De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leonardo da Vinci, de man die zijn tijd ver vooruit was

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leonardo da Vinci, de man die zijn tijd ver vooruit was"— Transcript van de presentatie:

1 Leonardo da Vinci, de man die zijn tijd ver vooruit was. 1452 - 1519
Klik om naar de volgende dia te gaan…

2 Leonardo wordt geboren in Italië, in een klein dorpje dichtbij de stad Vinci.
Vandaar zijn achternaam ‘Leonardo Da Vinci’.

3 Leonardo’s vader en moeder zijn niet getrouwd
Leonardo’s vader en moeder zijn niet getrouwd. Zijn vader is een rijke notaris en zijn moeder een arme landbouwersdochter. De eerste maanden wordt Leonardo verzorgd door zijn eigen moeder, maar al gauw wordt hij naar de ouders van zijn vader gebracht.

4 Leonardo groeit op in Vinci bij zijn vader. Zijn vader heeft het druk
Leonardo groeit op in Vinci bij zijn vader. Zijn vader heeft het druk. Als Leonardo zeven jaar is vertrekt zijn vader naar Florence (=Firenze). De jonge Leonardo blijft bij zijn grootouders in Vinci. De kleine Leonardo is een bijzonder verstandig kind. De oom van Leonardo heet Francesco. Samen met zijn oom trekt Leonardo vaak de natuur in. Hier leert hij kijken naar alles wat leeft en beweegt. De kleine Leonardo wil alles weten en leren.

5 Leonardo is erg knap in wiskunde en in muziek.
Omdat hij van zijn oom leerde kijken naar alles wat leeft en beweegt kan hij ook heel goed tekenen. De vader van Leonardo merkt het tekentalent van zijn zoon op.

6 Leonardo’s vader neemt zijn zoon mee naar zijn beste vriend Andrea del Verrochio. Andrea heeft een zeer gekend schildersatelier in Florence. Andrea staat versteld van Leonardo’s knappe tekeningen. Leonardo mag bij Andrea de schilderkunst leren. Zo gaat Leonardo op 12jarige leeftijd in Florence wonen.

7 Al snel valt het enorme schilderstalent van Leonardo op en mag hij reusachtige schilderijen maken voor kloosters en rijke edellieden. Eén van zijn bekende werken is “Het Laatste Avondmaal”.

8 Leonardo wordt een meester in het schilderen van licht en schaduw.

9 In Florence schildert Leonardo de “Mona Lisa”
In Florence schildert Leonardo de “Mona Lisa”. Je hebt vast al veel over de Mona Lisa gehoord.

10 Om zijn tekentalent nog te verbeteren bestudeert Leonardo het menselijk lichaam. Hij haalt hiervoor doden uit ziekenhuizen, snijdt de lichamen zorgvuldig open en tekent elk spiertje, elk botje, elk orgaan, … nauwkeurig na.

11 Leonardo zegt : “Een mens tekenen kan je maar pas wanneer je weet hoe een mens er binnenin uitziet.”

12 Leonardo houdt zich niet alleen met schilderen bezig
Leonardo houdt zich niet alleen met schilderen bezig. Hij studeert ook bouwkunde, meetkunde en machinebouw. Leonardo is gek op beweging. Wat hij in de natuur ziet probeert hij toe te passen in werktuigen. In de honderden schriften die Leonardo na zijn dood nalaat, staan honderden ontwerpen van machines en oorlogswapens. Vaak zien we ontwerpen van werktuigen die pas vele eeuwen later zullen ‘uitgevonden’ worden door anderen. Eén van de schriften van Leonardo.

13 In deze schets van Leonardo zie je de voorloper van …
onze tank. In deze schets zien we de voorloper van … het duikerspak.

14 Leonardo ontwerpt heel wat machines en werktuigen, maar … er is één droom die hij heel graag zou willen verwezenlijken. Al heel zijn leven houdt Leonardo ontzettend veel van vogels. Urenlang kan hij ze observeren. “Kon ik zelf maar vliegen,” denkt hij vaak.

15 Of één van zijn tuigen ooit echt gevlogen heeft weet niemand.
De drang om te vliegen zet hem aan om vliegmachines te ontwerpen. In zijn schriften staan heel wat ontwerpen van tuigen die zouden moeten kunnen vliegen. Of één van zijn tuigen ooit echt gevlogen heeft weet niemand.

16 Wanneer Leonardo in 1519 overlijdt laat hij de schriften na waarin hij al zijn aantekeningen maakte. Het is dankzij deze schriften dat we nu weten hoe geniaal de man was als schilder, wetenschapper en architect. Wetenschappers van nu maken de ontwerpen van Leonardo na en ontdekken hoe knap zijn uitvindingen wel waren. De tuigen die Leonardo ontwierp werken niet, maar de ontwerpen zijn de voorlopers van heel wat tuigen van nu.

17 Over heel de wereld kom je tentoonstellingen tegen waarin je de uitvindingen van Leonardo kan zien.
Hier zie je enkele nagemaakte ontwerpen : Een vleugel Een windmeter Een helikopter

18 Heb je al gehoord van de brug van Da Vinci?
Deze brug is wereldberoemd geworden ! Da Vinci bedacht immers een constructie om met enkele boomstammen toch een zeer stevige brug te maken. Handig is dit, vooral wanneer een leger soldaten een rivier over moet op een plaats waar geen brug is ! Hier zie je de brug van Da Vinci :

19 En … er is nog iets dat we je willen vertellen
En … er is nog iets dat we je willen vertellen. Misschien viel het je al op. Kijk naar de notities van Leonardo. Leonardo heeft een heel aparte manier van noteren. Leonardo schrijft in spiegelschrift! Misschien doet hij dit omdat hij linkshandig is of misschien omdat hij zijn geschrift geheim wenst te houden.

20 We mogen echt wel zeggen dat Leonardo zijn tijd vér vooruit was.

21 Einde Een creatie van


Download ppt "Leonardo da Vinci, de man die zijn tijd ver vooruit was"

Verwante presentaties


Ads door Google