De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wie zijn de bosjesmannen?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wie zijn de bosjesmannen?"— Transcript van de presentatie:

1 Wie zijn de bosjesmannen?
Onderzoek L6 Onderzoeksvraag: Wie zijn de bosjesmannen? 14/10/2016

2 Bronnen Internet: https://nl.wikipedia.org/wiki/San_(volk)
Boeken / kranten / tijdschriften: Interview: Thomas (aangevuld met info van Kato en Maarten) Andere:

3 Wie zijn ze en waar leven ze?
Bosjesmannen is een verzamelnaam voor een aantal verschillende bevolkingsgroepen in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Angola. Het klimaat is er subtropisch. Er is ook een woestijn: de Kalahari-woestijn. Door het noordwesten stroomt de rivier Okavango. Ze leven vooral van de jacht en het verzamelen van eetbare gewassen. Op dit moment leven er nog ongeveer bosjesmannen verspreid in verschillende kleine gemeenschappen. De naam Bosjesman is Nederlands en stamt uit de tijd van de Nederlandse Kaapkolonie. De naam verwijst naar de bosjes waartussen deze mensen leefden.

4 Huizen Hun huizen zijn zeer primitief, ze leven onder een soort scherm gemaakt van latten die cirkelvormig worden opgesteld en worden bedekt met gras en takken. Er is geen deur en ook geen raam.

5 Taal Zelfstandigheid Jacht
De bosjesmannen spreken veel verschillende talen, maar bijna allemaal gebruiken ze klikklanken, waardoor hun talen bijzonder moeilijk te leren zijn. Ze gebruiken ook een gebarentaal, speciaal voor de jacht. Zelfstandigheid De bosjesmannen zorgen zelf voor alles wat ze nodig hebben. Dat betekent letterlijk dat ze alles zelf maken, van hun huis tot gereedschap. Ze maken zelfs hun eigen medicijnen van wortels van bomen en vruchten. Jacht Als de jongens op een bepaalde leeftijd zijn, moeten ze bewijzen dat ze een goede jager zijn. Ze moeten dan een elandantilope vangen. Lukt dat niet, dan worden ze voor zwak en minderwaardig aanzien.

6 Eten en drinken Bosjesmannen eten het vlees van de dieren die ze bij de jacht geschoten hebben: antilopes, zebra’s, konijnen … Daarnaast eten ze ook vruchten die ze geplukt hebben. Dat gebeurt meestal door de vrouwen. Ze drinken vooral water en rooibos-thee.

7 Rituelen en feesten Tsjoma is een inwijdingsfeest. Jongens tussen 15 en 20 jaar moeten, om volwassen te worden, een zware proef afleggen om te bewijzen dat ze honger en dorst kunnen verdragen. Bosjesmannen trouwen rond de leeftijd van 16 jaar. Het hele huwelijk wordt door de ouders geregeld. Scheidingen zijn heel normaal bij de bosjesmannen.

8 Ziektes Bij de bosjesmannen komen ziektes zoals TBC en HIV/aids dikwijls voor. Dat komt ook omdat ze arm zijn en geen toegang tot goede medicijnen hebben. Daardoor hebben ze ook veel te maken met sociale problemen, depressies en alcoholisme. Ze hebben het dikwijls niet gemakkelijk om te overleven.

9 Andere Afrikaanse stammen
Zoeloes Ze leven in Zuid-Afrika en waren vroeger een machtig krijgersvolk. Himba’s De Himba vrouwen dragen weinig kleding. Als bescherming tegen de zon smeren ze zich in met een mengsel van geitenvet en oker. Ze mogen trouwen vanaf hun acht jaar. Sotha’s Er bestaan drie groepen: de zuidelijke en de noordelijke Sotha’s, en de Tswana. De vrouwen werken op het land en de mannen verzorgen het vee. Ze dragen doeken en kegelvormige hoeden. Venda’s Mannen mogen met meerdere vrouwen trouwen. Varkensvlees eten is voor hen verboden.

10 Vragen / Notities ___________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________


Download ppt "Wie zijn de bosjesmannen?"

Verwante presentaties


Ads door Google