De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bang zijn voor God! Zingen: OTH 108 OTH 120.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bang zijn voor God! Zingen: OTH 108 OTH 120."— Transcript van de presentatie:

1 Bang zijn voor God! Zingen: OTH 108 OTH 120

2 Stel: Een presentatie houden op je eerste schooldag voor een collegezaal. Na het kijken van een horror film, moet je in je eentje in het donker de trap op naar je kamer. Je verwacht een uitslag bij de dokter. Je loopt in je eentje s’avonds in een steeg en een groep van 10 mensen komt in jouw richting lopen. Je eerste werkdag bij een nieuwe baan.

3 Wanneer zijn we (ben ik) bang?
Geen controle over de situatie. Onzekerheid Nieuwe/onbekende omgeving. ……

4 Omstandigheden "En er stak een hevige storm op, en de golven sloegen over de boot, zodat die al volliep. Maar Hij lag op het achterdek op een kussen te slapen. Ze maakten Hem wakker en zeiden: 'Meester, kan het U niet schelen dat wij vergaan?' Hij stond op en bestrafte de wind en het water: 'Zwijg, wees stil!' En de wind ging liggen en het werd volkomen stil." (Marcus 4:37-39)

5 Bang zijn voor mensen?! Exodus 14:10,13-14 “Toen de farao dichtbij gekomen was, sloegen de Israëlieten hun ogen op, en zie, de Egyptenaren trokken achter hen aan. Toen werden de Israëlieten zeer bevreesd en riepen tot de HEERE. Maar Mozes zei tegen het volk: Wees niet bevreesd, houd stand, zie het heil van de HEERE dat Hij vandaag nog voor u zal bewerken!” "Op God, wiens woord ik prijs, op God vertrouw ik, angst ken ik niet, wat kan een sterveling mij aandoen?" (Psalm 65:5)

6 Bang zijn…. Dat je het niet goed doet. Dat je je niet goed gedraagt.
Dat je niet genoeg gelooft, of dat je überhaupt wel gelooft. Dat je buiten de bekende standpunten denkt. ……

7 Gespreksgroepjes Waar ben je het meest bang voor?
En waarom juist daar voor? Hoe ga je hiermee om? Zoek je die situatie op of ga je ervoor uit de weg? Ben je bang voor God? Of kun je je indenken waarom mensen bang zijn voor God?

8 Bang zijn voor God?! Wanneer is de eerste keer in de bijbel dat er gesproken wordt over angst? En hij zeide: Ik hoorde Uw stem in den hof, en ik vreesde; want ik ben naakt; daarom verborg ik mij. Genesis 3:10 Niet alle angst is gegrond. Genesis 2:25: “En zij waren beiden naakt, Adam en zijn vrouw, maar zij schaamden zich niet.” Niet alle angst is gegrond. Adam zegt dat hij bang is voor God omdat hij naakt was, nergens heeft God hem verteld dat het verboden is om naakt te zijn, sterker nog in het laatste vers van hfd 2 staat: “En zij waren beiden naakt, Adam en zijn vrouw, maar zij schaamden zich niet.” Zo was het eerst, niks aan het handje. Toen was daar de zondeval! Vanaf dat moment begint Adam excuses te zoeken, hij geeft even, na dit stukje, Eva de schuld van het eten van de vrucht. Hier zegt hij dat het God vreest; in dit geval betekent dat (mijns inziens) dat Adam bang is voor God; omdat hij Naakt is. Dat is natuurlijk onzin, enige reden dat hij bang is is omdat hij het enige wat God verbood toch deed. Dit herken ik wel een beetje, excuses zoeken. Het is heel makkelijk om een andere reden op te geven als je iets niet haalt/doet.

9 God = Rechtvaardig Genesis 38:7
Maar Er, de eerstgeborene van Juda, was kwaad in des Heeren ogen; daarom doodde hem de Heere. Exodus 12:29 En het geschiedde ter middernacht, dat de HEERE al de eerstgeborenen in Egypteland sloeg, van den eerstgeborene van Farao af, die op zijn troon zitten zou, tot op den eerstgeborene van den gevangene, die in het gevangenhuis was, en alle eerstgeborenen der beesten. Wie denkt dat ik alleen maar ga prediken dat je niet bang hoeft te zijn voor God heeft het goed mis! Het is namelijk best logisch om bang te zijn voor God. In dit vers uit Genesis word een ‘kwade’ man gedood. Niet het mooiste bijbelstuk misschien maar hier kan ik nog begrip voor op brengen; het was immers een slechte man! In dit stuk uit Exodus worden alle eerstgeborenen in Egypte gedood, van de farao’s zoon tot de zoon van de gevangene. En waarom? Omdat de Farao niet luisterde naar God, hierom word niet alleen de farao gestraft maar zijn hele land. Uit beide gevallen kan ik zeker opmerken dat God rechtvaardig is, maar of dat nu zo fijn is?

10 Bang zijn voor God?! Lukas 12:4,5
En ik zeg u, Mijn vrienden: Weest niet bevreesd voor hen die het lichaam doden en daarna niets meer kunnen doen. Maar ik zal u laten zien voor Wie u bevreesd moet zijn: Wees bevreesd voor Hem Die, nadat Hij gedood heeft, ook macht heeft in de hel te werpen. Ja, Ik zeg u, wees bevreesd voor Hem. Alsof de vorige bijbelstukken nog niet genoeg waren komt nu deze er nog overheen. Waarin Jezus ons waarschuwt! Jezus zegt dat we voor mensen niet bang hoeven te zijn! Hoewel deze ons pijn kunnen doen is dat “slechts” voor een mensenleven. Voor wie je wel bang moet zijn? Voor God!

11 Hét antwoord “Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.” Jezus! En ook dit stukje is wel redelijk scherp, maar hier word wel haarfijn uitgelegd hoe het er op de laatste dag aan toe zal gaan. En dat brengt ons bij het antwoord op de vraag: moeten we bang zijn voor God? Het ultieme antwoord is dan ook: NEE God is niet alleen rechtvaardig. God is bovenal liefde. En die liefde is zichtbaar in Jezus. Als God rechtvaardig was, hadden we niks om voor te leven want met onze werken redden we het niet. En ik denk dat we God op onze blote knieën mogen danken dat hij Jezus heeft gestuurd.

12 Gespreksvragen nummer 2
Ben je bang voor God? Of kun je je indenken waarom mensen bang zijn voor God? Kun je uitleggen dat je niet bang hoeft te zijn voor God ook al is hij rechtvaardig? Genesis 38:7 Exodus 12:29


Download ppt "Bang zijn voor God! Zingen: OTH 108 OTH 120."

Verwante presentaties


Ads door Google