Katrien Verbeke Stad Gent
5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven 4.Voedselafval terugdringen 5.Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof
Donderdag Veggiedag ° 2009 Burgers: 4 op 5 in Gent kent Donderdag Veggiedag (+15%) 1 op 3 doet mee aan Donderdag Veggiedag 1 op 6 is parttime vegetariër en eet minstens 3 keer per week vegetarisch (+31%) > 50% is bereid minder vlees te eten (+16%) Belangrijkste motivatie: nieuwe smaken ontdekken Restaurants Scholen: belang van lekkere veggie maaltijden
Overheidsaankopen van duurzame voeding & catering School- maaltijden (incl creches) Sandwiches Ingredienten hotel-& cateringschool Schoolmelk, koffie en thee Personeels- restaurant Uitbating stadsrestaurants
Algemene duurzaamheidsprincipes voor aankoop van voeding vegetarisch dierenwelzijn duurzame vis voedselafval bio fair trade lokaal seizoen
Cross-departmentale & multi-stakeholder samenwerking rond duurzame voeding Maaltijdbe- hoeften vanuit scholen/creches Service & Logistics Uitwerken aanbod Aankoop: juridische ondersteuning milieudienst: duurzame voedsel- richtlijnen Gezondheids- dienst: gezondheids- criteria Noord-Zuid: fair trade Facility: infrastructuur + keukenpersoneel UGent INNOCAT Vlaamse Overheid Leveranciers EVA Bioforum Steden …
Afgelopen jaren Donderdag Veggiedag Niet-duurzame voeding vermijden Minimaal stadstransport Voedselveiligheid Gemakkelijke handling Recyclage van de verpakking
Sociale tewerkstelling Fair trade producten Gemakkelijke handling Voedselveiligheid Traceerbaarheid Lijst E-nummers Donderdag Veggiedag Duurzame visvangst Minimum 15% bio Seizoensfruit & -groenten Stadstransportplan Recyclage verpakkingen Lagere voetafdruk Prijstransparantie Ondersteunen bioleveranciers Ondersteunen fair trade leveranciers Slimme menuplanning Momenteel overgangsfase
Komende jaren nieuw concept? CONSULTATION SESSIONS WITH STAKEHOLDERS, EXPERTS AND MARKET insecten? kinderarmoede? ethiek en fair trade? bio? lokale voeding en lokaal koken? zoet-, kleur-, smaakstoffen,…? sociale tewerkstelling? voedselverspilling? andere publieke partners? kwaliteit? halal, koosjer, vegan,…? kookstijl? eigen personeel?
Bedankt!