De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leren en ontwikkelen op de werkplek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leren en ontwikkelen op de werkplek"— Transcript van de presentatie:

1 Leren en ontwikkelen op de werkplek
Netwerkdag: Leren en ontwikkelen op de werkplek Workshop: Frisse blik op persoonlijke inzetbaarheid en vrijwillige mobiliteit Bedankt voor de uitnodiging om hier te mogen spreken. Ik ben Jason Gawke, en ben de onderzoeker vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam die het promotie onderzoek uitvoert “ Persoonlijke Inzetbaarheid en Vrijwillige Mobiliteit: Een onderzoek naar Prikkels en Barrieres” dat mogelijk gemaakt wordt door het A&O fonds.

2 Mobiliteit is noodzakelijk Het strategisch personeelsbeleid Rijk 2020 schetst de noodzaak om aan mobiliteit te werken. Dit is belangrijk voor (1) het bevorderen van kwaliteit en productiviteit. Medewerkers die te lang op dezelfde plek zitten, kunnen vastroesten waardoor hun duurzame inzetbaarheid afneemt en uitval risico verhoogt. (2) het creëren van formatieve ruimte in de organisatie. Deze ruimte is nodig om: de beoogde krimp van de rijksdienst te realiseren instroom van jongeren mogelijk te maken organisaties binnen de rijksdienst in staat te stellen om flexibel in te spelen op politieke ontwikkelingen. Organisaties dreigen nu ‘op slot’ te raken en de noodzakelijke dynamiek in hun personeelsbestand te verliezen vanwege onvoldoende mobiliteit.

3 Wat is de planning? Afgaande op voorgaande, waarom niet mobiliteit hetzelfde benaderen? Continuum van proactieve werk en loopbaangedragingen.

4 Reden voor dit onderzoek?
Bevorderen kwaliteit en productiviteit Aanpassingsvermogen van de organisatie Mobiliteit is noodzakelijk Het strategisch personeelsbeleid Rijk 2020 schetst de noodzaak om aan mobiliteit te werken. Dit is belangrijk voor (1) het bevorderen van kwaliteit en productiviteit. Medewerkers die te lang op dezelfde plek zitten, kunnen vastroesten waardoor hun duurzame inzetbaarheid afneemt en uitval risico verhoogt. (2) het creëren van formatieve ruimte in de organisatie. Deze ruimte is nodig om: de beoogde krimp van de rijksdienst te realiseren instroom van jongeren mogelijk te maken organisaties binnen de rijksdienst in staat te stellen om flexibel in te spelen op politieke ontwikkelingen. Organisaties dreigen nu ‘op slot’ te raken en de noodzakelijke dynamiek in hun personeelsbestand te verliezen vanwege onvoldoende mobiliteit.

5 Wat is een “inzetbare medewerker”?

6 Voer de volgende code in: 59 37 98
Ga naar Voer de volgende code in:

7 Proteus!

8 De verschillende rollen van medewerkers
De bekwaamheidsrol De adaptiviteitsrol De proactiviteitsrol

9 Hoe maak je je inner Proteus wakker?

10 Casus “De Duikplank”

11 Casus “De Duikplank” A). U belooft Jantje de nieuwste Playstation X Limited Platina Edition als hij van de hoogste duikplank springt. B). U geeft Jantje een informatie boekje waarin het belang van het springen van een duikplank uitgebreid wordt uitgelegd. Mocht Jantje nog iets willen weten, kan hij u bellen en een afspraak inplannen. C). U vertelt Jantje dat als hij niet van de hoogste duikplank springt hij zijn inkomsten voor de komende 3 jaar bij u mag inleveren. D). U stelt een stappenplan op waarbij Jantje als eerst leert springen van de lagere duikplank en bouwt dit stapsgewijs op naar de middelste en vervolgens de hoogste duikplank. (Uiteraard bent u vrij om al het bovenstaande in het stappenplan te verwerken .)

12 Proactiviteit en adaptiviteit in werk en loopbaan.
Job Crafting Vrijwillige mobiliteit Intrapreneurship

13 Vrijwillige mobiliteit
Job Crafting Vrijwillige mobiliteit Intrapreneurship

14 Proactiviteit en adaptiviteit in werk en loopbaan.

15 Vrijwillige mobiliteit
Intrapreneurship Job Crafting Vrijwillige mobiliteit

16 Inzetbaarheid ~ Proteus
Dus: Inzetbaarheid ~ Proteus Effectief werken aan inzetbaarheid ~ Duikplank Model Context belangrijk

17 Kort reflectie moment Jason Gawke E:

18 Deel 2: Toepassen van de inzichten
Succeservaringen met inzetbaarheidsgedrag Randvoorwaarden context

19 ...Werkend werken aan inzetbaarheid...
Opdracht: ...Werkend werken aan inzetbaarheid...

20 Randvoorwaarden Autonomie Tijd Beloning Steun

21 Reflectie & Discussie Jason Gawke E:


Download ppt "Leren en ontwikkelen op de werkplek"

Verwante presentaties


Ads door Google