De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agenda aanstaande week 1/2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agenda aanstaande week 1/2"— Transcript van de presentatie:

1

2 Agenda aanstaande week 1/2
Zondag 28 januari 09:30 Kerkdienst - ds J.M.A Groeneveld 09:30 Kind in Kerk / Bovenbouw: Job - Nep of echt 14:00 Kerkdienst - br. Willem Schaaij 15:00 bloemen bezorgen: Fam. P. Rozema

3 Agenda aanstaande week 2/2
Zondag 4 februari 9:30 Kerkdienst - br. Izaak van Apeldoorn 9:30 Kind in Kerk / Onderbouw: Gezin van God - Allemaal samen 14:00 Kerkdienst - br F Koning 15:00 bloemen bezorgen: Br. G. Reinders

4 Jarigen aanstaande week
zo D. Fokkema (76) di D.T. Gorter - Veenstra (57)

5 Op 9 februari In de Kruiskerk-Valkeniersweg 3
Avond met Rasak Avakhti Voormalig soldaat/lijfwacht Saddam Hussein, gevangen genomen en gemarteld, wist, na zijn vrijlating, te vluchten. Nu slaaf van Christus. Op 9 februari In de Kruiskerk-Valkeniersweg 3 Aanvang uur Interkerkelijke Bijeenkomst Meer informatie: zie

6 The Psalm Project Een prachtige concert 18 maart - 19:30 uur
PsalmLiederen die je meenemen door de dalen van het leven, maar ook psalmen die het uitzingen van vreugde. The Psalm Project bewerkt de bij velen bekende melodieën van het Geneefse Psalter tot hedendaagse composities. The Psalm Project bestaat uit: Suzanne van der Velde, Ariën Vink, Miranda de Vlieger, Arend Jansen, (Jay-P Beijersbergen), Luca Genta, Magdalena Karas, Wilkin de vlieger en Eelco Vos. 18 maart - 19:30 uur Kerkelijk Centrum 'De Oerdracht’ Haulerwijk

7 Voices Aan alle koorleden, Aanstaande donderdag starten de repetities van het koor op de gebruikelijke tijd en plaats. Groetjes, Machiel en Derk

8

9 Welkom Voorganger: ds. J.M.A Groeneveld Organist: br. <naam organist> Beamist: br. P.B. Wagenaar

10 Tekst van de week

11 Welkom Voorganger: ds. J.M.A Groeneveld Organist: br. <naam organist> Beamist: br. P.B. Wagenaar

12

13 Votum en zegengroet

14

15 Psalm 100: 1, 2, 3, 4 1 Juicht, alle volken, prijst de HEER! Dient God met vreugde, geeft Hem eer. Komt, jubelt voor zijn aangezicht en wandelt vrolijk in zijn licht. 2 De HEER is God, erkent zijn macht, Hij schiep ons door zijn grote kracht. Wij zijn van Hem in eeuwigheid, zijn volk, de schapen die Hij weidt.

16 Psalm 100: 1, 2, 3, 4 3 Gaat zingend door zijn tempelpoort, zet in zijn voorhof 't zingen voort, zingt daar zijn grote naam ter eer, zingt tot zijn glorie, looft de HEER! 4 Want goedertieren is de HEER, zijn goedheid eindigt nimmermeer, zijn trouw en waarheid houden kracht tot in het verste nageslacht.

17

18 Psalm 139: 1, 11 1 HEER, U doorgrondt mij van omhoog, mijn hart ligt open voor uw oog. U kent mijn zitten en mijn gaan, mijn denken zelfs kunt u verstaan. Waar ik ook ben, U komt mij tegen, U bent vertrouwd met al mijn wegen.

19 Psalm 139: 1, 11 11 Doorgrond mij, ken mijn hart, o Heer. Zijn mijn gedachten tot uw eer? Zie of mijn wegen heilig zijn, mijn paden recht, mijn daden rein. En doe mij toch met vaste schreden de weg van eeuwig heil betreden.

20

21 Lezen Mattheus 5: 21-48 21 Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: “Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.” 22 En ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht. Wie tegen hen “Nietsnut!” zegt, zal zich moeten verantwoorden voor het Sanhedrin. Wie “Dwaas!” zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan. 23 Wanneer je dus je offergave naar het altaar brengt en je je daar herinnert dat je broeder of zuster je iets verwijt, 24 laat je gave dan bij het altaar achter; ga je eerst met die ander verzoenen en kom daarna je offer brengen.

22 Lezen Mattheus 5: 21-48 25 Leg een geschil snel bij, terwijl je nog met je tegenstander onderweg bent, anders levert hij je uit aan de rechter, draagt de rechter je over aan de gerechtsdienaar en word je gevangengezet. 26 Ik verzeker je: dan kom je niet vrij voor je ook de laatste cent betaald hebt. 27 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” 28 En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd. 29 Als je rechteroog je op de verkeerde weg brengt, ruk het dan uit en werp het weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam in de Gehenna geworpen wordt.

23 Lezen Mattheus 5: 21-48 30 En als je rechterhand je op de verkeerde weg brengt, hak hem dan af en werp hem weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam naar de Gehenna gaat. 31 Er werd gezegd: “Wie zijn vrouw verstoot, moet haar een scheidingsbrief meegeven.” 32 En ik zeg jullie: ieder die zijn vrouw verstoot, drijft haar tot overspel – tenzij er sprake was van een ongeoorloofde verbintenis; en ook wie trouwt met een verstoten vrouw, pleegt overspel. 33 Jullie hebben ook gehoord dat destijds tegen het volk werd gezegd: “Leg geen valse eed af, voor de Heer gedane geloften moeten worden ingelost.”

24 Lezen Mattheus 5: 21-48 34 En ik zeg jullie dat je helemaal niet moet zweren, noch bij de hemel, want dat is de troon van God, 35 noch bij de aarde, want dat is zijn voetenbank, noch bij Jeruzalem, want dat is de stad van de grote koning; 36 zweer evenmin bij je eigen hoofd, want je kunt nog niet één van je haren wit of zwart maken. 37 Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad. 38 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Een oog voor een oog en een tand voor een tand.” 39 En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren.

25 Lezen Mattheus 5: 21-48 40 Als iemand een proces tegen je wil voeren en je onderkleed van je wil afnemen, sta hem dan ook je bovenkleed af. 41 En als iemand je dwingt één mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op. 42 Geef aan wie iets van je vraagt, en keer je niet af van wie geld van je wil lenen. 43 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” 44 En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, 45 alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

26 Lezen Mattheus 5: 21-48 46 Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? 47 En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? 48 Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.

27

28 Lied 328: 1, 2, 3 Uit: Liedboek voor de Kerken
1 Here Jezus, om uw woord zijn wij hier bijeengekomen. Laat in 't hart dat naar U hoort uw genade binnenstromen. Heilig ons, dat wij U geven hart en ziel en heel ons leven.

29 Lied 328: 1, 2, 3 Uit: Liedboek voor de Kerken
2 Ons gevoel en ons verstand zijn, o Heer, zo zonder klaarheid, als uw Geest de nacht niet bant, ons niet stelt in 't licht der waarheid. 't Goede denken, doen en dichten moet Gij zelf in ons verrichten.

30 Lied 328: 1, 2, 3 Uit: Liedboek voor de Kerken
3 O Gij glans der heerlijkheid, licht uit licht, uit God geboren, maak ons voor uw heil bereid, open hart en mond en oren, dat ons bidden en ons zingen tot de hemel door mag dringen.

31

32 Tekst Mattheus 5: 44 44 En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen,

33

34 Preek

35 Heb je vijanden lief!

36 Heb je vijanden lief!

37 Heb je vijanden lief! ‘Aan de vijand is medegedeeld geworden, dat het nou verders geen zin meer heeft het vaderland aan te vallen tussen donderdags uur en ‘s maandags uur, aangezien dan niet op weerstand van enige betekenis behoeft te worden gerekend’.

38 Heb je vijanden lief! ‘Jullie hebben gehoord dat gezegd werd:
“Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” (vs.43)

39 NBV: ‘Wees niet haatdragend
NBV: ‘Wees niet haatdragend. Als je iemand iets te verwijten hebt, roep hem dan ter verantwoording en laad niet omwille van een ander schuld op je door je te wreken of wrok te blijven koesteren. Heb je naaste lief als jezelf. Ik ben de HEER.’ NBG51: ‘Gij zult uw broeder in uw hart niet haten; openlijk zult gij uw volksgenoot terechtwijzen en niet ter wille van hem zonde op u laden. Gij zult niet wraakzuchtig en haatdragend zijn tegenover de kinderen van uw volk, maar uw naaste liefhebben als uzelf: Ik ben de Here.’

40 ‘Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd, en de HEER zal je belonen.’ (Spreuken 25:21v.). Maar ‘als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd’. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. (Romeinen 12:20v.)

41 Heb je vijanden lief! ‘Werden we in de tijd dat we nog Gods vijanden waren al met hem verzoend door de dood van zijn Zoon, des te zekerder is het dat wij, nu we met hem zijn verzoend, worden gered door diens leven’ (Romeinen 5:10).

42 Heb je vijanden lief! …alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen (vs.45).

43 Heb je vijanden lief! ‘vanuit de hemel heeft hij u regen geschonken en vruchtbare seizoenen, hij heeft u overvloedig te eten gegeven en u zodoende vreugde gebracht.’ (Handelingen 14:17)

44 Heb je vijanden lief! ‘Liefde’ = wérkwoord

45 Bid voor wie jullie vervolgen!
Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten. (5:10-12)

46 Bid voor wie jullie vervolgen!

47 Bid voor wie jullie vervolgen!
Jezus aan het kruis: ‘Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen’ Stefanus Paulus ‘Wees volmaakt!’ – haalbaar??? Door zijn Geest vernieuwt God ons naar zijn beeld!

48

49 Lied 481: 1, 2, 3, 4 Uit: Liedboek voor de Kerken
1 O grote God die liefde zijt, o Vader van ons leven, vervul ons hart, dat wij altijd ons aan uw liefde geven. Laat ons het zout der aarde zijn, het licht der wereld, klaar en rein. Laat ons uw woord bewaren, uw waarheid openbaren.

50 Lied 481: 1, 2, 3, 4 Uit: Liedboek voor de Kerken
2 Maak ons volbrengers van dat woord, getuigen van uw vrede, dan gaat wie aarzelt met ons voort, wie afdwaalt met ons mede. Laat ons getrouw de weg begaan tot allen die ons verre staan en laat ons zonder vrezen de minste willen wezen.

51 Lied 481: 1, 2, 3, 4 Uit: Liedboek voor de Kerken
3 Leer ons het goddelijk beleid der liefde te beamen, opdat wij niet door onze strijd uw goede trouw beschamen. Leg ons de woorden in de mond die weer herstellen uw verbond. Spreek zelf door onze daden van vrede en genade.

52 Lied 481: 1, 2, 3, 4 Uit: Liedboek voor de Kerken
4 Wij danken U, o liefde groot, dat Christus is gekomen. Wij hebben in zijn stervensnood uw diepste woord vernomen. Nog klinkt dat woord; het spreekt met macht en het wordt overal volbracht waar liefde wordt gegeven, wij uit uw liefde leven.

53

54 Collecte 1e collecte: Kruispunt 2e collecte: Verplichtingen kerkverband

55 Agenda aanstaande week 1/2
Zondag 28 januari 09:30 Kerkdienst - ds J.M.A Groeneveld 09:30 Kind in Kerk / Bovenbouw: Job - Nep of echt 14:00 Kerkdienst - br. Willem Schaaij 15:00 bloemen bezorgen: Fam. P. Rozema

56 Agenda aanstaande week 2/2
Zondag 4 februari 9:30 Kerkdienst - br. Izaak van Apeldoorn 9:30 Kind in Kerk / Onderbouw: Gezin van God - Allemaal samen 14:00 Kerkdienst - br F Koning 15:00 bloemen bezorgen: Br. G. Reinders

57 Jarigen aanstaande week
zo D. Fokkema (76) di D.T. Gorter - Veenstra (57)

58

59 Gezang 161: 1 1 Heer, U bent mijn leven, de grond waar op ik sta. Heer, U bent mijn weg, de waarheid die mij leidt. Uw woord is het pad, de weg waar op ik ga, zolang U mij adem geeft, zolang als ik besta. Ik zal niet meer vrezen, want U bent bij mij. Heer, ik bid U, blijf mij nabij.

60

61 Amen

62

63 We hopen u de volgende dienst weer te zien.
Tot ziens We hopen u de volgende dienst weer te zien.


Download ppt "Agenda aanstaande week 1/2"

Verwante presentaties


Ads door Google