De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CDAD in het WZC EEN CASUS…

Verwante presentaties


Presentatie over: "CDAD in het WZC EEN CASUS…"— Transcript van de presentatie:

1 CDAD in het WZC EEN CASUS…
Graag presenteer ik jullie een casus rond CDAD of clostridium difficile associated diarrhea. Het is niet de bedoeling om jullie te tonen hoe perfect het is gelopen. Wel willen wij met deze casus een ,hopelijk, herkenbare situatie presenteren, met een aantal knelpunten, en hoe wij hierop hebben gereageerd. EEN CASUS…

2 CDAD – CLOSTRIDIUM DIFFICILE ASSOCIATED DIARRHEA…
Dit prachtige abstracte schilderij zou niet misstaan in een strak interieur… Jammer genoeg gaat het hier om ondeugende organismen die behoorlijk wat problemen kunnen veroorzaken bij de vooral verzwakte zorgvrager…

3 Mister X., man, 77jr, C-profiel
Mr X verblijft op een éénpersoonskamer. Incontinent voor zowel urine als stoelgang. Volledig afhankelijk voor zijn lichaamshygiëne, kan dus niet zelf zijn handen wassen na toiletbezoek ed. De tijdslijn loopt van beginjuni 2012 tot begin oktober Om het wat overzichtelijk te maken, heb ik de tijdslijn in kleine deeltjes opgedeeld.

4 Onze bewoner verbleef voor zijn opname in het wzc op een Spdienst, waar hij een geschiedenis kende van CDAD. Bij opname in onze voorziening op 13/6/2012 had hij geen diarree en had hij een attest geen besmettelijke aandoeningen mee. Op 16/6 kreeg de bewoner slijmerige diarree met koorts 38,7 ° C. Er werd een cultuur afgenomen. Zoals u ziet op de slide, verstreken er drie dagen tussen de cultuurafname en het moment waarop de resultaten bekend werden. Wil dit in het achterhoofd houden wanneer wij de maatregelen bekijken die wij hebben genomen. Op 19/6 besliste de huisarts om de bewoner te laten opnemen in het ziekenhuis.

5 Op 3/7 werd de bewoner ontslagen uit het ziekenhuis, zonder diarree, met een behandeling met Vancocin die nog een week verder liep, tot op 10/7. Op 19/7 kreeg de bewoner weer diarree, braken, echter geen koorts. Er werd een cultuur afgenomen en deze cultuur toonde CD met toxines positief. Er werd Flagyl opgestart. Gedurende vier weken.

6 Op 12/8 stopt de diarree, op 16/8 wordt de behandeling met Flagyl gestopt. Op 20/8 krijgt de bewoner alweer diarree!!! Er wordt een cultuur afgenomen, weer blijken de toxines positief. Er wordt een nieuwe behandeling met Flagyl opgestart gedurende 5 weken.

7 Op 14/9 stopt de diarree, op 28/9 wordt de therapie met Flagyl gestopt
Op 14/9 stopt de diarree, op 28/9 wordt de therapie met Flagyl gestopt. Er volgen nog 3 cultuurafnames ter controle, telkens blijken clostridium difficile en toxines negatief.

8 Paniek? Mooi niet!!! Wij blijven zen…

9 Uitgebreide voorzorgsmaatregelen van zodra een bewoner diarree heeft!!!
Zodra een bewoner diarree heeft schakelen we over op isolatie van de bewoner, in combinatie met wassen EN ontsmetten voor en na elk bewonerscontact en na elk contact met de omgeving van de bewoner. Dit tot de resultaten van de cultuur binnen zijn. Zijn deze positief dan zetten we deze handelingen verder tot na de isolatieperiode. Zijn ze negatief dan schakelen we over op de standaard: ontsmetten van de handen voor en na elk bewonerscontact en na elk contact met de directe bewonersomgeving. Wassen van de handen enkel bij zichtbare bevuiling. Op die manier anticiperen we ook op een mogelijk probleem dat zich stelt mochten de resultaten van het labo langer op zich laten wachten dan gepland. In dat geval hebben we toch alle maatregelen genomen om overdracht te vermijden mocht de cultuur positief blijken.

10 Uitgebreide voorzorgsmaatregelen van zodra een bewoner diarree heeft tot drie dagen na het verdwijnen van de Clostridium difficile diarree De bewoner wordt geisoleerd op een éénpersoonskamer, Dat is niet echt een probleem vermits wij bijna alleen maar één persoonskamers hebben. Deze isolatiemaatregelen houden ook in bevestigen van een herkenningsteken aan de deur van de kamer, dragen van een beschermende overschort met lange mouwen en van handschoenen. SUPERBELANGRIJK

11 Daarna mogen de bewoners weer gezamenlijke activiteiten ondernemen zoals in deze mooie cartoon van Vrouwen in ‘t wit ….

12 Maar ook na de isolatie blijven standaardvoorzorgsmaatregel de gouden regel…
EN/OF Daarover zal Dr David De Wandel straks meer vertellen in zijn presentatie

13 Communicatie!!! Van fundamenteel belang is een goede communicatie met alle medewerkers, niet alleen van de afdeling waar de bewoner verblijft maar ook van alle andere afdelingen en disciplines. Op het moment dat zich een dergelijk geval voordoet, worden de richtlijnen nog eens doorgenomen tijdens een overlegmoment op de verschillende afdelingen. Disciplines die niet tot de zorg behoren, maar wel in contact komen met de bewoner worden gebriefd. Mensen weten dat ze steeds bij de verpleegkundige belast met het zorginfectiebeleid of bij de hoofdverpleegkundige terecht kunnen voor hun vragen, problemen…Wanneer iets onduidelijk is, nemen wij contact op met het AZ Sint-Lucas voor ondersteuning.

14 Graag nu het woord aan dokter Tessa Van Houtte


Download ppt "CDAD in het WZC EEN CASUS…"

Verwante presentaties


Ads door Google