De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat kan AgO voor u betekenen? HR-programma integriteit

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat kan AgO voor u betekenen? HR-programma integriteit"— Transcript van de presentatie:

1 Wat kan AgO voor u betekenen? HR-programma integriteit
Kristien

2 Integriteit: dagelijk in de pers …
Niet bedoeling om op de man te spelen, wel een concreet voorbeeld … Een jaar lang combineerde Siegfried Bracke het statuut van werknemer van de VRT met een zitje in de adviesraad van Telenet, dat net eigenaar was geworden van twee rechtstreekse concurrenten van de openbare omroep, VIER en VIJF. Niet bedoeling om deze zaak uit te spitten, maar wel kort in te zoemen op reacties. 'Een Kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land. Kan het dan wel dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf (Telenet als onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, red.) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?‘ Een kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land, en dat betekent dat zij het algemeen belang moeten dienen. Hij heeft ook veel kritiek geuit op de openbare omroep, een omroep die er voor ons allemaal is. Was die kritiek voor eigen belang, of was die kritiek voor het algemeen belang? Een kamervoorzitter moet ten allen tijde onafhankelijk zijn.

3 1) Vertrouwen van de burger in hun leiders wordt geschaad 2) Deontologische commissies en roep naar ‘openheid’ komt vaak NA de feiten Belang van vertrouwen: omdat politiek gedragsverandering wil, en daarvoor hebben wij de burgers nodig (vb. zeker qua investeringen in het land), een economische gedachte . Nochtans is dit vertrouwen cruciaal voor het succes van overheidsprogramma’s en die rekenen op de medewerking van de burger. Dit vertrouwen is ook belangrijk voor blijvende economische investeringen van burgers en bedrijven in Vlaanderen. De mate waarin de burger ervaart dat de overheid zorgvuldig omgaat met gemeenschapsgeld en particuliere belangen van burgers, ondernemingen, verenigingen ondergeschikt houdt aan dit algemene belang, is een belangrijke factor in het vertrouwen van de burger in zijn overheid; een overheid die integer handelt.

4 Integriteitsbeleid bij de Vlaamse overheid: iedereen doet mee - VOOR: dilemmatraining, (vertaling van) deontologische code, PP, …: AgO en entiteiten (HR BP) - TIJDENS: contactpersonen integriteit (entiteiten), toepassing wet op de overheidsopdrachten, … - NA: forensische audit (Audit Vlaanderen) Preventie/detectie/reactie-sanctie

5 Veel Preventie/detectie/reactie-sanctie

6 Door de bomen het bos niet meer

7 Wat kan AgO voor u betekenen?

8 Vanaf 15 maart voor het eerst bij de Vlaamse overheid een raamcontract ondersteuning integriteitsbeleid: Kristien

9 1. Advies geven bij een brede waaier aan integriteitsvragen
(bijvoorbeeld ‘Hoe installeer ik moreel overleg voor teams in mijn entiteit?’ , ‘Hoe start ik een integriteitsbeleid?’, ‘Hoe zet ik integriteit op de agenda van het dire ctieteam?, ‘Hoe organiseer ik een dag op voor leidinggevenden met integriteit als thema?’, hoe integreer ik integriteit in mijn HR-beleidsplan, en hoe maak ik de link met welzijn?)

10 2. Advies geven bij het gebruik van overheidsbrede integriteitsinstrumenten
(bijvoorbeeld ‘Hoe vertaal ik de deontologische code naar mijn specifieke entiteit?’, ‘Hoe zet ik een risico-analyse op?’, …)

11 3. Trainingen (bijvoorbeeld morele dilemmatrainingen voor inspecteurs, ethisch leiderschap voor leidinggevenden, …)

12 Evidence-based HR Wat heeft het meest effect op integriteit in de organisatie?
1) een formeel integriteitsbeleid 2) inzetten op (ethisch) leiderschap 3) integriteit heeft met waarden te maken; op waarden kan je niet sturen, noch met je leiderschapsstijl, noch met een formeel beleid Ethisch leiderschap … Stimuleert integriteit op de werkvloer: meldingsbereidheid, Mensen voelen zich veiliger, Het vermindert integriteitsschendingen, Minder integriteitsproblemen In tegenstelling tot wat wetenschappelijk onderzoek laat zien- denkt men dat juist een meer impliciete en integrale aansturing op integriteit het meest effectief zou zijn.

13 Evidence-based HR Heres ‘Tonen van de top’ (2016) Bird & Waters The Moral muteness of Managers’ (1989) Topambtenaren hebben diepgewortelde ideeên van wat werkt en niet werkt. Expliciete sturing door leiderschap helpt niet, zo denkt menzszszszszszszsp

14 Ethische leider H Moral muteness AG
Actions follow normative expectations Actions do not follow normative expectations Ethische leider H Moral muteness AG Moral terms used in speech Moral terms not used in speech Acties, wat je doet Normative expectations: hoe gaan we met mekaar om, standaarden om om te gaan met mekaar (waarden van VO) moral terms: wat je zegt Moeilijk, we zijn dat niet gewoon, harmonie in de organisatie, kost tijd (algemene regel, vb. dienstwagens)


Download ppt "Wat kan AgO voor u betekenen? HR-programma integriteit"

Verwante presentaties


Ads door Google