Smaak.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kook methodes Kook methodes vallen onder 2 groepen die zijn:
Advertisements

Vakschool van het toerisme en voedsel en de smaakindustrie “Sv. Sv. Kiril i Metodii”- Momchilgrad, Bulgaria Levenslang leerprogramma Sector “Leonardo da.
Spaans 24-Kitchen.
Zuivelproducten en Eieren
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Groenten.
Verwondering … 5 A. Haar als een amazonewoud Haar is als een amazonewoud zo vrij en zo uniek. Ik ben er zo verwonderd over net als over prachtige muziek.
Stofwisseling.
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Een heerlijke combinatie van ontbijt en lunch
“Leonardo Project” F&B 4You
VRUCHTEN EN NOTEN.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Workshop Reis door het paradijs van wijn en spijs
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
Dissimilatie Levert energie.
5. Brood nodig Recept / gisting
3. Over smaak valt niet te twisten
ATLANT CATERING WERK MET MEERWAARDE Opleiding Atlant WEL. Thema: Dranken.
Papayediner.com Chocolatework.com. Warme desserts kunnen; Batter gebaseerd – Pannenkoeken & Beignets. Spons gebaseerd – Gebakken & gestoomde sponzen.
HALF-GLACE EN DERIVATEN -Bevochtig de mux met de kokende bouillon en breng het langzaam op smaak. Kook voor ongeveer 10 minuten. -Consumeer of conserveer.
MAYONAISE EN DERIVANTEN INGREDIËNTEN: 1 L. 4 eigeel 1 L. Olijf olie Een beetje azijn of citroen, zout, mosterd en warm water. Voorverwerking: Bereid de.
Spreekbeurt groente Mart van der Lugt.
Smaak en kleur On ne discute pas.
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Wraps met gehakt, verse groentjes en kruidendipsaus
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
Fruit Je hebt verschillende fruit
Thema 4: Waarneming en Regeling
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Basisstof 5: Eetbare wortels, stengels en bladeren
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Zintuig smaak De tong.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
KLEINFRUIT.
Voeding degoe.
Eindproject Kruidentuintje.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voeding degoe.
Thema Zintuigen.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Wijnmaken voor beginners
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Het eten.
Voedsel bereiden.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Smaak

Smaak Proeven Smaak is niet persoonlijk Ons oordeel over smaak is wel persoonlijk

De ene drank wordt lekkerder gevonden dan de andere De ene drank wordt lekkerder gevonden dan de andere. Wat is nu eigenlijk smaak? Wat proeft de mens? We denken vaak dat we alleen met onze mond proeven, maar bij het beleven van smaak komt veel meer kijken. De mens proeft met de mond en met de neus, en ook de ogen zijn niet onbelangrijk.

Indeling van basissmaken Zoet, zuur, zout, bitter en umamie Over je hele tong zitten de smaakzones, mensen proeven verschillend. Nieuwe smaakervaringen zijn vetten, calcium er komen er ieder jaar weer bij.

Zoet – vaak filmend, niet altijd rijp, combinatie zoet/ zuur maskeert bitter (koffie, witlof). Oppassen met wijnen. Zout – Smaakversterker van andere smaken, ook van zuur en tannine. Persoonlijke verschillen, gewenning aan zout eten. Zuur – Verfrissende invloed, strak mondgevoel. Er zijn verschillende soorten zuur: citroenzuur, appelzuur, melkzuur. Invloed van hout verminderd de zuren, zuren versterken elkaar. Bitter - Belangrijk voor de dooreetbaarheid en doordrinkbaarheid. Minder negatief dan men denkt, er zijn veel verschillende soorten bitter. Bitters maskeer je door zuren en vet. Uit veel groenten word bitter gehaald, toch houden wij mensen van de smaak bitter denk maar aan chocolade, koffie, thee enz. Umami – Smaak van het aminozuur glutamaat, aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten . De smaak umami komt vrij door, fermenteren en rijpingsprocessen. Natuurlijke herkomst: gedroogde paddenstoelen, sojasaus, glace de viande , oude kaas. Umami is filmend. Vetten zijn smaakdragers het mondgevoel is filmend Eiwitten zijn temperatuurgevoelig maar ook gevoelig voor zouten, zuren en beweging.  

Mondgevoel Strak: samentrekkend Zuren Zouten Koolzuur Koud (lage temperatuur)   Strak: drogend Zetmeel (brood, pasta, rijst) Krokante braadkorst Tannine Filmend: laag in je mond, blijft hangen Vetten Opgeloste suikers Eigeel zacht gekookt Mondgevoel is zeer veelzijdig Prikkelend Branderig Plakkerig, smeuïg, dik, vol Krokant, crispy, hard, droog Warm, koud  

Mondgevoel en smaakrijkdom Combineren van smaken Mondgevoel en smaakrijkdom Strak Strak Let op de rol van welk zuur (appelzuur, citroenzuur)   Filmend Filmend Soorten van filmend, vetten combineren niet met water ze stoten elkaar af. Filmend door ingekookte sauzen of gelei zijn in water oplosbaar. Het uitgangspunt is harmonie, mensen houden van harmonie, tegenovergestelde is chaos. Wijn is het ingrediënt dat je als kok niet kunt toevoegen. Lekker = Product - verwachting x situatie

Enkele voorbeelden Fris Rijp_____ ___ Fruit Appel, citroen Banaan, meloen bessen, frambozen peer, perzik Kruiden/ Dragon, dille, bieslook Tijm, rozemarijn, basilicum specerijen kervel, peterselie, anijs Vanille, foelie, kruidnagel,   Groenten Sla, asperges, venkel knolselderij, bieten, tomaat, paprika (rauw) paddenstoelen   spinazie Kooktechnieken pocheren, koken bakken, grillen, frituren Ingrediënten rauwe ui, kappertjes knoflook, truffel

Het doel van het combineren van wijnen en gerechten is dat beide hun identiteit en karakter behouden, elkaar harmonieus ondersteunen en eventueel aanvullen. Het vertrekpunt in het combineren van smaken is het smaakprofiel van de wijn of het gerecht. Strak hoort bij strak en Filmend hoort bij filmend Fris hoort bij fris en Rijp hoort bij rijp Het smaakgehalte van wijnen en gerechten moet overeenkomen Strak gaat voor filmend Fris gaat voor rijp Laag gaat voor hoog