Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Inleveren verslag opdracht 9
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Basisstof 1: Organen en weefsels
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Wat gebeurt er met onze voeding?. Opdracht Schrijf 5 woorden op die je niet kent en zoek het in je woordenboek op.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spreekbeurt Koffie.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding Konijn.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Voeren en verzorgen Periode 3
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Voeding en vertering.
Voel je wel in je vel !.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Van achter naar voor

 Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).

paddenstoelen-gekweekt/#q=%22champignon%22 eten/#q=%22champignon%22 Zo doodt men de bacteriën.

Planten hebben mest nodig om te groeien. Uitwerpselen zijn een goede meststof (varkensmest, koeienmest). Wetten zeggen hoeveel mest er mag gebruikt worden. Guano  Uitwerpselen van zeevogels  Goede meststof voor landbouw!

Mest in reservoir waar geen lucht aan kan  ontstaan methaangas  branden  energie (warmte) Uitwerpselen om hutten langs de buitenkant te bestrijken. Papier van uitwerpselen van olifanten  plantenvezels.

Vis en varkens eten uitwerpselen. Sledehonden eten uitwerpselen van dierlijk voedsel.

Kopi luwak  duurste koffie ter wereld Koffie wordt gemaakt van de geroosterde bessen van de koffieplant. Koffieboon blijft over na het roosteren. Duur omdat bessen speciale weg aflegden voor het roosteren. Civetkat eet koffiebes. Harde pit wordt niet verteerd dus samen met uitwerpselen naar buiten. Lichte vertering zorgt voor bijzondere smaak. Pitten worden gewassen en geroosterd. Ze zijn zeldzaam en dus duur.

klein-maken/#q=spijsvertering het-lichaam-aflegt-van-mond-tot-einddarm/#q=spijsvertering

Mond: voedsel verkleinen en speeksel toevoegen. Slokdarm: vermalen voeding naar de maag brengen. Maag: kneden en verteren door zure sappen. Dunne darm: verder verteren en voedingsstoffen afgeven aan bloed. Lever: gal maken. Galblaas: opslaan van gal die in de lever gemaakt werd. Dikke darm: water opnemen uit resten. Anus/aars: uitwerpselen uit het lichaam verwijderen. Blinde darm/appendix: dient nergens voor.

Uitwerpselen  onverteerde resten van wat we eten + water + bacteriën Bacteriën helpen bij het verteren van eten. Er zijn veel nuttige bacteriën (bifidus in yoghurt). Schadelijk bacteriën  Bijv. door slecht bewaard voedsel.