De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aanleiding en doelstelling

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aanleiding en doelstelling"— Transcript van de presentatie:

1 Vierslagleren VO 2016 Extra leraren voor tekortvakken/extra ruimte voor studie

2 Aanleiding en doelstelling
Tekortvakken problematiek verminderen Impuls masterambitie: sectorakkoord Minder uitval en uitloop studie door extra ruimte

3 Vierslagleren: 4 slagen
Nieuwe bevoegde docenten in de tekortvakken Toename van zittende leraren in de tekortvakken Scholen krijgen meer kwaliteit in huis Minder voortijdige uitval van starters door goede begeleiding Doel regeling Met de regeling worden vier slagen gemaakt: 1. Het project leidt tot nieuwe bevoegde startende leraren in tekortvakken. 2. Het project leidt tot een toename van zittende leraren in tekortvakken, zowel bevoegde als masteropgeleide leraren. 3. Scholen krijgen meer kwaliteit in huis. Waar mogelijk leren de startende leraar en de zittende leraar van elkaar en werken aan de school- en vakontwikkeling. 4. De voortijdige uitval van de deelnemende startende leraren zal verminderen door een goede begeleiding.

4 Hoe werkt Vierslagleren?
Een zittende leraar studeert voor een tweede bevoegdheid in een tekortvak en maakt gebruik van de Lerarenbeurs. Deze leraar krijgt 2 jaar 6 uur extra studieverlof bovenop de Lerarenbeurs. Een starter wordt aangetrokken (voor minimaal 0,5 fte), volgt ook een opleiding in een tekortvak met de Lerarenbeurs of de zij-instroomregeling (of het bestuur betaalt opleidingskosten zelf). Samen vormen zij een duo. Per duo is beschikbaar (bestemd voor de extra verletkosten van de zittende leraar).

5 Welke tekortvakken? Wiskunde, natuurkunde, scheikunde,
Duits, Frans, Engels, Nederlands, klassieke talen, Aardrijkskunde, informatica en levensbeschouwing Daarnaast komen ook enkele praktijkvakken in het vmbo in aanmerking

6 Wie kunnen er deelnemen? Zittende onderwijsbevoegde leraren
Bijvoorbeeld: tweedegraadsleraren in een tekortvak die een eerstegraads bevoegdheid willen halen; Leraren met pabo diploma die 2e graads bevoegdheid moeten halen leraren die een tweede bevoegdheid in een tekortvak willen behalen; leraren die al een opleiding volgen in een tekortvak met de lerarenbeurs en nog twee jaar moeten studeren.

7 Wie kunnen er deelnemen
Wie kunnen er deelnemen? Starters (zonder vaste baan als leraar in het vo) - leraren in tijdelijke dienst die u wilt behouden en opleiding gaan volgen - zij-instromers w.o. ook eigen OOP zoals amanuensis - leraar die een educatieve minor heeft gevolgd; - deelnemer van het project ‘Eerst de klas’ of ‘Onderwijstraineeships’; - leerkracht primair onderwijs of afgestudeerde pabo-student die wil doorstromen naar een tekortvak in het voortgezet onderwijs; - leraar in een ‘overschotvak’ die zich wil laten bijscholen in een tekortvak. Voor andere creatieve suggesties: neem contact met ons op.

8 Welke voorwaarden zijn er verbonden aan deelname?
De starter krijgt een aanstelling voor minimaal 0,5 fte. Het schoolbestuur heeft een inspanningsverplichting m.b.t. een baan na afloop van Vierslagleren. Goede begeleiding van de starter. Wat zijn geen voorwaarden? Starter en zittende leraar hoeven geen opleiding in hetzelfde tekortvak te volgen. Starter en zittende leraar hoeven niet op dezelfde vestiging van het bestuur te werken.

9 Tip: Starters via de pool van Meesterbaan
Meesterbaan heeft een speciale starterspool ingericht voor Vierslagleren (met zoekfunctie op regio en tekortvak). U kunt hier gratis gebruik van maken. Schoolbesturen kunnen ook vacatures plaatsen voor Vierslagleren Surf naar voor meer informatie

10 Heeft u vragen of behoefte aan advies of voorlichting?
Neem contact op met Voion: Jonas Westhoek ( ) of Cor van Dam (06 – ) Website:


Download ppt "Aanleiding en doelstelling"

Verwante presentaties


Ads door Google