De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Contactgroep Algemeen Bestuursrecht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Contactgroep Algemeen Bestuursrecht"— Transcript van de presentatie:

1 Contactgroep Algemeen Bestuursrecht
Najaarsbijeenkomst 6 november 2013

2 Te bespreken Wetsvoorstel Veegwet Gemeentewet
Opvallende, opmerkelijke, opzienbare Afdelingsrechtspraak Uw vragen en opmerkingen

3 Maar eerst:zojuist verschenen (uitgever: Berghauser Pont Publishing)

4 Wetswijziging Gemeentewet
Veegwet

5 Enkele gegevens Kamerstuknummer 33691 Ingediend d.d. 04 juli 2013
Doel:

6 Nieuw lid artikel 32a De raad kan de burgemeester toestaan de ondertekening op te dragen aan de griffier of aan een of meer andere bij de griffie werkzame ambtenaren. In dat geval blijft medeondertekening achterwege.

7 Artikel 35 lid 2, eerste volzin
Luidt thans: De burgemeester wordt geïnformeerd over de uitkomsten van de college-onderhandelingen. Gaat luiden: De burgemeester wordt op zijn verzoek geïnformeerd over het verloop van de collegeonderhandelingen. Voor- of achteruitgang? Voor wie ?

8 Artikel 43 lid 2 Luidt thans: Het ontslag gaat in met ingang van de dag, gelegen een maand na de dag waarop hij zijn ontslag heeft genomen of zoveel eerder als zijn opvolger de benoeming heeft aangenomen. Gaat luiden: Behoudens het geval dat de wethouder onmiddellijk ontslag neemt, gaat het ontslag in met ingang van de dag, gelegen een maand na de dag waarop hij zijn ontslag heeft genomen of zoveel eerder als zijn opvolger de benoeming heeft aangenomen.

9 Artikel 44 lid 6 Luidt thans: Andere inkomsten dan die bedoeld in het vierde lid worden met de bezoldiging verrekend overeenkomstig artikel 3 Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer. Komt bij: De rijksbelastingdienst verstrekt Onze Minister ten behoeve van de verrekening de benodigde gegevens. Idem artikel 66 t.a.v. burgemeester

10 Artikel 61 lid 2 en 3 Komt bij (lid 2): Voorafgaand aan het overleg met de commissaris stelt de raad het college in de gelegenheid zijn wensen en bedenkingen ten aanzien van deze eisen kenbaar te maken. Wijzigt (lid 3): De raad voegt een of meer wethouders als adviseur aan de vertrouwenscommissie toe. (thans facultatief)

11 Artikel 61a lid 4 (nieuw ingevoegd)
Na het overleg met de commissaris stelt de raad uit zijn midden een vertrouwenscommissie in, belast met de voorbereiding van de aanbeveling inzake de herbenoeming. De raad voegt een of meer wethouders als adviseur aan de vertrouwenscommissie toe.

12 Artikel 65 lid 1, eerste volzin, aanhef
Luidt thans: Alvorens zijn ambt te aanvaarden, legt de burgemeester in handen van de commissaris van de Koning de volgende eed (verklaring en belofte) af: Gaat luiden: De burgemeester legt ten overstaan van de raad in handen van de commissaris van de Koning de volgende eed (verklaring en belofte) af:

13 Artikel 80 Wnd. burgemeester (door CdK benoemd) verplicht nevenfuncties en daaruit voortvloeiende inkomsten bekend te maken

14 Artikel 82 lid 4 vervalt Een lid van de raad is voorzitter van een raadscommissie (vervalt) Raad is vrij om commissievoorzitter aan te wijzen: raadslid, niet-raadslid, collegelid?

15 Artikel 84 Geen raadsleden in klacht- of bezwaarcommissies, ingesteld door B&W

16 Artikel 95 lid 1 (amendement Heijnen en Fokke)
Toevoegen: Bij de verordening, bedoeld in de eerste volzin, wordt in elk geval geregeld dat de raad, met een meerderheid van ten minste tweederde van het aantal leden, de vergoeding van een lid van de raad, telkens voor een periode van maximaal een jaar, tot nihil kan verlagen, indien dat lid gedurende een jaar niet aanwezig is geweest bij meer dan de helft van de in dat jaar gehouden vergaderingen van de raad, en hij daar naar het oordeel van de raad geen goede reden voor heeft aangevoerd.

17 Artikel 99 lid 2, eerste volzin
Luidt thans: Voordelen ten laste van de gemeente, anders dan in de vorm van vergoedingen en tegemoetkoming, genieten zij slechts voor zover de raad dit bij verordening bepaalt. Gaat luiden: Voordelen ten laste van de gemeente, anders dan in de vorm van vergoedingen en tegemoetkomingen, genieten zij slechts voor zover dat is bepaald bij of krachtens de wet dan wel bij verordening van de raad.

18 Artikel 147a, nieuw lid 4. De raad neemt geen besluit over een voorstel dan nadat het college in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van de raad te brengen.

19 Artikel 160, vervalt 3.Een besluit als bedoeld in het tweede lid behoeft de goedkeuring van gedeputeerde staten. De goedkeuring kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang.

20 Artikel 170 lid 2 Luidt thans: uitbrengen burgerjaarverslag
Gaat luiden: De burgemeester bevordert de bestuurlijke integriteit van de gemeente. CdK adviseert en ondersteunt.

21 Niet in wetsvoorstel Veegwet
Wettelijke regeling presidium Schrappen voorhangprocedure 169.4 Kwaliteitseisen raadsvoorstel door griffier Plv. raadsvoorzitter in duale zin Periodiek overleg raad – burgemeester “Raadsvoorzitter “ i.p.v. “burgemeester”

22 Intermezzo

23 Casus Rijnwaarden 1 burgemeester, 2 wethouders (2010)
Verschil: vertrouwen zoek Wetsartikelen: 36, 42, 43, 49 Gemeentewet Wie is of zijn het college van Rijnwaarden? Rechtmatigheid genomen besluiten?

24 Jurisprudentie bestuursrecht
een greep uit de box van Polak

25 Dwangsom niet tijdig beslissen
BY3705: geen dwangsom verschuldigd = beschikking BU8370: igs voldoende duidelijk BP3711: te vroeg = geen igs

26 Verzending en ontvangst
2013:706: medewerker postkamer, poststempel 2013:1293: uitreiken, onder ede verklaard 2013:1471: vermoeden van ontvangst, aannemelijk

27 Elektronisch bestuurlijk verkeer
BY9245: herstel indien ingediend bij Officieel adres bestuursorgaan Idem betreffende dienst Ambtenaar met wie zodanig contact… 2013:1299: verwarring gezaaid door bestuursorgaan/website

28 Van rechtswege verleend
BZ7768: procedure bepalend voor termijn 2013:1633 en 1465 idem (1465: geen goede verzendadministratie)

29 Handhaving Beginselplicht tot invordering
CA3682: opschorten invordering bij beschikking uitstel van betaling


Download ppt "Contactgroep Algemeen Bestuursrecht"

Verwante presentaties


Ads door Google