Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Flevokans II Presentatie deelproject Scholing Anja Veelenturf
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Welkom bij Leefstijl.
van homoseksuele ouders
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Levensvragen Over geluk…..
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Workshop Relationele en seksuele vorming
Informatie vaardigheden
Politieke begrippen voor beginners Lynn De Man. Inhoudstafel O Schrijvers O Het boek O De hoofdstukken O Inhoud tekst O Begripsomschrijving O Besluit.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Autisme en intelligentie
Opvoeden van drukke kinderen
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
Existentialisme – stap voor stap
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Nuborgh-onderwijs… …omdat elk kind verschillend leert!
Doel en taak van de hulpverlening
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
IPC Nederland.
Armoede is … Sieg Monten
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Ethiek en cultuur Verdieping in theorie.
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
Mens- en wereldbeelden van verklaringsmodellen van armoede en van samenlevingsmodellen. Peter De Burghgraeve 5 TSO.
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Dieren, gedrag en leefomgeving
Oic.
Oic week 3. huiswerk verleden keer 1)Bekijk de documentaire ‘de kleine is alle voor mij’ 015/KN_
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Stromingen in de psychologie Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
(Ped)agogiek Hoorcollege 8
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Opgroeien adolescent Les 2 schpa. Programma les Bespreken opdracht 1 Theorie behandelen Subgroepen sociologen.
OPVOEDEN IN DE HUIDIGE MAATSCHAPPIJ DELPHINE VAN DER DONCKT (R ), 1BAOC3.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Welkom Ouderavond: “Filosoferen met ouders”
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Pedagogiek als beroep.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
MAW §1.3.
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
Kato bruyneels, Lore Driessens
Gedragsproblemen en stoornissen
JEUGDzorg - voor wie?.
Internationaal I Cultuur zit in je.
Opvoeden met grenzen Titel van het boek: Opvoeden met grenzen
De kunst van het ouder worden
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht

Boek: Opvoeden praktisch bekeken Auteur: Dorothea Timmers- Huigens  Dorothea  Grondlegger Theorie van ervaringsordening  Psycholoog NIP  Schrijft boeken en artikels

Hoofdstuk 1: ouders van toen; ouders van nu 1.1. Veranderende houding  Kinderen is cultureel- en tijbepalend.  Ouders individueel verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kind: westerse wereld vanaf jaren 70 van de 20 ste eeuw  Ouders niet kunnen voldoen aan basisbehoeften van het kind, kind geen kans om kind te zijn  Waar mensen leven in het verband groot- familie, nemen familieleden groot deel van de opvoeding op zich  Mensen nog in vaste sociale verbanden leven, voeden buren, kennissen en vrienden mee op

 Ouder-kindrelatie en de opvoeding worden bedreigd  Mensen kunnen hun kindertal niet plannen, waardoor mensen zich soms ongewenst voelen  Bedreigingen: armoede, tegenslagen, ziekte en sterfte  Huisvestiging was krap en onhygiënisch  Door de zorg van de nieuwe generatie ontstond: ouder en kind zorg

1.2 Dat wat altijd blijft  Opvoeden is een natuurlijk handelen  Ouder/ volwassene en jong/ de opvoedeling  Natuurlijke drang om kind te verzorgen, te koesteren en te voeden  Kind richt zich van nature op de moeder/ verzorger  Opvoeden bestaat uit disciplineren en corrigeren van ongewenst gedrag  Opvoeden heeft twee doelen: Biologisch doel: de volwassenheid Maatschappelijk doel: deelnemen aan de economisch-sociale zorg van de maatschappij als geheel

1.3 Opvoeden in een snel veranderde maatschappij  Volwassenheid is het doel van de opvoeding  2 soorten volwassenheid: Biologische volwassenheid Culturele volwassenheid  Ouders kunnen al hun kindertal plannen  Maar geen duidelijkheid naar de toekomst van hun kinderen  Opvoeders kunnen geen pasklare antwoorden meer geven aan de kinderen  Zelfverantwoordelijkheid van kinderen wordt steeds op een jongere leeftijd belangrijk

1.4 Maatschappelijke tendensen  Iedere tijd heeft zijn eigen problematieken  Democratisering: Mondige mensen laten zich niet zeggen wat ze al dan niet moeten geloven en doen. Democratisering en mondigheid van mensen verhoogt de draaglast van het opvoeden omdat ieder zijn eigen opvoedingsstrategie moet kiezen.  Individualisering: Meest genoemde factor. Een mens kiest voor zichzelf en is verantwoordelijk voor zichzelf.  Mondialisering: Wie keuzes moet maken, moet consequenties kunnen afwegen en niet iedereen kan consequenties van opvoedingskeuzes even makkelijk overzien. Dat verhoogt de draaglast ook.

 Fragmentarisering: Mensen leven in deze tijd in verschillende fragmenten van het leven, in andere rollen en er is andere kleding en ander taalgebruik in die verschillende fragmenten.  Consumentisme: Mensen zijn gewend dat oplossingen voor problemen te koop zijn. Dar is in de opvoedingssituatie niet zo.  Flexibilisering van de levensloop: De zekerheid van een voorspelbaar bestaan heeft plaats gemaakt voor de vrijheid van de keuzebiografie.

1.5 Multiculturele samenleving  Cultuur en culturele verschillen volgens Pinto :  3 culturen :  F- culturen: Culturen met een fijnmazige structuur  M-culturen: Culturen met een gemengde structuur  G-culturen: Culturen met een grofmazige structuur CategorieF-cultuurG-cultuurM-cultuur Wereldbeeld en levensbeschouwin g Doel van het leven is traditioneel bepaald De maalbaarheid van het bestaan is belangrijk Wisselende loyaliteit, dan aan groep, dan aan individu Status, aanzien, omgaan met vreemden; vrienden en vijanden Goede naam in de groep is belangrijk, verplichting aan de familiegroep Acceptatie en zekerheid opbouwen, zelfstandig zelfverzekerd gedrag geeft individuele status Statusverwarring en mediatie tussen culturen zijn beide aanwezig

Besluit De opvoedingsstijl nu verschilt in vele gevallen met de opvoedingsstijl waarmee de grootouders werden grootgebracht.