Volgordevragen maken Op zoek naar de kern van het verhaal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oude denkbeelden over het heelal
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
CHAPEAU, MIJNHEER FILLON !!! Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 02/2010.
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
j.roesink_uu utrecht_november 2013
Het Scheppingsverhaal.
De quiz bestaat uit 13 vragen.
De schepping.
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Door:Joost Alwin en Rogier
ANW, Thema 2; Heelal. Door: Wesley, Koen, Jorick en Daan.
Conferentie van Potsdam
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Joods-christelijk wereldbeeld
Hoofdstuk 5.
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
2. Oorlog zonder soldaten
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Openlijke conflict.
Op weg naar het einde.
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Wetenschappelijke revolutie
Welkom.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Een boer heeft drie zonen waarvan de jongste naar de Kongo trekt omdat er thuis geen boerderijen meer op te starten zijn.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
JEZUS DE RUIL JIJ.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
In Uw licht zien wij het Licht
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Olie in overvloed 2Koningen 4:1-7.
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
Koude Oorlog les 10 - par 5 - deel 2 - Einde KO.
KRITIEKE MOMENTEN
Les 6 - Par 4.2, conflicten en oorlogen
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Koreaoorlog Vietnamoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Renaissance en Opstand
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
2VMBO Mens en Maatschappij
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
1e WO Het verlies van Duitsland.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Eindexamen 2016 Oriëntatie kennis en historisch besef:
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
Conflicten en oorlogen
In de huid van de toetsenmaker CSE 2015 geschiedenis Stephan Klein februari 2015.
De Koude Oorlog
Koude Oorlog les 8 - par 3B - deel 2 - Einde KO.
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Effectief antwoord geven op examenvragen GESCHIEDENIS
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Paragraaf 13.1 Oost en West.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
1945.
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Hoofdstuk 13 De wereld na 1945 Paragraaf 1 Oost en West.
Transcript van de presentatie:

Volgordevragen maken Op zoek naar de kern van het verhaal

Twee soorten Volgorde- vragen Oriëntatie- kennis Historische context

Oriëntatiekennis Alleen de kenmerkende aspecten!

Voorbeeld 1.Nicolaas Copernicus stelde vast dat de zon centraal stond in ons sterrenstelsel, wat bijdroeg aan de verandering van het middeleeuwse mens- en wereldbeeld. 2.De sterrenkundige Abu Rayhan al-Biruni, die in dienst was van de eerste islamitische vorst in Perzië, berekende de straal van de aarde. 3.De Griekse geleerde Anaxagoras werd gedwongen de stadstaat Athene te verlaten, omdat hij onderwees dat zon en maan geen goden waren maar uit vaste materie bestonden. 4.De astronoom Ptolemaeus ontwikkelde vanuit het Romeinse cultuurcentrum Alexandrië een naar hem genoemd model van ons sterrenstelsel. 5.De verlichte Fries Eise Eisinga bewees door de bouw van een schaalmodel van het zonnestelsel dat de paniek voor een dreigende botsing van planeten ongegrond was. 6.Johannes Fabricius nam voor het eerst met behulp van een telescoop de zonnevlekken en de rotatie van de zon waar. Zijn observaties leverden een bijdrage aan de wetenschappelijke revolutie.

Sleutelwoorden 1.Nicolaas Copernicus stelde vast dat de zon centraal stond in ons sterrenstelsel, wat bijdroeg aan de verandering van het middeleeuwse mens- en wereldbeeld. 2.De sterrenkundige Abu Rayhan al-Biruni, die in dienst was van de eerste islamitische vorst in Perzië, berekende de straal van de aarde. 3.De Griekse geleerde Anaxagoras werd gedwongen de stadstaat Athene te verlaten, omdat hij onderwees dat zon en maan geen goden waren maar uit vaste materie bestonden. 4.De astronoom Ptolemaeus ontwikkelde vanuit het Romeinse cultuurcentrum Alexandrië een naar hem genoemd model van ons sterrenstelsel. 5.De verlichte Fries Eise Eisinga bewees door de bouw van een schaalmodel van het zonnestelsel dat de paniek voor een dreigende botsing van planeten ongegrond was. 6.Johannes Fabricius nam voor het eerst met behulp van een telescoop de zonnevlekken en de rotatie van de zon waar. Zijn observaties leverden een bijdrage aan de wetenschappelijke revolutie.

Waar gaat het dus over? 1.verandering van het middeleeuwse mens- en wereldbeeld 2.de eerste islamitische vorst 3.stadstaat Athene 4.Romeinse cultuurcentrum 5.verlichte 6.de wetenschappelijke revolutie

Waar gaat het dus over? 1.stadstaat Athene 2.Romeinse cultuurcentrum 3.de eerste islamitische vorst 4.verandering van het middeleeuwse mens- en wereldbeeld. 5.verlichte 6.de wetenschappelijke revolutie

Historische context Personen en gebeurtenissen uit de historische contexten.

Voorbeeld 1.Sovjetleider Brezjnev en de Amerikaanse president Carter ondertekenden een verdrag waarin zij overeenkwamen het aantal atoomraketten te beperken. 2.De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Marshall kondigde aan dat de Verenigde Staten wilden investeren in de wederopbouw van de Europese economie. 3.De leiders Kennedy en Chroesjtsjov besloten na afloop van de Cubacrisis om een directe telefoonverbinding tussen het Witte Huis en het Kremlin in te stellen. 4.De Amerikaanse president Reagan riep zijn collega Gorbatsjov op om in verband met zijn hervormingsbeleid de Berlijnse Muur neer te halen. 5.Tijdens de conferentie van Potsdam beslisten de regeringsleiders Stalin, Churchill en Truman dat ter verzekering van de vrede Duitsland in bezettingszones verdeeld werd. 6.Sovjetleider Chroesjtsjov kondigde na de dood van Stalin aan, dat de Sovjet-Unie in haar buitenlands beleid een politiek van vreedzame coexistentie ging voeren.

Sleutelwoorden 1.Sovjetleider Brezjnev en de Amerikaanse president Carter ondertekenden een verdrag waarin zij overeenkwamen het aantal atoomraketten te beperken. 2.De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Marshall kondigde aan dat de Verenigde Staten wilden investeren in de wederopbouw van de Europese economie. 3.De leiders Kennedy en Chroesjtsjov besloten na afloop van de Cubacrisis om een directe telefoonverbinding tussen het Witte Huis en het Kremlin in te stellen. 4.De Amerikaanse president Reagan riep zijn collega Gorbatsjov op om in verband met zijn hervormingsbeleid de Berlijnse Muur neer te halen. 5.Tijdens de conferentie van Potsdam beslisten de regeringsleiders Stalin, Churchill en Truman dat ter verzekering van de vrede Duitsland in bezettingszones verdeeld werd. 6.Sovjetleider Chroesjtsjov kondigde na de dood van Stalin aan, dat de Sovjet-Unie in haar buitenlands beleid een politiek van vreedzame coexistentie ging voeren.

Waar gaat het dus over? 1.Brezjnev Carter 2.Marshall 3.Kennedy en Chroesjtsjov Cubacrisis 4.Reagan en Gorbatsjov 5.Conferentie van Potsdam Stalin, Churchill en Truman 6.Chroesjtsjov kondigde na de dood van Stalin aan

Waar gaat het dus over? 1.Conferentie van Potsdam Stalin, Churchill en Truman 2.Marshall 3.Chroesjtsjov kondigde na de dood van Stalin aan 4.Kennedy en Chroesjtsjov Cubacrisis 5.Brezjnev Carter 6.Reagan Gorbatsjov

Zelf oefenen 1.Bekijk de kaartjes die je hebt gekregen 2.Probeer de sleutelwoorden te identificeren 3.Bedenk welk kenmerkend aspect er bij hoort 4.Leg de kaartjes in de juiste volgorde 5.Als je klaar bent draai je de kaartjes om 6.Heb je alles goed?