De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenwerking in de eerstelijnszone Project Flanders Synergy en Agentschap Zorg en Gezondheid (VLAIO) Infosessie 22 maart 2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenwerking in de eerstelijnszone Project Flanders Synergy en Agentschap Zorg en Gezondheid (VLAIO) Infosessie 22 maart 2017."— Transcript van de presentatie:

1 Samenwerking in de eerstelijnszone Project Flanders Synergy en Agentschap Zorg en Gezondheid (VLAIO)
Infosessie 22 maart 2017

2 Agenda Context en situering Doelstelling en inhoud project Oproep
Indieningsvoorwaarden Selectiecriteria Engagement van de partners Selectieprocedure Vragen?

3 Context en situering

4 1. Context en situering Uitdagingen binnen eerstelijnszorg in Vlaanderen (demografisch, maatschappelijk, financieel,…) Transitie eerstelijnszorg – nieuwe Vlaamse regelgeving sector eerstelijnszorg. Persoon met een zorg- en ondersteuningsnood centraal

5 1. Context en situering Concentrisch model
Mantelzorger, vrijwilligers en de buurt als eerste beschermende en ondersteunende schil rond de persoon met een zorgnood die centraal staat. Wanneer zorgnoden complexer worden, moet de eerstelijnszorg geactiveerd worden. Goed uitgebouwde eerste lijn kan de duurdere gespecialiseerde zorg ontlasten en in zeer grote mate bijdragen aan een toegankelijk, effectief en kwalitatief zorgsysteem voor iedereen.

6 1. Context en situering

7 1. Context en situering VLAIO project (voormalig IWT), ingediend door Flanders Synergy Doel = samenwerkingsverbanden tussen zorg- en welzijnsactoren in de eerste lijn ontwikkelen Samenwerking met Agentschap Zorg en Gezondheid: ondersteuning van 2 eerstelijnszones Past binnen ontwikkelingen en beleidsvisie Prototypes ontwikkelen, unieke kans! Grondslag wordt gelegd voor samenwerking in alle eerstelijnszones in de komende jaren. Project loopt tot en met mei 2019

8 Doelstelling en inhoud project

9 2. Doelstelling en inhoud
Begeleiding door Flanders Synergy van 2 eerstelijnszones in het vormgeven van hun nieuwe rol en taken. Samen op zoek naar samenwerkingsverbanden en organisatiemodellen om de eerstelijnszone zo optimaal mogelijk in te vullen. Met inzichten vanuit wetenschappelijk en fundamenteel onderzoek (cf. het Cortexs-onderzoek). Doelstelling om tot twee ‘prototypes’ van eerstelijnszones te komen die het bredere werkveld en beleid inspireren maar die tegelijkertijd concrete en praktisch inzichten, randvoorwaarden en een strategie aanreiken om dit op grotere schaal te brengen.

10 2. Doelstelling en inhoud
Vanuit principes van IAO Procesanalyse (cf. waar knippen en plakken?) Integrale benadering (cf. zie IAO canvas) Procesgericht organiseren: overschrijden van systeemgrenzen Van grof naar fijn Lidmaatschapscriteria bepalen (cf. gedeelde visie en missie)

11 2. Doelstelling en inhoud

12 2. Doelstelling en inhoud
Op basis van door Flanders Synergy ontwikkelde veranderaanpak gebaseerd op de SCRUM-methodiek brede betrokkenheid van alle belanghebbenden, zowel van de interne medewerkers als externe partners een gezwinde snelheid van verandering het stap voor stap verder concretiseren binnen grote contouren veranderteam (kern) en veranderforum (schil)

13 2. Doelstelling en inhoud

14 2. Doelstelling en inhoud
Veranderteam Medewerkers die het veranderproces vastpakken en de verandering mogelijk maken. Beslissen zelf niet, maar brengen voorstellen naar voren en stimuleren initiatieven. Werken voorstellen uit rond de structurele bouwstenen en toetsen deze af met het forum. Op basis van de feedback van het forum doen zij aanpassingen en werken zij de voorstellen verder uit. Werken in sprints, waarbij ze werken van grof naar fijn. Naast structurele voorstellen ook quick wins.

15 2. Doelstelling en inhoud
Veranderforum Bestaat uit interne en externe belanghebbenden Mensen wie het aanbelangt dat de organisatie goed georganiseerd is en dat medewerkers met goesting werken. Het orgaan dat continu feedback geeft over de voortgang en de verfijning van het herontwerp. Bij voorkeur ook belanghebbenden die niet onmiddellijk nabij zijn maar wel een grote impact hebben op de toekomst van de organisatie.

16 2. Doelstelling en inhoud
Deze veranderaanpak wordt gekenmerkt door een duidelijk werkproces. Sprints die kort op elkaar volgen en waarbij het prototype van herontwerp telkens verder ontwikkeld en verfijnd wordt. De data van de sprints worden op voorhand vastgelegd voor de komende jaren, bij voorkeur om de 8 a 10 weken. Op deze data komt het forum samen. De periode daartussen heeft het veranderteam de tijd om zaken voor te bereiden en de feedback van het vorige forum te verwerken en het prototype te verfijnen. Geeft druk. Snelheid en vooruitgang, op een participatieve manier.

17 2. Doelstelling en inhoud
Praktisch: snel starten met samenstelling veranderteam tijdens kick-off, veranderteam gaat op tweedaagse Beiden in mei, daarom een aantal data al blokkeren (cf. vereiste om snel van start te kunnen gaan en gedurende 2 jaar te begeleiden) Data in oproep, per project een kick-off, tweedaagse en eerste sessie voor de zomer! Concrete invulling naar wensen/situatie van de projecten.

18 Oproep

19 3. Oproep Indienen tot en met 18 april 12 uur Selectie bekend op 2 mei
Opstart in mei met kick-offs en tweedaagse Begeleiding projecten van mei 17 – mei 19

20 Indieningsvoorwaarden

21 4. Indieningsvoorwaarden
Deze oproep is gericht aan alle toekomstige eerstelijnszones. Een eerstelijnszone voldoet aan de volgende criteria: Een eerstelijnszone is een aaneengesloten geheel van een (deel van een grote) stad of twee of meer fusiegemeenten met een totaal aantal inwoners tussen en Hiervan kan uitzonderlijk afgeweken worden op basis van historische (reeds bestaande samenwerkingsverbanden) of sociaal-geografische argumenten. Om in aanmerking te komen als eerstelijnszone moet de afbakening draagvlak hebben bij de belangrijke stakeholders. Een fusiegemeente kan slechts tot één eerstelijnszone behoren.

22 4. Indieningsvoorwaarden
Voor de oprichting van een eerstelijnszone, wordt er een intentieverklaring vereist tussen de verplichte partners. Uiteraard kunnen andere zorgaanbieders die actief zijn in het werkgebied van een eerstelijnszone mee aansluiten.

23 4. Indieningsvoorwaarden
De verplichte partners: Kringen van medische en paramedische beroepen: huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen, apothekers Diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg: alle diensten actief in de zone Diensten oppashulp Lokale dienstencentra: alle LDC’s Diensten maatschappelijke werk van de ziekenfondsen Alle gemeentebesturen uit de zone Centra voor algemeen welzijnswerk Woonzorgcentra Plaatselijke werking van door Vlaanderen erkende verenigingen van zorggebruikers en mantelzorgers

24 4. Indieningsvoorwaarden
 Optionele partners (meerwaarde indien betrokken) Andere kringen of vertegenwoordigers van vroedvrouwen, ergotherapeuten, diëtisten, podologen… Vertegenwoordiging van vrijwilligerswerk. Er is momenteel slechts een beperkt aanbod gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn uitgebouwd. Het lijkt een meerwaarde om een GGZ-partner actief binnen de zone of vanuit het betreffende netwerk GGZ te betrekken

25 Selectiecriteria

26 5. Selectiecriteria Inhoudelijk projectvoorstel (cf. zie oproep) wordt gescoord op 4 criteria (gelijk gewicht): Innovatief karakter Engagement van de partners Motivatie (‘dwang en drang’) Mate waarin de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn/haar mantelzorger centraal staat

27 5. Selectiecriteria Innovatief karakter
Welke innovatieve taken, zoals benoemd in de beleidsvisie ‘Een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn’, zal de eerstelijnszone prioritair opnemen gedurende de looptijd van het project. In welke mate is er complementariteit met lopende of op stapel staande projecten in de regio? Op welke manier heeft het project een vernieuwende visie op zorg, personen met een zorgnood en mantelzorgers zoals gekaderd in de beleidsvisie? Hoe zullen knelpunten voor een naadloze zorg worden gedetecteerd en aangepakt? Welke innovaties hoopt men te integreren om de eerstelijnszone op een duurzame manier tot stand te laten komen?

28 5. Selectiecriteria Engagement van partners
Is er een concreet engagement van de projectpartners om samen te werken? Hoe concreet is dit engagement ? (cf. op basis van voorgaande samenwerkingen en/of projecten,…) Welke concrete taken zullen opgenomen worden door de partners en wat is het profiel van de medewerkers die deze taken zullen opnemen (cf. inzet in natura)? Zijn de relevante partners betrokken? Welk engagement nemen de partners op? Engagement om mensen en middelen (in natura) vrij te maken, engagement om de eigen rol en de dienstverlening die men levert te herbekijken,… Hoe wordt de deelname van de lokale besturen verzekerd?

29 5. Selectiecriteria Motivatie (‘dwang en drang’)
Welke waarden vindt men in de nieuwe samenwerking belangrijk? Welke meerwaarde verwacht je lokaal van een versterkt samenwerkingsverband in de eerstelijnszorg? Wat is de visie om impact, kwaliteit en toegang van de zorg? In welke mate expliciteert die al resultaten?

30 5. Selectiecriteria Mate waarin de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn/haar mantelzorger centraal staat In welke mate wordt de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn of haar belangen ‘eerst’ gezet? In welke mate wordt de visie van het beleid inzake het centraal plaatsen van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood meegenomen? Op welke manier wordt de mantelzorger als een volwaardige partner in de zorg betrokken? Hoe wordt de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood betrokken in het netwerk? Hoe zal worden aangetoond dat de zorg- en welzijnsnoden zijn ingelost?

31 5. Selectiecriteria Antwoorden op aantal bijkomende vragen:
Waarom vinden de indieners de voorgedragen eerstelijnszone geschikt als project Wat zijn de elementen die voor de indieners bepalen waarom de eerstelijnszone al dan niet slaagt in zijn doelstellingen. Geef aan in welke mate de doelstellingen van het project bijdragen tot het realiseren van de ‘Quadruple Aim’ Geef aan wie in het veranderteam zal zetelen en wie betrokken wordt in het veranderforum (cf. indicatie). Projectvoorstel maximaal 10 A4 pagina’s. Even kaderen warom en wat!

32 Engagement van de partners

33 6. Engagement van de partners
Medewerkers inzetten om taken op te nemen (‘vergoeding in natura’) Documenteren van het traject dat de organisatie aflegt, alsook de lessons learned, zodat op die manier inzichten worden gebundeld. Dit zal resulteren in een ‘werkwijzer’ per project. Meewerken aan het uitzoeken en/of ontwikkelen van een tool om samenwerking/netwerken mogelijk te maken. Voortgang van het project bijhouden, bespreken en evalueren met Agentschap Zorg en Gezondheid en Flanders Synergy, minstens 1 keer per kwartaal. Even kaderen warom en wat!

34 6. Engagement van de partners
Medewerkers inzetten om taken op te nemen (‘vergoeding in natura’) Er wordt een inzet gevraagd van een of meerdere medewerkers a rato van euro per project, wat neerkomt op 64 dagen in totaal, of 32 dagen per jaar. Bij indiening van een projectvoorstel vragen we om aan te geven welke medewerkers uit welke organisaties deze inzet zal presteren, en welke taken hiervoor zullen opgenomen worden voor welke dagen. Voorwaarde voor VLAIO-project. Even kaderen warom en wat!

35 Selectieprocedure

36 7. Selectieprocedure Selectieprocedure in 2 rondes:
Eerste lezing door Agentschap Zorg en Gezondheid, Kabinet minister Vandeurzen en Flanders Synergy (onafhankelijk van elkaar) Score obv criteria Projectvoorstellen met minstens 60/100 (en minstens 50% voor elk van de afzonderlijke criteria), worden weerhouden. Weerhouden voorstellen naar klankbordgroep, definitieve stemming gebeurt daar. Even kaderen warom en wat!

37 7. Selectieprocedure Uiteindelijke selectie door klankbordgroep
Bestaat uit betrokken actoren Komt 2 keer per jaar samen Volgt de voortgang van het project Geeft input en feedback obv eigen kennis en ervaring Voorwaarde VLAIO project Van bij de start betrokken en een zo goed mogelijke inbreng: selectie van de 2 projecten Even kaderen warom en wat!

38 7. Selectieprocedure Engagement: aanwezig tijdens sessies, betrokken, bereidheid om input te geven, testen van instrumenten,… Klankbordgroep bestaat uit maximaal een 30-tal personen Geselecteerde projectpartners maken geen deel uit van de klankbordgroep Even kaderen warom en wat!

39 Vragen?

40 7. Vragen? Voor vragen: contacteer Laura Jacobs Vragen over begeleiding, methodiek, data, maken van projectvoorstel Voor vragen over ontvankelijkheidscriteria verwijzen we je door naar Agentschap Zorg en Gezondheid Even kaderen warom en wat!


Download ppt "Samenwerking in de eerstelijnszone Project Flanders Synergy en Agentschap Zorg en Gezondheid (VLAIO) Infosessie 22 maart 2017."

Verwante presentaties


Ads door Google