De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Noordelijke samenwerking met perspectief Groningen, 3 februari 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Noordelijke samenwerking met perspectief Groningen, 3 februari 2015"— Transcript van de presentatie:

1 Noordelijke samenwerking met perspectief Groningen, 3 februari 2015
a. Presentatie Eise Noordelijke samenwerking met perspectief Groningen, 3 februari 2015

2

3 a. Presentatie Eise Meerwaarde SNN: verbinden
Mensen Netwerken Beleid Stakeholders Regio’s

4 a. Presentatie Eise Europa van de regio’s
353 leden van comité van de regio’s – volgens EU statistieken: 1294 NUTS3 regio’s ( inwoners)

5 Noordelijke Innovatie Agenda (RIS3)

6 Uitvoeringsagenda RIS -C-Regionale middelen
Voortgangsbewaking en bijsturing agenda Ris Ambitie Uitvoeringsagenda RIS 2014 2015 2016 2020 Programma lijnen 1-4 Programmalijnen 5-8 ... A B C Gezondheid, demografie en welzijn Economische groei Voedselzeker heid, duurzame landbouw en bio-economie -A- Europese middelen EFRO, ESF, POP, Interreg Horizon 2020 -B- Nationale middelen w.o. top-sectoren -C-Regionale middelen Privaat Publiek Werk-gelegenheid Zekere, schone en efficiënte energie Duurzame samenleving Schone, veilige watervoor-ziening Wet- en regelgeving Innovatieinfrastructuur Governance Internationalisering Monitoring Projecten/initiatieven uit de regio

7

8 Product-markt combinaties
Instrumenten Strategische (RIS) projecten van: Business, Kennisinstellingen, Maatschappelijke stakeholders, Overheden Product-markt combinaties

9 OP EFRO Noord-Nederland 2014-2020
Hoofddoel: meer innovaties in het MKB met vier specifieke doelstellingen: Versterken regionale human capital agenda Stimuleren kennisontwikkeling MKB Stimuleren innovatie en valorisatie MKB Hoger aandeel innovaties Noord-Nederland gericht op CO2-reductie Vanuit het operationeel programma (OP) EFRO wordt door het SNN tot 2020 ruim 122 miljoen euro ingezet voor innovaties in het mkb en koolstofarme economie. Van dit bedrag komt 103,5 miljoen van Europa en het Rijk financiert 18,5 miljoen bij. Dit is minder dan de vorige periode en daarom zijn er scherpe keuzes gemaakt. In de eerste plaats het hoofddoel. Uitleggen waarom dit hoofddoel: Het is namelijk gebleken dat het MKB in Noord-Nederland voldoende ideeën heeft en open staat voor innovaties. Het ontbreekt hen doorgaans echter aan tijd, financiële middelen, kennis of mankracht om de innovaties daadwerkelijk te realiseren. De pijlers behorende bij het hoofddoel zijn: innovatie en koolstofarme economie. Aan innovatie zijn de eerste drie specifieke doelstellingen gekoppeld en aan koolstofarme economie is de vierde specifieke doelstelling gekoppeld. Het hoofddoel en de specifieke doelstellingen hebben betrekking op Noord-Nederland. Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is dat partijen van buiten Noord-Nederland deelnemen in een project.

10 Tender Valorisatie: budget en subsidie
Beschikbaar budget: € 8 miljoen waarvan € 5,5 miljoen voor valorisatie binnen het MKB (Tender C) waarvan € 2,5 miljoen voor valorisatie gericht op CO2-reductie binnen het MKB (Tender D) Gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Noord-Nederland: Gezondheid, demografie en welzijn, Voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie, Schone en veilige watervoorziening, Zekere, schone en efficiënte energie Waarom geven wij nu deze voorlichtingsbijeenkomst? Voor de OP EFRO Tender Valorisatie Van de ruim 120 miljoen uit het EFRO-programma voor Noord-Nederland wordt nu 8 miljoen beschikbaar gesteld voor deze Tender. Waarbij het gaat om specifieke doelen C en D. (even terug naar vorige dia om nogmaals te benoemen) Later in 2015 en in de jaren die volgen worden ook delen van het budget beschikbaar ingezet om het hoofdoel en de specifieke doelstellingen te bereiken. De strategie voor onze regio is gericht op deze maatschappelijke uitdagingen. En wat precies wordt bedoeld met deze maatschappelijke uitdagingen staat uitgelegd in de RIS3 (Regionale Innovatie Strategie for Smart Specialization). Het OP EFRO is één van de instrumenten om deze maatschappelijke doelstellingen te bereiken, maar niet het enige. Er zijn ook nog andere Europese, nationale en regionale budgetten beschikbaar om deze maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Op dit moment wordt de Tender Valorisatie 2015 dus ingezet.

11 Valorisatie naar: Technology Readiness Levels
De focus van de tender 2015 ligt op TRL 5 t/m 7. Uitleg geven van productontwikkeling en een voorbeeld project benoemen hier. -voorbeeld nog opnemen-

12 Feiten en cijfers van de Tender Valorisatie 2015
Subsidiebedrag: minimaal € en maximaal € Subsidiepercentages: 30% voor Tender C * 35% voor Tender D * * voor zover passend binnen de randvoorwaarden van staatsststeun Alleen de beste projecten ontvangen subsidie. Vaste indieningstermijn (opening/sluiting loket) Beoordeling volgens vooraf kenbaar gemaakte criteria Gelijktijdige beoordeling Om wat voor bedragen en percentages gaat het nu specifiek? Tender C gaat dus om innovaties binnen het MKB en de Tender D gaat dus om innovaties binnen het MKB gericht op CO2-reductie. Dit betekent minimale subsidiabele kosten van euro binnen de Tender C en minimale subsidiabele kosten van euro binnen de Tender D om uit te komen op het minimale subsidiebedrag van euro. Er is geen bovengrens qua subsidiabele kosten.

13 Proces Tenders 2015 Open: maandag 12 januari 2015 9.00 uur
Completeringstoets: indien ingediend vóór 17 april uur, toets door SNN Sluiting: vrijdag 1 mei uur Mogelijkheid tot digitaal aanvragen Let op: aanvraag moet compleet zijn vóór sluiting! Indien een aanvraag op vrijdag 1 mei om 12:00u niet compleet is, dan wordt de aanvraag afgewezen.

14 Beoordeling Beoordeling aanvraag start o.a. met compleetheid, staatssteun, beoordeling begroting, financiering Weging van de beoordelingscriteria: Bijdrage specifieke doelstelling van het OP EFRO Innovativiteit Businesscase Kwaliteit aanvraag Duurzaamheid Minimaal 70 van de 100 punten De beoordeling vindt plaats door het SNN en een Deskundigecommissie. Het SNN toets de compleetheid van de aanvraag, of het project past binnen de staatssteunregels en of de begroting en financiering correct zijn. Dit zijn allemaal afwijzingsgronden. De begroting en het projectplan kennen een vast format. Er moet aansluiting zijn tussen inhoudelijke verhaal met bijbehorende activiteiten en de ingediende begroting. De activiteiten willen wij in de begroting terug zien (aansluiting). Let op dat uw aanvraag compleet, volledig is en antwoord geeft op alle gestelde vragen! Onvolledige antwoorden kunnen leiden tot een slechtere beoordeling en dus minder punten. De leden van de Deskundigecommissie worden extern geworven. De wervingstermijn is inmiddels gesloten. De deskundigen van de Deskundigecommissie geven een inhoudelijk beoordeling van de punten a t/m e. Dit is een totaalbeoordeling per punt. De Deskundigecommissie kijkt naar de verschillende aspecten die worden verstaan onder een punt en geeft een kwalitatief oordeel. Op deze manier krijgen de kwalitatief beste projecten subsidie. De exacte punten verdelen over punten a t/m e staat vermeld in de beleidsregel bij artikel 9. Bij punt a wordt een kwalitatief oordeel gegeven waarbij onder andere wordt gekeken naar: De bijdrage van het project aan specifieke doelstelling C danwel D en de mate waarin het project aansluit bij de genoemde acties. Bij punt b wordt een kwalitatief oordeel gegeven waarbij onder andere wordt gekeken naar: Hoe vernieuwend is het resultaat van het project en Hoe verhoudt de innovatie zich tot (inter-)nationale ontwikkelingen Bij punt c wordt een kwalitatief oordeel gegeven waarbij onder andere wordt gekeken naar: Wat is de (potentiële) economische waarde van de projectresultaten en Hoe haalbaar is de innovatie , wat is het technologisch risico? Bij punt d wordt een kwalitatief oordeel gegeven waarbij onder andere wordt gekeken naar: De helderheid en eenduidigheid van de aanvraag. Bij punt e wordt een kwalitatief oordeel gegeven waarbij onder andere wordt gekeken naar: De mate van ecologische en sociale duurzaamheid van het project.

15

16 a. Presentatie Eise


Download ppt "Noordelijke samenwerking met perspectief Groningen, 3 februari 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google