De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Algemene beschouwingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Algemene beschouwingen"— Transcript van de presentatie:

1 Algemene beschouwingen
PvdA Noord-Beveland 2015

2 Na afscheid te hebben genomen van onze interim burgemeester, dhr
Na afscheid te hebben genomen van onze interim burgemeester, dhr. Fränzel, hebben we in mei onze huidige burgemeester, dhr. Delhez, beëdigd. Een ander afscheid, het overlijden van Ariekees Oudshoorn, heeft ons diep geraakt. Ariekees, was een raadslid met een uitgesproken mening, niet altijd onze mening, maar altijd wel gewaardeerd. Wij zullen zijn inbreng dan ook zeker missen.   Vanaf begin dit jaar zijn de 3 decentralisaties van kracht. De samenwerking met de omliggende gemeentes is over het algemeen goed, al menen sommige gemeentes toch dat ze op enkele gebieden eigen beleid willen voeren. Niet altijd efficiënt en kosten besparend maar ook hieruit blijkt dat iedereen wel wil samenwerken, maar zeker zijn autonomie niet wil verliezen. De gemeente is en blijft het eerste aanspreekpunt voor onze burgers, zowel digitaal als fysiek. De PvdA is dan ook heel blij dat het zorgloket op het gemeentehuis toegankelijk is.

3 Het jaar 2015 is weer al bijna ten einde.
Een jaar waar eindeloze discussies gevoerd werden en nog worden gevoerd. Iedereen heeft overal een mening over. Moet er nog meer geld naar Griekenland? Mag Danny Blind aanblijven nu we niet naar het EK voetbal gaan? Mogen Zwarte Pieten nog zwart zijn? Wat doen we met de massale vluchtelingenstroom? De voor- maar vooral de tegenstanders van de opvang voor deze mensen laten zich massaal horen. Ook als gemeente moeten wij hierbij onze verantwoordelijkheid dragen. De PvdA vindt dat de gemeente op gepaste wijze gehoor moet kunnen geven aan een verzoek tot opvang.

4 Leefbaarheid en veiligheid: Veiligheid staat voorop.
Veiligheid staat voorop. Een levensbehoefte die zich vertaalt in fysieke en mentale veiligheid. De vrijliggende fietspaden in onze gemeente dragen hiertoe bij. De aanwezigheid van de wijkagente en de BOA en ook de aanwezigheid van de brandweerzorg. De brandweerzorg is ondergebracht bij de Veiligheidsregio. Onze raad had vele bedenkingen over het beleid van deze organisatie en heeft zich dan ook meerdere malen uitgesproken over het feit dat het beleid ten koste gaat van onze vrijwilligers en de veiligheid van onze bewoners. Na een laatste bijeenkomst in oktober met de VRZ zijn we weer een beetje “on speaking terms”, zodat de onvrede gedeeltelijk is weggenomen. Veiligheid is meer dan de aanwezigheid van eerdergenoemde en de afwezigheid van criminaliteit. Het is een gevoel. Om een veiligheidsgevoel te bereiken moeten we als gemeente, maar zeker ook als burger, alert zijn op vandalisme en van onaangepast gedrag.

5 Ook de inzet van onze wethouder is hierbij van groot belang geweest.
Verkeer en vervoer: Dat de raad, samen met de jeugdraad een visie openbaar vervoer, onderdeel van ons mobiliteitsplan, heeft aangeboden aan de Provincie blijkt goed ontvangen te zijn. De knelpunten in het OV op Noord-Beveland zijn in overleg met Connexxion en de Provincie voor een groot gedeelte opgelost. Ook de inzet van onze wethouder is hierbij van groot belang geweest. De buurtbus voorziet nog steeds in een behoefte. We moeten ons inzetten om de bereikbaarheid van de kernen te behouden. OV is in een gemeente zoals die van ons van levensbelang. De werken van het Waterschap aan onze buitendijken zijn inmiddels zo goed als afgerond. Ook dit draagt bij aan het veiligheidsgevoel (al heeft de presentatie over de dijkdoorbraak in Colijnsplaat ons wel aan het twijfelen gebracht). We moeten in contact blijven met het Waterschap over de aanleg van het vrijliggende fietspad Kortgene – Colijnsplaat en samen een oplossing zoeken voor de fietsweg aan de Ruiterlaat te Kamperland, waar vooral in de zomermaanden gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

6 De economische dragers van Noord-Beveland zijn,
Economie: De economische dragers van Noord-Beveland zijn, Het midden- / klein bedrijf Landbouw Toerisme Diverse ondernemers komen nog steeds met plannen. Plannen die we als raad graag meenemen in het opstellen van onze visie. Kijk maar naar de plannen ROM Kamperland. In samenwerking met het GON, de dorpsraad, gemeenteraad en ambtenaren is deze visie tot stand gekomen. Nu het moderne winkelcentrum aan de Ruiterplaatweg te Kamperland een prachtige aanvulling op het winkelbestand is, mogen we de Veerweg niet vergeten. De gemeente moet hierin medewerking verlenen.

7 De PvdA is heel erg teleurgesteld dat de zondagsopenstelling niet geldt voor elke ondernemer op ons eiland en nu enkel geldt voor Horeca en ondernemers die zich in de aangewezen gebieden bevinden. Deze maatregel is in de ogen van de PvdA niet meer van deze tijd en geeft oneerlijke concurrentie. De PvdA denkt ook niet dat met de zondagsopenstelling de zondagsrust, die sommigen op ons eiland nastreven, in het geding komt. Nu deze openstelling alleen geldt voor de aangewezen gebieden, kan het nooit zo zijn dat ondernemers buiten die gebieden gewoon op zondag open zijn. Ons voorstel is dan ook om de zondagsopenstelling een keuze te laten zijn van de ondernemer zelf. Wordt deze zondagsopenstelling niet opgenomen in het winkeltijdenbesluit, dan moet deze zeker gehandhaafd worden.

8 Buiten de grenzen denken loont.
Toeristen komen graag naar Noord-Beveland. De vraag naar luxere- en/of ruimere accommodaties neemt toe. Kwaliteitsverbetering van recreatiegebieden blijft gewenst. De toeristenbelasting komt niet alleen ten goede van de toeristen maar ook de lokale bevolking profiteert hiervan. Nog steeds zie je in de agrarische sector nieuwe innivatieven. Denk aan de Rusthoeve te Colijnsplaat en de aquacultuur in Kamperland en Colijnsplaat. Buiten de grenzen denken loont. Werk en werkgelegenheid heeft nog steeds prioriteit. Binnen de PvdA zijn we bezig om een plan voor een “arbeidspoule” aan te bieden. Zodra dat plan meer vorm krijgt zullen we dit presenteren aan de raad.

9 Goed onderwijs is dan ook van belang.
Onderwijs en Jeugd: Kinderen moten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zowel op school als thuis. Goed onderwijs is dan ook van belang. De PvdA meent dat de gemeente mede verantwoordelijk is voor een fijne leeromgeving wat vaak resulteert in goed onderwijs. Door de krimp moeten we dus op zoek naar aanpassingen. Het opstellen van een onderwijsvisie is hieruit voortgekomen. Helaas is in het begin van het nieuwe schooljaar ook de school en de buitenschoolse opvang in Geersdijk gesloten . De landelijke onderwijs coöperatie is nog steeds bezig met een plan voor alternatief onderwijs in Kats. We wachten de besluiten van staatssecretaris Dekker hierover af. De raad heeft het college toestemming gegeven het schoolgebouw aan de huidige huurder te verkopen maar heeft tevens unaniem de landelijke onderwijs coöperatie toegezegd dat als de plannen voor een nieuwe school in Kats doorgaan er voor een nieuw schoolgebouw gezorgd wordt.

10 De jeugd van 0-12 jaar kan dus op 1 plek terecht.
De opvang van kinderen van 0-4 jaar is on bijna bij elke school aanwezig. Als in 2017 de nieuwe school in de Stadspolder in Kortgene opengaat, komt ook daar opvang voor kinderen 0-4 jaar. De jeugd van 0-12 jaar kan dus op 1 plek terecht. Een volgende stap zou een integraal kindercentrum kunnen zijn.

11 Zwemvaardigheid is in onze gemeente ook van levensbelang
Zwemvaardigheid is in onze gemeente ook van levensbelang. Naast particuliere zwemlesaanbieders biedt de gemeente kinderen vanaf groep 3 de mogelijkheid om 1x per week gratis te lessen in het Wissebad. Ook de voor de oudere jeugd in onze gemeente moet het “leuk leven” zijn op Noord-Beveland. We moeten ze een kans geven om deel te nemen en zich sociaal verbonden te voelen via sport, cultuur en/of onderwijs. Via de jeugdraad kunnen zij meedenken over onderwerpen die de jeugd aangaat. Het contact tussen de jeugdraad en de gemeenteraad staat momenteel op een laag pitje, de PvdA zou dit graag anders zien.

12 Cultuur, Sport en Recreatie: Cultuur:
Cultuur: Dit alles hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. In samenwerking met het onderwijs en Apollo is het muziekproject hier een voorbeeld van. Cultuur en cultureel erfgoed behoren bij Noord-Beveland en verdienen de nodige aandacht en middelen. Er ligt een cultuurbeleidsplan. Het voorstel van de PvdA is dan ook om dit eens van de plank te halen en opnieuw te bekijken. Wellicht dat er aanpassingen gedaan kunnen worden om het plan, al dan niet gedeeltelijk, te realiseren. Door een culturele raad op te richten kan er gekeken worden wat er van het beleidsplan kostenarm gerealiseerd kan worden.

13 Sport verbroedert en bevordert je sociale contacten en je gezondheid.
De voorzieningen moeten dan ook, in samenspraak met de gebruikers, in stand gehouden worden. Dat kan ook door brede inzet van de accommodatie. Veel (sport) verenigingen draaien op vrijwilligers. Deze mensen moeten op handen gedragen worden. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn. Minder draagkrachtige bewoners kunnen dan ook een beroep doen op het declaratiefonds, zodat ook zij kunnen deelnemen aan sport en/of cultuur.

14 Recreatie: Wij zijn er trots op dat het Banjaardstrand weer één van Nederlands schoonste stranden is. Nummer 2 op de lijst. Onze gemeente is rijk aan recreatievoorzieningen. Voorzieningen die inkomsten en werkgelegenheid scheppen. Deze voorzieningen moeten ook voor de bewoners toegankelijk blijven. De toeristenbus heeft ook dit jaar weer gereden en het gebruik van de Zeelandpas is uitgebreid. Wij zijn benieuwd of deze formule is aangeslagen en of er meer gebruik is gemaakt van de bus en de pas. De PvdA is zeer verheugd met het feit dat de raad unaniem heeft besloten om het Wissebad te repareren en meteen zo aan te passen aan de eisen van de tijd, zodat het zeker nog 15 jaar open kan. Vrijwilligers hebben al veel voorwerk gedaan en de werkzaamheden zijn momenteel in volle gang. Het ziet er naar uit dat er in mei weer gezwommen kan worden.

15 Sociale voorzieningen, Maatschappelijke dienstverlening & Zorg:
Zodra mensen, al dan niet tijdelijk, niet meer kunnen functioneren en daardoor niet zelfredzaam zijn, moeten ze ondersteund worden. Een ondersteuning die de gemeente kan bieden. Maar het uitgangspunt blijft dat iedereen die in staat is om zelfstandig in zijn/haar levensonderhoud kan voorzien dit ook moet doen. Ook hierop moet gecontroleerd en gehandhaafd worden. Burgers moeten begeleid worden. Dat kan door vrijwilligerswerk. Ook dan ben je heel nuttig voor de maatschappij. Er bestaat op de gemeente een soort vacaturebank voor vrijwilligers. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn van groot belang voor onze samenleving.

16 Wij vragen de wethouder dan ook wat is de oorzaak hiervan?
In de algemene beschouwingen van 2014 schreven we dat, wanneer een ander declaratiefonds beter blijkt dan het declaratiefonds van de gemeente Noord-Beveland, de PvdA in het belang van de inwoners zou kiezen voor dat declaratiefonds. Echter het declaratiefonds Noord-Beveland kan nog steeds de toets der kritiek doorstaan. Er is dus geen aanleiding iets anders te kiezen. Daarom is de PvdA nog steeds blij dat zowel het sociaal loket als het declaratiefonds bij de gemeente Noord-Beveland blijven. Wat betreft de WIZ (Wet werk inkomen en zorg) is de PvdA kritisch. De gemeenten zouden door efficiënter werken etc. kunnen besparen op de uitvoeringskosten. Inmiddels is bekend dat er na 10 maanden een tekort is. De PvdA wil dan ook met vragen niet wachten tot de evaluatie in begin 2016. Wij vragen de wethouder dan ook wat is de oorzaak hiervan? Welke maatregelen worden er genomen om dit tekort weg te werken?

17 Er moet oog zijn voor de jeugdzorg
Er moet oog zijn voor de jeugdzorg. Eén van de 3 decentralisaties waar nog veel te doen valt. Het loopt allemaal nog niet goed. Door de inzet van Centrum voor Jeugd en Gezin in onze gemeente voorzien we in een behoefte en kunnen we zorgen dat we aan de voorkant zitten van het proces en daardoor efficiëntere jeugdzorg bieden. Nog steeds is er zowel bij de werknemers in de jeugdzorg en de cliënten veel onduidelijk. Een taak van de gemeentes is dan ook om goed te communiceren en proberen duidelijkheid te verschaffen in deze moeilijke materie.

18 Ook hier zijn problemen.
Maatschappelijke dienstverlening valt voor het grootste gedeelte onder de WMO. Ook hier zijn problemen. Zo moeten cliënten te lang wachten eer zij geholpen worden, kunnen medewerkers cliënten niet van de juiste informatie voorzien en lijkt het er op of dat gemeenten voorzieningen niet willen verstrekken. De PvdA is van mening dat mensen, die onze hulp nodig hebben, goed en juist te woord worden gestaan. Daarom aan de wethouder de vraag: wat gaan de gemeenten hieraan doen? Verder lijkt het erop dat een groot aantal zaken waar problemen te verwachten waren op Noord-Beveland goed zijn verlopen. Onze dank daarvoor!

19 Het gaat goed met Nederland De economie trekt aan
Wonen en ruimte: Het gaat goed met Nederland De economie trekt aan De woningmarkt trekt aan Dat laatste komt volgens de branche ook door het te koop aanbieden van woningen met de bestemming “deeltijdwonen”. Volgens de PvdA niets anders dan vakantiewoningen. Dan wel niet op papier, maar in de praktijk? Wie controleert? En wat zijn de conclusies van die controle? In de Peelander lezen we van het plan woningbouw havengebied Kamperland oostoever over de woningmarkt waar informatie werd gegeven over appartementen aan de oude haven te Colijnsplaat. Voor 12 november staat er een presentatie voor de raad gepland over 10 woningen aan de oever van de jachthaven te Kamperland. Graag zien wij ook een presentatie van de appartementen in Colijnsplaat en de watergerelateerde woningen in het havengebied van Kamperland.

20 De bouw van een gevarieerd aanbod is van groot belang.
Door het verlenen van subsidie aan starters kan het voor de jeugd ook aantrekkelijk zijn om op Noord-Beveland te blijven of te komen. Subsidie op duurzaam bouwen moet gestimuleerd blijven. De stimuleringsregeling voor isolatie in oudere woningen is niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee. De omgeving wordt er vaak ook fraaier van. Nu de woningmarkt weer een beetje aantrekt zal dit bijdragen aan de leefbaarheid van de kernen.

21 Ook dit jaar wordt er weer kritisch naar de begroting gekeken.
Financiën: Ook dit jaar wordt er weer kritisch naar de begroting gekeken. Hebben we voldoende geld om de 3 decentralisaties uit te voeren? Wat voor tegenvallers komen er nog op ons pad? Hebben we ook meevallers, zoals het resultaat van de jaarrekening van 2014 ? Een meevaller van € ,-- Een bedrag dat we voor de begroting van 2016 kunnen inzetten. Wat valt er allemaal te verwachten?

22 Ook bedanken we de burgers voor hun inbreng bij de diverse plannen.
Tot slot: Ook dit jaar willen we zowel het college, de raad als de ambtenaren bedanken voor de zeer prettige samenwerking. Ook bedanken we de burgers voor hun inbreng bij de diverse plannen. De stem van de bewoner wordt gehoord. Mede hierdoor kan de PvdA zich een beeld vormen van wat er onder de bevolking leeft en kunnen we samen met de bevolking Noord- Beveland besturen. We hopen dan ook dat we de komende jaren iets voor elkaar kunnen betekenen.

23 Namens de Partij van de Arbeid Ellen van der Klooster


Download ppt "Algemene beschouwingen"

Verwante presentaties


Ads door Google