De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Raakvlakken Delft en Delfland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Raakvlakken Delft en Delfland"— Transcript van de presentatie:

1 Raakvlakken Delft en Delfland
Carlo Langelaan Accountmanager

2 Samenwerken Delft, grachten, water in alle wijken, riolering, zwemmen in de Delftse Hout, grondwater, projectontwikkeling

3 Samen, we doen het al Waterplan als basis: herprioritering projecten
Het gemeentelijk waterplan voor de gemeente Delft komt uit Het was een van de eerste waterplannen die gezamenlijk is opgesteld. Een degelijk stuk werk waarin gekeken is naar de eisen en wensen op watergebied binnen de gemeente. Dat betekent dat een belangrijk onderwerp als ruimtelijke ordening en de plaats van water daarin aan de orde komen. Ook een uitgebreid pakket van maatregelen staat beschreven. In 2005 heeft een herijking van het waterplan plaatsgevonden. Inmiddels zijn we al weer 6 jaar verder en we hebben niet stil gezeten. Als voorbeeld van een project uit het waterplan: de afsluiting van de Delftse binnenstad waar u straks meer over hoort. Ik vind dat een mooi voorbeeld van samenwerking. Zeker in dicht bebouwde gebieden een noodzaak om maatregelen gerealiseerd te krijgen. Wat ook geconstateerd wordt is dat wet- en regelgeving zijn veranderd. We hebben nu te maken met de Waterwet (samenvoeging van 9 separate waterwetten) en de Wet gemeentelijke watertaken. Al die veranderingen leiden er toe dat het waterplan nog eens onder de loep gehouden gaat worden. Niet een compleet nieuw waterplan gaan maken, maar wel kritisch kijken naar de geplande maatregelen. Gebrek aan financiele middelen maken een herproirtering noodzakelijk, zowel bij de gemeente als bij Delfland.

4 Samen, we doen het al Samenwerking in de afvalwaterketen--> bestuursakkoord water In het bestuursakkoord water zijn afgespraken gemaakt tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen om te komen tot een doelmatiger waterbeheer. Die doelmatigheidswinst, naar verwachting 450 Meuro, te bereiken in 2020, zit vooral in de betere samenwerking tussen gemeenten en waterschappen. Ook drinkwaterbedrijven doen nog een duit in het zakje. Om te bezien of dit ook binnen Delfland realiseerbaar is wordt op dit moment een regionaal feitenonderzoek uitgevoerd. Tevens wordt er bestuurlijk bezien of er draagvlak is voor een nieuwe vorm van samenwerking in de afvalwaterketen die ook besparing oplevert. Aan het eind van dit jaar moeten er bestuurlijke afspraken zijn over dit akkoord.

5 Samen, we doen het al Delftse Hout: samen opgepakt, afstemming van maatregelen, in oktober baggeren? In de Delftse Hout is blauwalg een terugkerend probleem. Een probleem omdat de aanwezigheid van blauwalg leidt tot een zwemverbod, en met warm weer is het geod toeven in de Delftse Hout. Om dit probleem te tackelen is door Delfland een watersysteemanalyse gemaakt. Daaruit bleek dat alleen een pakket van maatregelen kan leiden tot het niet meer voorkomen van blauwalg. Dus geen garantie dat het niet meer voor komt, maar wel een veel kleinere kans op voorkomen. Een deel van de maatregelen wordt/is door de gemeente genomen, een ander deel door Delfland. Concreet: Delfland gaat baggeren dit najaar, de gemeente pakt de aanvullende maatregelen (hondenstrand, contract met hengelsportverenigingen, bladinval verminderen). Rood = nalevering vanuit de bodem Geel = sportvisserij Oranje = vogels

6 Samen, we doen het al Warmtebedrijf Warmtebedrijf Eneco-Delft
Door de ontwikkeling van woonwijken nabij de AWZI Harnaschpolder is de mogelijkheid ontstaan om restwarmte uit het effluent te halen en dit te gebruiken voor de verwarming van huizen in de nabije woonwijken. Door deze innovatieve ontwikkeling wordt de CO2 uitstoot verminderd, wordt er samengewerkt met andere overheden en bedrijfsleven en is een innovatie verder geholpen naar praktijkschaal.

7 Samen, we doen het al Onkruidbestrijding: de gemeente stopt met de proef voor het gebruiken van bestrijdingsmiddelen maar overgaan op stoom Onkruidbestrijding in de gemeente. Delfland is heel blij met het stoppen van de proef met round-up als bestrijdingsmiddel voor onkruid. De reden daarvoor is dat dit soort middelen in een later stadium via afspoeling of via het grondwater in het oppervlaktewater terecht komen. Zoals u wellicht weet is de kwaliteit van het oppervlaktewater in Delfland nog niet op orde. Elke bijdrage aan de verbetering is dus van harte welkom, en zeker overhden hebben een voorbeeldfunctie in deze.

8 Samen, we doen het al Gemeente Rioleringsplan
In het op dit moment in voorbereiding zijnde verbreed gemeentelijk rioleringsplan wordt beschreven wat de plannen zijn voor de komende 4 jaar voor de riolering. Daarin zitten rakkvlakken met de werkzaamheden van Delfland zoals het grondwater en hemelwaterbeleid. De gemeente heeft het plan ambtelijk afgestemd met Delfland. Ik heb begrepen dat de gemeente met dit V-GRP voldoet aan de basisinspanning. Voor nieuwe te ontwikkelen gebieden en bij herstructurering van bestaande gebieden is de ambitie boven de basisinspannig gelegd. Tevens worden extra maatregelen tegen grondwateroverlast genomen.

9 Samen, we blijven het doen
Waterplan Samenwerking in de afvalwaterketen Delftse Hout Warmtebedrijf Onkruidbestrijding Gemeentelijk rioleringsplan Schoon houden leefomgeving TIC Delft Afsluiting binnenstad Waterkader Haaglanden KRW maatregelen Belangrijk is dus elke keer te bezien op welke wijze we tegen de laagste maatschappelijk kosten de problemen op kunnen lossen. Juist in tijden van geringere financiele mogelijkheden moeten we elkaar opzoeken en in gezamenlijkheid oplossingen ontwikkelen. Dus niet het vuilnis bij de buurman over de schutting zetten en dan zoekt die het maar uit, maar kijken hoe we op een verantwoorde manier met ons vuilnis om kunnen gaan. Dat vraagt om vertrouwen. Zoals bekend komt dat maar langzaam, een groeiproces. Delftse Hout heeft laten zien dat de beide organisaties het wel degelijk kunnen, maar dat het samenwerken iets is van de lange adem. Maar ook van kennis hebben van elkaars organisaties zodat bij problemen door de managers kan worden ingegrepen en problemen in het juiste proces kunnen worden aangepakt. Belangrijk: vertrouwen in elkaar dat het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Verder (maar dat geldt eigenlijk algemeen bij samenwerking): vroegtijdig aan tafel; helder maken wat we van elkaar kunnen verwachten; wat dus ook niet verwacht mag worden; duidelijke afspraken; communiceer over wat je op welk moment uit gaat voeren.


Download ppt "Raakvlakken Delft en Delfland"

Verwante presentaties


Ads door Google