De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Je persoonlijke Pinksteren Handelingen 1-2 Sessie 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Je persoonlijke Pinksteren Handelingen 1-2 Sessie 2"— Transcript van de presentatie:

1 Je persoonlijke Pinksteren Handelingen 1-2 Sessie 2
Een post-charismatische charismatische beweging?

2 “Bekleed met kracht uit de hemel” (Lukas 24:49).
Binnen enkele dagen zul je gedoopt worden met de Heilige Geest … Wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen. (Hand 1:3-8). En allen werden vervuld van de Heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hen door de Geest werd ingegeven. (2:1-4).

3 De verschijnselen van Pinksteren
Wind en vuur Spreken in tongen De wonderen van God verkondigen (2:11) “Ze zullen wel dronken zijn” (2:13) De Geest van profetie:

4 In lijn met OT profeten en rechters
“Aan het einde der tijden, zegt God, zal ik over alle mensen mijn Geest uitgieten. Dan zullen jullie zonen en dochters profeteren, jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten. Ja, over al mijn dienaren en dienaressen zal ik in die tijd mijn Geest uitgieten, zodat ze zullen profeteren” (2:17- 18). In lijn met OT profeten en rechters

5 Komen de discipelen hier tot bekering?
Worden ze wedergeboren? Worden ze geroepen en uitgezonden? Of, worden ze bekrachtigd voor een roeping en opdracht die ze al hadden? Kortom, is het een tweetraps-ervaring? Is dit het model voor alle christenen? Wanneer “ontvangen” christenen de Heilige Geest? Als ze tot geloof komen of later?

6 Theologische patstelling doorbreken
Pinksterchristenen versus traditionele kerken De oplossing: perspectief van het Koninkrijk van God

7 Het traditionele standpunt
Iemand die zich niet laat leiden door de Geest van Christus, behoort Christus ook niet toe. (Romeinen 8:9-11). Wij zijn allen gedoopt in één Geest en zijn daardoor één lichaam geworden, wij zijn allen van één Geest doordrenkt, of we nu zijn uit het Joodse volk of uit een ander volk... (1 Cor12:12-14). Geen eerste- en tweederangs christenen.

8 Het pinkster-standpunt: verhalen
Jezus (geboorte en doop), De discipelen (opstanding en pinksteren), Bekeerlingen in Handelingen (Samaritanen, Paulus, Efeziërs). We moeten wedergeboren worden en gedoopt worden met de Geest om kracht te ontvangen om te getuigen.

9 Het perspectief van het Koninkrijk
Age to Come M&M R P This age The End

10 Het perspectief van het Koninkrijk 2.0
Age to Come Bir Bap M&M R P This age The End

11 Veel verbindingen met de Heilige Geest
Schepping Menselijk leven, naar het beeld van God Overtuigd worden van zonde Nieuw leven Heiliging Kracht om te dienen Verheerlijking

12 De boodschap van de opstanding
Nog eens zei Jezus: “Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.” Na deze woorden blies Hij over hen heen en zei: “ontvang de Heilige Geest. Als jullie iemands zonden vergeven, dan zijn ze vergeven; vergeven jullie ze niet, dan zijn ze niet vergeven” (Johannes 20:21-23). Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in Zijn grote barmhartigheid heeft Hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood. (1 Petrus 1:3)

13 De boodschap van de hemelvaart
Jezus is door God tot leven gewekt, daarvan getuigen wij allen. Hij is door God verheven, zit aan Zijn rechter hand, en heeft van de Vader de heilige Geest, die ons beloofd is, ontvangen. Die Geest heeft hij op ons doen neerdalen, en dat is wat u ziet en hoort. David is weliswaar niet naar de hemel opgestegen, maar toch zegt hij: "De Heer sprak tot mijn Heer: Neem plaats aan mijn rechterhand, tot ik je vijanden onder je voeten heb gelegd.”. Laat het hele volk van Israël er daarom zeker van zijn dat Jezus, die u gekruisigd hebt, door God tot Heer en Messias is aangesteld. (Hand 2:32-36).

14 There is therefore a Paschal as distinct from a Pentecostal gift of the Holy Spirit, the one preparatory to the other. Alfred Plummer, New International Commentary, cited by Howard Ervin, These are not drunken as ye suppose (Logos 1968). Niet 1e en 2e ervaring, maar “zowel/als” Veel werkingen van de Geest en steeds opnieuw vervuld worden Er is méér dan de wedergeboorte

15 Bij de bekering, of later, of herhaaldelijk.
Zoals profetische verschijnselen in het OT, meer zichtbaar — “wat je ziet en hoort.” Spreken in tongen komt veel voor, maar niet altijd. Vaak de opening naar de gaven van de Geest (genezing, wonderen, woorden van kennis).

16 De roeping – de uitnodiging
Jezus zei: “wacht erop.” Jezus zag de kerk niet functioneren zonder deze gaven. De eerste volgelingen “wijdden zich vurig een eensgezind aan het gebed” wachtend op de Geest (Handelingen 1:14). De Geest wordt werkzaam door handoplegging. Mijn verhaal


Download ppt "Je persoonlijke Pinksteren Handelingen 1-2 Sessie 2"

Verwante presentaties


Ads door Google