De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET SURINAAMS PERSPECTIEF

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET SURINAAMS PERSPECTIEF"— Transcript van de presentatie:

1 HET SURINAAMS PERSPECTIEF
RECHT OP PRIVACY HET SURINAAMS PERSPECTIEF Elleson M. Fraenk

2 RECHT OP PRIVACY IN HET SURINAAMS RECHT: De Grondwet
Artikel 17 van de Grondwet 1. Een ieder heeft recht op eerbiediging van zijn privé-leven, zijn gezin, zijn woning en van zijn eer en goede naam. 2. In niemands woning mag tegen zijn wil worden binnengetreden dan op last van een macht die tot het geven van die last bij wet bevoegd is verklaard en met inachtneming van de bij wet voorgeschreven normen. 3. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim is onschendbaar, behalve in gevallen bij wet bepaald.

3 RECHT OP PRIVACY IN HET SURINAAMS RECHT: Het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens
Article 11. Right to Privacy 1. Everyone has the right to have his honor respected and his dignity recognized. 2. No one may be the object of arbitrary or abusive interference with his private life, his family, his home, or his correspondence, or of unlawful attacks on his honor or reputation. 3. Everyone has the right to the protection of the law against such interference or attacks.

4 RECHT OP PRIVACY IN HET SURINAAMS RECHT: Het Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten
artikel 17: 1. Niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privéleven, zijn gezinsleven, zijn huis en zijn briefwisseling, noch aan onwettige aantasting van zijn eer en goede naam. 2. Een ieder heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting.

5 Wat is “privacy” Privacy / Priveleven is een breed begrip, open norm
Recht op Privacy: Gaat uit van de bescherming van het individu op inbreuken van buitenaf op zijn privéleven: Relationele privacy (bescherming van het gezinsleven) Ruimtelijke privacy (bescherming van de woning) Tegenwoordig ook: Data privacy

6 Wat is “privacy” (vervolg)
Wat valt er o.a. onder? de bescherming van het eigen lichaam en van de eigen woning, de bescherming van familie- en gezinsleven het recht vertrouwelijk te communiceren via brief, telefoon, (whatsapp?) bescherming van persoonsgegevens / data

7 Huidige situatie in Suriname
De grondwet en de verdragen geven aan de Staat Suriname de opdracht om het recht op Privacy bij wet te regelen, maar (nog) geen specifieke Privacy wetgeving. Hier en daar privacy-gerelateerde bepalingen Onduidelijkheid over wat precies inmenging in het priveleven is.

8 Huidige situatie in Suriname (vervolg)
Invulling van wat inbreuk in het priveleven is => rechtspraak Bescherming via de onrechtmatige daad (artikel 1386 BW)

9 Huidige situatie in Suriname (vervolg)
Bescherming via Onrechtmatige daad: een handelen welke inbreuk maakt op eens anders recht, óf indruist tegen de zorgvuldigheid, welke in het maatschappelijke verkeer betaamt ten aanzien van eens anders persoon Nadeel: Hoe stel je vast wat/hoe groot je schade is?

10 Nieuwe Ontwikkelingen
Bescherming via Wanprestatie: Partijen kunnen de bescherming van Privacy uitdrukkelijk overeenkomen en daar sancties over afspreken Privacy policy, NDA, Overeenkomst Voordelen: Boete/schade is vast te stellen. Bedrijven die dit doen onderscheiden zich.

11 Nieuwe Ontwikkelingen: Conceptwet Privacy and Data Protection
Heeft internationale dataprotectie principes als basis Openness Principle – Collection Limitation Principle Data Quality Principle Purpose Specification Principle Use Limitation Principle Security Safeguards Principle Access and correction Principle Accountability Principle Gebaseerd op de Europese wet maar vergeleken met andere international wetten

12 Nieuwe Ontwikkelingen : GDPR
Artikel 3: Toepasselijk op: de verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen die zich in de Unie bevinden, door een niet in de Unie gevestigde verwerkingsverantwoordelijke of verwerker, wanneer de verwerking verband houdt met: a) het aanbieden van goederen of diensten aan deze betrokkenen in de Unie, ongeacht of een betaling door de betrokkenen is vereist; Conclusie: Toepasselijkheid op Surinaamse ondernemers is heel goed mogelijk!

13 Actuele zaken die privacy vragen oproepen
Nieuwe bankinstructies Disclaimer op de website van Ministerie van Justitie De policy van het Ministerie van Onderwijs om via de krant de toegewezen scholen bekend te maken Facebook e.a. sociale media Sportscholen die vingerafdrukken vragen aan hun leden Werkgevers die vingerafdruktechnologie gebruiken voor presentie meting

14 Tot slot Technologische ontwikkeling brengt met zich dat er een steeds grotere druk komt op onze privacy. Verdere regulering van privacy bescherming is dringend nodig Zelfregulering kan alvast uitkomst bieden: Privacy bescherming kan ook een opportunity zijn. De GDPR kan als generale repetitie dienen voor onze eigen wet.

15 THANK YOU! 27 juni 2018


Download ppt "HET SURINAAMS PERSPECTIEF"

Verwante presentaties


Ads door Google