver heeft hij onze zonden van ons verwijderd. 13 Zo liefdevol als een vader is voor zijn kinderen, zo liefdevol is de Heer voor wie hem vrezen. 14 Want hij weet waarvan wij gemaakt zijn, hij vergeet niet dat wij uit stof zijn gevormd.

26 Lucas 15 1 Vervolgens zei hij: ‘Iemand had twee zonen. 12 De jongste van hen zei tegen zijn vader: “Vader, geef mij het deel van uw bezit waarop ik recht heb.” De vader verdeelde zijn vermogen onder hen. 13 Na enkele dagen verzilverde de jongste zoon zijn bezit en reisde af naar een ver land, waar hij een losbandig leven leidde en zijn vermogen verkwistte.

27 14 Toen hij alles had uitgegeven, werd dat land getroffen door een zware hongersnood, en begon hij gebrek te lijden. 15 Hij vroeg om werk bij een van de inwoners van dat land, die hem op het veld zijn varkens liet hoeden. 16 Hij had graag zijn maag willen vullen met de peulen die de varkens te eten kregen, maar niemand gaf ze hem.

28 17 Toen kwam hij tot zichzelf en dacht: De dagloners van mijn vader hebben eten in overvloed, en ik kom hier om van de honger. 18 Ik zal naar mijn vader gaan en tegen hem zeggen: “Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en tegen u, 19 ik ben het niet meer waard uw zoon genoemd te worden; behandel mij als een van uw dagloners.” 20 Hij vertrok meteen en ging op weg naar zijn vader.

29 Zijn vader zag hem in de verte al aankomen
Zijn vader zag hem in de verte al aankomen. Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem.21 “Vader,” zei zijn zoon tegen hem, “ik heb gezondigd tegen de hemel en tegen u, ik ben het niet meer waard uw zoon genoemd te worden.”

30 22 Maar de vader zei tegen zijn knechten: “Haal vlug het mooiste gewaad en trek het hem aan, doe hem een ring aan zijn vinger en geef hem sandalen. 23 Breng het gemeste kalf en slacht het. Laten we eten en feestvieren,24 want deze zoon van mij was dood en is weer tot leven gekomen, hij was verloren en is teruggevonden.” En ze begonnen feest te vieren.

31 25 De oudste zoon was op het veld
25 De oudste zoon was op het veld. Toen hij naar huis ging en al dichtbij was, hoorde hij muziek en gedans. 26 Hij riep een van de knechten bij zich en vroeg wat dat te betekenen had. 27 De knecht zei tegen hem: “Uw broer is thuisgekomen, en uw vader heeft het gemeste kalf geslacht omdat hij hem gezond en wel heeft teruggekregen.”

32 28 Hij werd woedend en wilde niet naar binnen gaan, maar zijn vader kwam naar buiten en trachtte hem te bedaren. 29 Hij zei tegen zijn vader: “Al jarenlang werk ik voor u en nooit ben ik u ongehoorzaam geweest als u mij iets opdroeg, en u hebt mij zelfs nooit een geitenbokje gegeven om met mijn vrienden feest te vieren. 30 Maar nu die zoon van u is thuisgekomen die uw vermogen heeft verkwanseld aan de hoeren, hebt u voor hem het gemeste kalf geslacht.”

33 31 Zijn vader zei tegen hem: “Mijn jongen, jij bent altijd bij me, en alles wat van mij is, is van jou. 32 Maar we konden toch niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.”’

34 Psalm 103: 1 1 Zegen, mijn ziel, de grote naam des Heren, laat al wat binnen in mij is Hem eren, vergeet niet hoe zijn liefd' u heeft geleid, gedenk zijn goedheid, die u wil vergeven, die u geneest, die uit het graf uw leven verlost en kroont met goedertierenheid.

35 De kinderen kunnen nu naar de bijbelklas gaan
De kinderen kunnen nu naar de bijbelklas gaan. Er wordt verteld ver het bezoek van Maria aan Elisabeth, uit Lucas 1:

36 Preek over Lucas 15:

37 Psalm 103: 5 5 Zoals een vader liefdevol zijn armen slaat om zijn kind, omringt ons met erbarmen God onze Vader, want wij zijn van Hem. Hij die ons zelf uit aarde heeft genomen, Hij weet, dat wij, uit stof aan 't licht gekomen, slechts leven op de adem van zijn stem.

38 Dankzegging en voorbeden.

39 Avondmaalsformulier 2

40 En in Jezus Christus, zijn eniggeboren zoon, onze Heer,
Geloofsbelijdenis Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper van de hemel en de aarde. En in Jezus Christus, zijn eniggeboren zoon, onze Heer, die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria, die geleden heeft onder Pontius Pilatus,

41 is gekruisigd, gestorven en begraven, neergedaald in de hel,
op de derde dag opgestaan uit de doden, opgevaren naar de hemel, en zit aan de rechterhand van God, de almachtige Vader; vandaar zal Hij komen om te oordelen de levenden en de doden.

42 Ik geloof in de Heilige Geest;
ik geloof een heilige, katholieke, christelijke kerk, de gemeenschap van de heiligen; vergeving van de zonden, de opstanding van het lichaam en een eeuwig leven. Amen.

43 Psalm 34: 4 4 Komt nader, ziet en proeft, opdat men smake naar waardij des Heren goedheid. Zalig hij die veilig bij Hem toeft. Die thuis hoort in Gods kring, dient met ontzag zijn hoog bewind. Zelfs waar de leeuw geen voedsel vindt wacht u verzadiging.

44 Uitnodiging Viering van het avondmaal

45 Gezang 125: 1, 3 en 5 1 O kom, o kom, Immanuël, verlos uw volk, uw Israël, herstel het van ellende weer, zodat het looft uw naam, o Heer! Weest blij, weest blij, o Israël! Hij is nabij, Immanuël!

46 Gezang 125: 1, 3 en 5 3 O kom, o kom, Gij Oriënt, en maak uw licht alom bekend; verjaag de nacht van nood en dood, wij groeten reeds uw morgenrood. Wees blij, weest blij, o Israël! Hij is nabij, Immanuël!

47 5 O kom, die onze Heerser zijt, in wolk en vuur en majesteit
5 O kom, die onze Heerser zijt, in wolk en vuur en majesteit. O Adonai die spreekt met macht, verbreek het duister van de nacht. Weest blij, weest blij, o Israël! Hij is nabij, Immanuël!

48 De kinderen komen terug ======================= Collectes: Emeritikas
Kerk De emeritikas verzorgt de pensioenen van de predikanten.

49 Gezang 344: 1 en 5 1 Het heil des hemels werd ons deel alleen door Gods genade. Wij werkten en wij wonnen veel, maar alle winst bleek schade. 't Geloof ziet Jezus Christus aan: wat Hij deed is genoeg gedaan voor al wie leeft op aarde.

50 5 Lof Vader, Zoon en Heil'ge Geest, Hem die voor alle tijden
Gezang 344: 1 en 5 5 Lof Vader, Zoon en Heil'ge Geest, Hem die voor alle tijden ons heeft geroepen tot zijn feest, die zeer ons zal verblijden. Ja, ons verlangen wordt vervuld en onze mens'lijkheid onthuld, zij is in God voleindigd.

51 Zegen te beantwoorden met

52 Vanmiddag begint de dienst om 17 uur. Voorganger:
ds. M.P. Hofland (Amersfoort)


Download ppt "Zondag 13 december 2015 Morgendienst."

Verwante presentaties


Ads door Google