Wat wij met hulpmiddelen doen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Naar huis gestuurd met een zak vol luiers
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Plaatje vrienden op een bank
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Draag ik de arm wel of niet? Onderhandelen over in- en uitsluiting Maartje Hoogsteyns.
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
De beroemdste persoon die er is …
Het geheim om ouder te worden in schoonheid
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Godsdienst.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Voor die jongeren die denken alles te weten…
Pedagogische wetenschappen was niet echt M. zijn ding. Hij moest nog maar aan het vak denken of er liep al een koude rilling over zijn rug. Daarentegen.
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
Adaptieve Ondersteuning van Mens-Computer Teams Een Verkenning van het Gebruik van Cognitieve Modellen van Vertrouwen en Aandacht Peter-Paul van Maanen.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Leren leven met kanker: hoe doe je dat?
EEN FOUT IN DE VROUW Toen God de Vrouw schiep, was hij bezig aan de zesde dag van de schepping, en aan het overwerken. Een engel verscheen en zei Hem:
Gewoon anders Maartje Hoogsteyns. Doel hulpmiddelengebruik:  Zorgen dat iemand zo normaal mogelijk kan functioneren, kan meedoen  Met behulp van hulpmiddel.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 4 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Media en Creativiteit 2 Jaar 1 – Periode 2 Les 2 Identiteit
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Geloven en nu….
Is het allemaal wel waar?
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Dans van Vos Weg van Wolf
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Bespreken positieve soa-uitslag
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Gods ideaal: helemaal gezond
Het was een leuk begin, We ontmoette een paar mensen met een handicap. :Een blinde vrouw :Een slechtziende vrouw :Een jongen die in een grote rolstoel.
Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1).
Kaarten op tafel.
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
‘Mixed up piles’.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Wat wij met hulpmiddelen doen. Lespakket Meer dan handig Mechanismen van in- en uitsluiting.
Wat wij met hulpmiddelen doen. Lespakket Meer dan handig Ervaringskennis.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Coachen op competentie-ontwikkeling
Het Roze Strikje Hoeveel hou je van haar... ? hou je van haar... ?
Mieke Sander Hilberink & Mieke Cardol Lectoraat Disability Studies; diversiteit in participatie Kenniscentrum Zorginnovatie | Hogeschool Rotterdam.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Op naar het nieuwe EVG Bijeenkomst voor bewoners, familieleden en contactpersonen locatie Diamantweg Jolanda Hogenbirk 25/26 mei 2016.
Talent in Ontwikkeling
Opvoeden met respect Opgroeien met liefde GGD Amsterdam 5 januari 2011 Jale Simsek.
Mondzorg - persoonsgericht
Talent in Ontwikkeling
Mieke Sander Hilberink & Mieke Cardol
Transcript van de presentatie:

Wat wij met hulpmiddelen doen. Lespakket Meer dan handig Relatie met de ‘ander’

Beelden

Beelden

Beelden

Ervaringsdeskundige

Hulpmiddelen en de relatie met de ‘ander In les 1: Bianca draagt hoortoestel zichtbaar Zichtbaar maken dat ze slechthorend is Passing as normal niet geschikt Maar: ook andere motieven mogelijk Voelen van zomerwind Contact met de ‘ander’

Material Culture Studies Bestudeert relatie tussen mensen en objecten Objecten zijn niet alleen functioneel (telefoon), ze geven ook betekenis (iPhone (mooi, hip, status, etc.)) Objecten  denken en handelen: Betekenis Interactie

Material Culture Studies: hulpmiddelen Betekenis Naast functionaliteit, drukt het betekenis uit (rolstoel  kwetsbare mensen) Interactie In de omgang met objecten ervaren en worden we wie we zijn http://www.youtube.com/watch?v=emhLcu_RaDE (motorrijden met armprothese)

sociaal-cultureel perspectief Opvattingen over disability medisch perspectief sociaal-cultureel perspectief Gebrek, ziekte als hoofd identiteit, persoonlijke tragedie Herstel, correctie Interventie: persoon moet veranderen Normaliteit staat vast Persoonlijke identiteit, burgerschap Acceptatie, diversiteit Omgeving moet (ook) veranderen Normaliteit ter discussie

Medisch en Sociaal model schieten tekort In- en uitsluiting betreft altijd relatie met de samenleving (mensen EN objecten) Hulpmiddel helpt bij insluiting en uitsluiting Maar: keuzes?

Autonomie Liberale autonomie Relationele autonomie

Identiteit? Imago? Identiteit vs Imago https://www.youtube.com/watch?v=PCWIGN3181U (duiken in rolstoel)

Valide wereldbeeld Opgroeien met ‘normaal’ lijf leidt tot ‘valide’ opvattingen (Hilberink & Cardol, 2014) Wat afwijkt dient gecompenseerd te worden (Van Houten & Bellemakers, 2002) Master status (Goffman, 1963) Diversiteit?

Hulpmiddel Gebruik hulpmiddel lost probleem op Meer dan functionaliteit: Psychologie Sociologie Antropologie .... Onderdeel van identiteit / lichaam

Relatie met de ‘ander’ (on)zichtbaarheid hulpmiddel(/beperking) van invloed hoe de ander reageert Relatie In deze les onderzoeken we de invloed van hulpmiddelen op de relatie met de ander

Reflectie Wat betekent het voor jou als je last van incontinentie zou hebben?

Peter Man, 65 jaar Was al slechthorend toen hij huidige vriendin ontmoette Hoortoestel

Peter Tijdens lezing hoort hij vraag uit de zaal niet goed Voelt als afgaan Kort daarna soortgelijke ervaring Twee jaar later aanschaf hoortoestel

Peter In situaties met achtergrondgeluiden geen verbetering Versterken van ongewenste geluiden Kwetsbaar (vaak schoonmaken, batterijen snel leeg)  Neiging om ze niet te dragen

Peter Omgeving merkt wel verschil Vriendin: hij reageert sneller Niet dragen leidt tot ergernissen “Door de apparaten uit te laten ben jij degene die ervoor zorgt dat de communicatie niet meer goed verloopt. Dat zijn lastige dingen.”

Peter Peter kiest ervoor om hoortoestel permanent te dragen “Ook al vind ik soms dat ik er geen baat bij heb, als je een ander er een plezier mee kunt doen, dan is dat natuurlijk ook winst.” Audio Peter2

Reflectie Mogelijkheid gebruik hulpmiddel schept verwachtingen Probleemeigenaar Invloed op zowel imago als identiteit

Barbara Vrouw, 35 jaar Op 18e een onsteking in haar rug Dwarslaesie Incontinentie

Barbara Eerst draagt ze luiers, maar botst met haar eigenwaarde en vrouwelijkheid Zelf verbandjes knippen zodat ze favoriete kleding kan dragen Schaamte, ook geen begeleiding Voorval met verblijfskatheter

Barbara Barbara zat op de bank, katheter was vol Vriend: ik haal fles, dan legen we de zak hierin Ging fout, urine liep over zijn schoenen Gênant, maar vriend relativeerde met humor Daardoor kon ze incontinentie beter accepteren

Reflectie Schaamte voor incontinentie, ook geen aandacht voor emotionele aspecten incontinentie Taboe Door acceptatie door vriend ook zelfacceptatie

Ingrid 48 jaar oud Geboren met een korte arm Begint met het dragen van een cosmetische armprothese vanwege ernstige rugklachten rond 38 jaar

Ingrid Het was een prettige ontdekking voor Ingrid dat ze met prothese plots kon opgaan in de massa ‘Als het warmer is dan 20 graden doe ik hem af. Door de prothese krijg ik het veel te heet. Ik wil de zomerwind kunnen voelen, langs mijn huid. Het ultieme zomergevoel.’ Hier audio?

Reflectie Relatie met ander kan ook fysieke omgeving zijn Eigenheid

Concluderend Verhalen laten zien dat hulpmiddelen betekenis krijgen (MCS) Gebruik van hulpmiddelen beïnvloedt imago (verwachtingen door anderen) en identiteit (zelfbeeld, rollen) Hulpmiddelen gebruik je niet alleen, maar in een context

Reflectie door ervaringsdeskundige

Volgende Les Zoek 2 ervaringsverhalen van mensen met beperkingen