Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Dierproeven en proefdieren in Nederland
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
Samenwerken met OPK Hubert Krekels. Vraagsturing ideaal • GKC programma • Formuleert doelstelling kennisontsluiting /circulatie • Vertaling naar praktische.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Kijk van de Dierenbescherming op de vleesveehouderij Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij Nederlandse Vereniging tot Bescherming van.
Verbinden met energie Sporen naar de toekomst met GPX op basis van ICT en energie.
Bewustwordingsworkshop
John Vaupell Justin van der Steen
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Martijn van den Berg Speciality Dairy
Ontwikkelingstraject kinderen
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Workshop topsectorenbeleid overheid
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Gezondheid Marlie van Santvoort, Msc. Brabants Kennisnetwerk Zoönosen
Landbouw een maatschappelijk gebeuren met onderzoek in steun BVLE 28 februari 2007.
Brian Madsen “Melken uit hooi en gras van een natuurterrein met een mobiele melkrobot”
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 1 - Groei van de Steden.
MVO en analyse van dilemma’s
HEO –CO1 ABP3 Ondernemen & strategisch handelen HEO –CO1 ABP3 ABP3 week 3.
MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Specialisatie grote huisdieren
Overige voorzieningen in een stal!
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Fitheid en gezondheid.
Powered by enquete toeristen heeg vrijdag 7 november 2014.
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij Oplossingen beoordelen Wageningen UR Livestock Research.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Het coachende functioneringsgesprek
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Dieren, gedrag en leefomgeving
Specialisatie grote huisdieren
50.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Doelen van deze presentatie:
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
TRUE PRICING Bio True Price ObjectiviteitTransparantie Prijsopbouw duidelijk Fairness Winstmarge van Stakeholders Kosten na de productie integreren.
Welzijn H1. programma Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Theorie Aan de slag Evaluatiefase.
Begeleiding Werkelijk contact Provocatieve begeleiding.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
 Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding  Vrij van fysiek en fysiologisch ongemak  Vrij van pijn, verwonding en ziektes  Vrij van angst en chronische.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid en gezond gedrag
2 Welzijn van dieren en huisvesting
(Onderdeel van IBS Onderhouden)
Beweging van niche naar het nieuwe gangbaar
Huisvesting en Hygiëne
Het discussiespel In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende.
De knop om!!!!!.
Plaats, datum bijeenkomst
Welzijn van dieren en huisvesting
Welzijn van dieren en huisvesting
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 30 - Groei van de Steden.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Les 3 Gezondheid en gedrag.
Diersoortverdieping overige zoogdieren
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Transcript van de presentatie:

Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27

Wat gaan we doen deze les? Korte introductie Wat wil / vindt de koe? Programma van Eisen Cowel Wat wil / vindt de veehouder? Wat wil / vindt de burger? Perceptie van burgers

Koeienstal met JaKoeZie in Koudum ‘ Melkveehouders die hun grenzen verleggen, dragen bij aan een maatschappelijke behoefte. Dat verdient erkenning en financiële ondersteuning.’’ ‘De kunst van vernieuwing is om verschillende elementen zo in elkaar te schuiven dat ze elkaar versterken. Het totaalconcept is dan zo uitgebalanceerd dat de winst uiteindelijk groter is dan de som der individuele delen.’

Plaats van dierwelzijn Na WOII: veel productie voor weinig kosten, geen plek voor dierwelzijn Jaren ’90: Wet- en regelgeving dierwelzijn ‘opgelegde regeltjes’ Meer aandacht voor milieu, landschap, voedselveiligheid en dierwelzijn Heden: veehouders zien goed dierenwelzijn als een positief aspect + zoeken naar wegen om dat economisch mogelijk te maken

Wat wil / vindt de koe? 5 vrijheden van Brambell (1965) Dieren zijn vrij van: dorst, honger en onjuiste voeding fysiek en fysiologisch ongerief pijn, verwondingen en ziektes angst en chronische stress om hun natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen Dierenwelzijnsproblemen ontstaan wanneer deze vijf vrijheden niet zijn gewaarborgd

Programma van eisen Als het aan de koe lag…

Programma van eisen 1. Minimaal 1 ruime ligplaats per koe 2. Goed voer 3. Volledige (keuze)vrijheid om te bewegen in de ruimte en in de kudde 4. Rustige & voorspelbare behandeling 5. Geen belemmeringen tijdens het (gaan) liggen en opstaan 6. Een comfortabel klimaat 7. Loop- en voergangen met een stroeve, droge en schone vloer 8. Voldoende licht overdag (> 200 Lux)

Meest opvallende behoeften van de koe

COWEL (Cow Welfare)

Wat wil / vindt de koe? Houden wij hier rekening mee? Groepsopdracht (5 groepen) Hoe heeft de melkveehouderij zich ontwikkeld op het gebied van ‘vrijheid X’? Verleden vs. Nu Hoe zal de toekomst er uit zien? 10 minuten  daarna korte toelichting

Hoe denken ondernemers over dierwelzijn? Vinden dat burgers zeggen dierwelzijn belangrijk te vinden, maar hier niet naar handelen! 5 typen ondernemers: 1. Op groei georiënteerde ondernemers 2. Traditionele ondernemers 3. Idealisten 4. Niche ondernemers 5. Op de samenleving gerichte ondernemers

Op groei georiënteerde ondernemer

Traditionele ondernemer

Idealist

Niche ondernemer

Op de samenleving gerichte ondernemer

Hoe denken ondernemers over dierwelzijn? Wie ben jij? Ken je goede voorbeelden? Welke ondernemer heeft de meeste toekomst?

Hoe denken burgers er over? Wat is dierenwelzijn in hun ogen en waarover maken ze zich zorgen?

Zorgen over het welzijn van landbouwhuisdieren

Wat denken ze als ze boodschappen doen?

Wat weten burgers van dierwelzijn? De meeste burgers weten feitelijk weinig van de landbouw en van dieren. Hun kennis van dieren komt met name voort uit hun ervaring met huisdieren. Toch hebben velen wel een duidelijke mening over de ethische aspecten van het houden van dieren en het gebruiken van dieren voor productie

Voorbeelden van belangrijke kenmerken van een goede kwaliteit van leven In alle 7 landen (N=42) In NL (N=6) Schone/hygiënische omgeving Uitloop buiten Goede gezondheid Goede veterinaire zorg Vermijding stress Kwaliteit van het voer Mogelijkheid tot uiting natuurlijk gedrag/instincten Niet scheiden van jonge dieren en moederdieren De zorgplicht van boeren het getal geeft aan in hoeveel focusgroepen dit aspect genoemd is.

Voorbeelden van belangrijke kenmerken van een goede kwaliteit van leven In alle 7 landen (N=42) In NL (N=6) Schone/hygiënische omgeving295 Uitloop buiten306 Goede gezondheid132 Goede veterinaire zorg232 Vermijding stress194 Kwaliteit van het voer376 Mogelijkheid tot uiting natuurlijk gedrag/instincten173 Niet scheiden van jonge dieren en moederdieren101 De zorgplicht van boeren296 het getal geeft aan in hoeveel focusgroepen dit aspect genoemd is.

Zwart-wit beeld productiesystemen Dierenwelzijn wordt verbonden met productie- systemen en niet kenmerken van dieren (zoals ziekte, gedrag, etc). Onderscheid tussen intensieve en alternatieve systemen intensief = “fabrieksmatig”; dierenwelzijn = laag Alternatief = biologisch, klein, traditioneel, “natuurlijk”; dierenwelzijn = hoog

Veel burgers denken dat een ‘wilde’ en ‘natuurlijke’ omgeving het best is voor het welzijn van dieren. Wat vinden jullie? Het belang van ‘natuurlijkheid’

Volgende keer Verdedig je stakeholder in een debat Vandaag = 24 november = inleveren interviewdraaiboek