18 februari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Advertisements

Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Wauwww TOV! Dat er bent jij TOV ! Geloof en gevoel.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Psalm 139: 13 U was het die mijn nieren vormde,
Studiedag “Screening versus roeping?” MCNL – Amersfoort
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
2 maart 2014 Den Haag. Romeinen 1 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen, die de waarheid.
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Handelingen Handelingen Ziet dan toe, dat u niet overkome, wat in de profeten gezegd is: dat ik zo mogelijk de naijver van mijn.
WELKOM TOV’ERS.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
12 december 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Gij kunt niet de beker des Heren drinken en de beker der boze geesten, gij kunt niet aan de tafel des Heren.
Paulus’ bediening.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
1 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10.
16 nov Rotterdam. Paulus & het toekomstig oordeel... hel en verdoemenis dwaling nr. 1: hel en verdoemenis  karikatuur van gerechtigheid  geen.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Het evangelie van de opstanding
Het Goede Bericht & de GayPride Romeinen 1.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
9 april 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'. terugblik  Paulus' toespraak in Antiochië (Hand.13:15-41)  terugblik op Israëls geschiedenis: Gods zevenvoudig.
OPSTANDING de levende boodschap deel 2: ‘evangelist’ n.a.v. Hand. 17: juni 2015 R.Rausch © Serie: Wandelingen door Handelingen Evangelische Baptistengemeente.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
25 oktober 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 1 18 Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
24 april 2016 Zeewolde. Romeinen 1 20 Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid...
20 maart 2016 Rotterdam. Romeinen 1 20 Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid...
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene Athene, godin van de wijsheid de wetenschap en de oorlog.
De onbekende God 24 juni 2018 Zeewolde.
Transcript van de presentatie:

18 februari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

terugblik... Paulus' toespraak op de Areopagus...  vooraf gegaan door confrontatie met filosofen-scholen;  getriggerd door de vele goden en vandaar de onbekendheid met DE GOD;  Paulus' 'binnenkomer' is de aanwezigheid van een voetstuk met de inscriptie 'aan een onbekende god';

terugblik...  de hen onbekende GOD is...  de Schepper en Heer van hemel en aarde;  woont niet tempels met handen gemaakt;  heeft geen 'therapie' of assistentie nodig;  Hij geeft zelf aan allen leven, adem en alles;  Hij heeft uit één enkele elke natie van mensen gemaakt;  Hij heeft hen tijden toegemeten;  en de grenzen van hun woonplaatsen bepaald...

Handelingen Hij heeft uit een enkele elke natie van mensen gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen bepalende hun toegemeten tijden en de grenzen van hun woonplaatsen...

Handelingen opdat zij God zouden zoeken, of zij Hem al tastende vinden mochten, hoewel Hij niet ver is van een ieder van ons. lett. DE GOD zoals zojuist beschreven

Handelingen opdat zij de God zouden zoeken, of zij Hem al tastende vinden mochten, hoewel Hij niet ver is van een ieder van ons. tastende... niet: bevatten/omvatten

Handelingen opdat zij God zouden zoeken, of zij Hem al tastende vinden mochten, hoewel Hij niet ver is van een ieder van ons. Rom.1 >

Romeinen 1 20 Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid, wordt sedert de schepping der wereld uit zijn werken met het verstand doorzien, zodat zij geen verontschuldiging hebben. 21 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet ALS GOD verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart.

Handelingen Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enige van uw dichters hebben gezegd: Want wij zijn ook van zijn geslacht. zie Job 12 en Psalm 139 >

Job 12 9 Wie onder deze alle weet niet, dat de hand des HEREN dit doet, 10 in wiens hand de ziel is van al wat leeft en de geest van ieder sterveling?

Psalm Gij omgeeft mij van achteren en van voren en Gij legt uw hand op mij. 6 Het begrijpen is mij te wonderbaar, te verheven, ik kan er niet bij. 7 Waarheen zou ik gaan voor uw Geest, waarheen vlieden voor uw aangezicht? 8 Steeg ik ten hemel; Gij zijt daar. Of maakte ik het dodenrijk tot mijn sponde; Gij zijt er; 9 nam ik vleugelen van de dageraad, ging ik wonen aan het uiterste der zee, 10 ook daar zou uw hand mij geleiden, uw rechterhand mij vastgrijpen.

Handelingen Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enige van uw dichters hebben gezegd: Want wij zijn ook van zijn geslacht. Paulus baseert zich op de Schriften maar verwijst hier slechts naar hun geschriften

Handelingen Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enige van uw dichters hebben gezegd: Want wij zijn ook van zijn geslacht. het eerdere "in Hem leven wij..." van Epimenides en dit citaat van Aratus van Cilicië... (> Tarsus!)

Handelingen Daar wij dan van Gods geslacht zijn, moeten wij niet menen, dat de godheid gelijk is aan goud of zilver of steen door menselijke kunstvaardigheid gesneden of bedacht. = Paulus en zijn toehoorders >

Handelingen Daar wij dan van Gods geslacht zijn, moeten wij niet menen, dat de godheid gelijk is aan goud of zilver of steen door menselijke kunstvaardigheid gesneden of bedacht. = Paulus en zijn toehoorders >

Maleachi 2 10 Hebben wij niet allen één Vader? Heeft niet één God ons geschapen? let op: als schepping... als nieuwe schepping zijn slechts gelovigen kinderen Gods (Joh.1:12) totdat elke tong zal belijden... tot eer van GOD, de Vader (Filp.2:11)

Handelingen Daar wij dan van Gods geslacht zijn, moeten wij niet menen, dat de godheid gelijk is aan goud of zilver of steen door menselijke kunstvaardigheid gesneden of bedacht. zie o.a. >

Palm Onze GOD is in de hemel, Hij doet al wat Hem behaagt. 4 Hun afgoden zijn zilver en goud, het werk van mensenhanden; 5 zij hebben een mond, maar spreken niet, zij hebben ogen, maar zien niet, 6 zij hebben oren, maar horen niet, zij hebben een neus, maar ruiken niet, 7 hun handen, maar zij tasten niet; hun voeten, maar zij gaan niet...

Psalm 94 9 Zou Hij, die het oor plantte, niet horen? die het oog vormde, niet zien? 10 Zou Hij, die de volken onderwijst, niet straffen, Hij, die de mens kennis leert? 11 De HERE kent de gedachten der mensen: ijdelheid zijn zij. lett. terechtwijzen, corrigeren

Handelingen God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; lett. DE GOD

Handelingen God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; lett. geeft-opdracht

Handelingen God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; nl. onwetend/ onbekend met GOD

Handelingen God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden der onwetendheid, heden aan de mensen, dat zij allen overal tot bekering moeten komen; Grieks: META-NOIA lett. NADENKEN/ OMDENKEN = God als GOD verheerlijken en danken!

Handelingen omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen... lett. doet-staan (stelt)

Handelingen omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen... Gr. OIKOUMENE = bewoonde wereld

Handelingen omdat Hij een dag heeft bepaald, waarop Hij de aardbodem rechtvaardig zal oordelen... rechtzetten, terecht brengen >

Psalm 98 4 Juicht de HERE, gij ganse aarde, breekt uit in gejubel en psalmzingt. (...) 9 … Hij komt om de aarde te richten; Hij zal de wereld richten in gerechtigheid en de volken in rechtmatigheid.

Handelingen door een man, die Hij aangewezen heeft, waarvan Hij voor allen het bewijs geleverd heeft door Hem uit de doden op te wekken. lett. geloof verschaffende aan-allen > overtuigen door bewijs te leveren

Handelingen door een man, die Hij aangewezen heeft, waarvan Hij voor allen het bewijs geleverd heeft door Hem uit de doden op te wekken. hier eindigt Paulus' toespraak abrupt >

1Korinthe 1 23 doch wij prediken een gekruisigde Christus, voor Joden een aanstoot, voor natiën een dwaasheid, 24 maar voor hen, die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken, prediken wij Christus, de kracht Gods en de wijsheid Gods. 2Kor.13:4... Hij is gekruisigd uit zwakheid, maar Hij leeft uit de kracht Gods.

Handelingen Toen zij nu van een opstanding van doden hoorden, spotten sommigen, maar anderen zeiden: Wij zullen u hierover nog wel eens horen. on-Grieks concept 'de onsterfelijke ziel'

Handelingen Toen zij nu van een opstanding van doden hoorden, spotten sommigen, maar anderen zeiden: Wij zullen u hierover nog wel eens horen.

Handelingen Aldus vertrok Paulus uit hun midden. = zo, op die wijze na de proefondervindelijke vaststelling dat het Evangelie van (de opgewekte) Christus een dwaasheid is... juist in Athene!

Handelingen Doch enige mannen sloten zich bij hem aan, en kwamen tot geloof, onder wie ook Dionysius, de Areopagiet, en een vrouw, genaamd Damaris, en anderen met hen. lett. bijgevoegd-wordende (lijdende vorm)

Handelingen Doch enige mannen sloten zich bij hem aan, en kwamen tot geloof, onder wie ook Dionysius, de Areopagiet, en een vrouw, genaamd Damaris, en anderen met hen. lett. gelovend

Handelingen Doch enige mannen sloten zich bij hem aan, en kwamen tot geloof, onder wie ook Dionysius, de Areopagiet, en een vrouw, genaamd Damaris, en anderen met hen. in het Latijn: Bachus (=god van de drank) Dionysius werd nuchter!

Handelingen Doch enige mannen sloten zich bij hem aan, en kwamen tot geloof, onder wie ook Dionysius, de Areopagiet, en een vrouw, genaamd Damaris, en anderen met hen. = lid van het Gerechtshof "... maar voor hen, die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken..."

Handelingen Doch enige mannen sloten zich bij hem aan, en kwamen tot geloof, onder wie ook Dionysius, de Areopagiet, en een vrouw, genaamd Damaris, en anderen met hen. of: [een] vrouw met-naam, Damaris