De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Actuele vraagstukken sociaal domein

Verwante presentaties


Presentatie over: "Actuele vraagstukken sociaal domein"— Transcript van de presentatie:

1 Actuele vraagstukken sociaal domein
Marjet van Houten 19 april 2018

2 Participatiegeneralist Geloof in het nut van transformatie
Marjet Van Houten Senior adviseur Participeren naar vermogen Movisie Wie ben ik

3 Transitie/transformatie

4 Niveaus van transitie

5 De bedoeling van 3D volgens de VNG: bouwen op burgers
De horizon Ondersteuning voor kwetsbare burgers beter, minder versnipperd, efficiënter en goedkoper Een samenleving waar veel meer mensen mee doen en burgers beter in staat zijn haar eigen noden te lenigen Waarom de gemeente? Gemeente als meest nabije overheid Kent de burgers veel beter en kan ze beter bereiken Is in staat om de overgang van systeemwereld naar leefwereld beter te maken Beter in staat te ontschotten en zo maatwerk te bieden. Hoe staan we er voor?

6 PERSPECTIEF PERSPECTIEF BURGER OVERHEID Meedoen omdat: Meedoen omdat:
Geld verdienen Erbij horen Structuur Leren Ontmoeting Er toe doen Zorgen voor anderen PERSPECTIEF OVERHEID Meedoen omdat: Ideaal: Iedereen moet mogen meedoen  Sterke samenleving die de lasten samen draagt Kosten: Onbetaalbare zorg Te weinig participatie Eigen inkomen Duncan werkt bij ons op kantoor. Via een jobcoach is hij bij ons gekomen. We moeten een beetje rekening houden met zijn mogelijkheden en beperkingen. Maar het gaat prima. Hij heeft inmiddels een jaarcontract, waarmee hij heel erg blij is. Zo’n baan bij MOVISIE is niet voor iedereen haalbaar. Neem Jeanine. De sociale werkvoorziening is te belastend voor haar. Ze werkt nu bij Ziezo, een lunchcafé in Utrecht. Een vorm van arbeidsmatige dagbesteding waar ze werkt olv een coach. Meedoen is belangrijk voor mensen als Duncan en Jeanine. Meedoen omdat…. Overheden hebben een ander perspectief Meedoen omdat……. Kwetsbare groepen moeten zelf meer gaan participeren; activering Weerbare groepen moeten participeren tbv kwetsbare groepen en tbv de samenleving; sociale samenhang en leefbaarheid Beide groepen moeten participeren in het lokale beleidsproces; cliëntenparticipatie en burgerparticipatie

7 Kernbegrippen sociaal domein
Willen Kunnen Motivatie Beperkingen persoon Belang Plekken maatschappij Meedoen/participeren Centraal begrip in Wmo, jeugdwet en in de Participatiewet Moeten Mogen Noodzaak Inclusie Moraal Wisselwerking

8 Februari uitgebracht Participatiewet en wmo
Conclusies Wetten zijn elkaar uit gaan sluiten ipv aanvullen Nauwelijks verbinding op lokaal niveau Verandering komt van bottom up Uiteindelijk gaat het over de vraag hoe we inclusie vormgeven en hoeveel we daarvoor over hebben in de praktijk.

9 uitgebracht juni: werk en inkomen in integrale aanpakken
Verkenning theorie en praktijk Alle gemeenten zeggen integraal te werken, velen volgens 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur Nauwelijks voorbeelden van integrale aanpak in de praktijk op domein wmo-participatiewet Belangrijkste opgaven: visie en congruentie

10 Hoe overbruggen we Bridging the gap?
Er zijn drie grote vraagstukken die boven komen drijven Hoe overbruggen we Kloven tussen alle verschillende domeinen Kloof tussen visie/beleid & uitvoering Kloof ieder het gelijke geven & ieder het zijne geven Speech donner Tip: luisteren is mooier dan lezen

11 Participatiewiel De mens/burger/ de cliënt/ het individu centraal
Eigen doelen Activiteiten Wetten Participatiecontinuum Levensbreed kijken Samenhang tussen doelen Leidraad voor het boek was het Participatiewiel. Dit hebben wij ontwikkeld om een instrument te hebben om participatie integraal te benaderen. In het centrum staat de burger, de klant. Daaromheen doelen die hij/zij kan hebben met participatie. Daaromheen activiteiten die kunnen helpen die doelen te realiseren. Daaromheen verschillende wetten die die activiteiten kunnen financieren. Het wiel laat goed de complexiteit van participatiebevordering zien. Om mensen echt te helpen bij hun participatie moeten hun participatiewensen in onderlinge samenhang worden bekeken. Opbouw van boek aan hand van wiel: Maatschappelijke participatie Arbeidsparticipatie Participatie, zorg en hulpverlening De ontwarring slaagt daar waar twee principes elkaar raken -bevorderen van zelfregie, rakend aan eigen motivatie van mensen -niet of-of, maar en-en denken Ik ben voorstander van het werken met de participatieladder, het heeft het begrippen kader rondom bevordering van arbeidsparticipatie… maaar tegelijk is het denken in ladders ook een aanslag op het vermogen te dneken in mensen, in doelen die mensen hebben .

12 Zelfregie als ze de inrichting van hun leven kunnen baseren op hun eigen waarden en drijfveren, - als ze zeggenschap hebben over wat ze doen en wat er met hen gebeurt, - als ze daarin optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen kracht en - als ze daarin erkenning en steun ondervinden van hun eigen netwerk.

13 Wat is bedoeling van het wijkteam
De integrale aanpak. Het werken vanuit een integrale benadering met als uitgangspunt 1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur. Het multidisciplinair werken. De korte lijnen, snelle afstemming en uitwisseling van expertise tussen diverse hulpverleners. De laagdrempeligheid. Het zo dicht mogelijk opereren bij de burgers. Preventie en signalering. Het vroegtijdig kunnen optreden en/of ingrijpen en daarmee het voorkomen van erger.

14 Wat gebeurt er in de wijkteams?

15 Waaraan komt het wijkteam onvoldoende toe
•Het outreachend werken, bereiken van zorgmijders (46%) •Het organiseren van nuldelijnszorg; informele netwerken, buurthulp (43%) •Preventief werken/vroegsignalering (38%) •Het ondersteunen en faciliteren van collectieve voorzieningen in de wijk (38%) Niet genoemd: activering en participatie!

16 Congruentie


Download ppt "Actuele vraagstukken sociaal domein"

Verwante presentaties


Ads door Google