Teachers Teaching with Technology™ Simulaties en klassieke kansproblemen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Overzicht Sessie 1 Inleiding
Advertisements

Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
BEWEGING – BASIS ALGEBRA
havo A Samenvatting Hoofdstuk 9
havo A Samenvatting Hoofdstuk 6
havo/vwo D Samenvatting Hoofdstuk 2
Lagoonia Je vliegtuig is neergestort op een eiland in de Stille Zuidzee en je bent een van de overlevenden. Zult u in staat om andere overlevenden te vinden,
Speel een spel uit de top 20 van gamer.nl. Verwachtingen vooraf? Veel gescheld, aangezien alle jongens die het doen altijd schelden…. Veel geweld in het.
vwo A/C Samenvatting Hoofdstuk 6
Basis van het Flag Football
Een manier om problemen aan te pakken
Kansrekening voor wiskunde D.
1 Hashtabellen Datastructuren. 2 Dit onderwerp Direct-access-tabellen Hashtabellen –Oplossen van botsingen met “ketens” (chaining) –Analyse –Oplossen.
Base: bewerkingen 2 soorten - Oplopend- Aflopend.
Excel, zin in een potje Zeeslag?
Door Marit Mulder.
Haal meer uit je Hersenen masterclass wiskunde
Bewegen Bewegen (c) Ing. W.Tomassen.
havo A Samenvatting Hoofdstuk 11
1 Datastructuren Sorteren: alleen of niet alleen vergelijkingen College 5.
en zijn magisch vierkant
vwo A Samenvatting Hoofdstuk11
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 13
vwo C Samenvatting Hoofdstuk 14
vwo C Samenvatting Hoofdstuk 12
Regels bij kansrekeningen SomregelHebben de gebeurtenissen G 1 en G 2 geen gemeenschappelijke uitkomsten, dan is P(G 1 of G 2 ) = P(G 1 ) + P(G 2 ). ComplementregelP(gebeurtenis)
Algemene formule gemeten zijn berekend wordt vraag: wat is ? antwoord:
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
H4 Marktonderzoek Verschillende informatiebehoeften in verschillende fasen: Analyse fase Strategische fase Implementatie fase Evaluatie fase.
1 Datastructuren Skiplists. 2 Skiplists  Vrij eenvoudige datastructuur  “Makkelijker” dan gebalanceerde bomen  Kunnen hetzelfde als gebalanceerde bomen.
Hogere Wiskunde Rijen en Reeksen Sommeren College week 3
Iedereen coach naar Jef Clement.
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Statistiekbegrippen en hoe je ze berekent!!
1 Datastructuren Een informele inleiding tot Skiplists Onderwerp 13.
1 van 8 Bernoulli-stochasten & Binomiale stochasten © CI 2003.
Natuurwetenschappelijk verslag
Mens erger je niet! Amersfoort, 9 oktober Deze workshop De aanleiding De eerste les voor de leerlingen Het vervolg Aandacht voor gebruik van de.
Reactievergelijkingen kloppend maken 2
Gooien met 1 en 2 dobbelstenen
Tweede wereldoorlog.
Rekentoets Klas 3 schooljaar Klas 4 schooljaar door J
Experimentele kans javascript.
Verwachting Mijn verwacht van dit spel was erg laag. Voordat ik het spel ging spelen, vond ik het er maar stom, makkelijk en kinderlijk uitzien. Ik wou.
 Bij aankomst  De zaal  Het voorprogramma  Caruso.
V2.5 NdF-h4 1 NdF-h1 1 1e9 1 Hoofdstuk 4 Speelvolgorde in een SA-contract Hoofdstuk 4 Speelvolgorde in een SA-contract.
Hypergeometrische verdeling Snel en foutloos. Hypergeom Twee mogelijkheden: wel / niet Geen vaste kans Vast aantal ‘pogingen’ n (steekproef) Alleen aantal.
Een veel gebruikte functie in Excel
Kansrekening Herhaling H1 , H4 &H6
Gecijferdheid les 1.4 Grootst gemene deler Kleinst gemene veelvoud
V2.5 NdF-h6 1 NdF-h1 1 1e9 1 Hoofdstuk 6 Verliezers tellen bij troefcontract Hoofdstuk 6 Verliezers tellen bij troefcontract.
Teachers Teaching with Technology™ Bouwen van dynamische modellen voor de Nspire 2 Cathy Baars Jaco Scheer.
Kansverdelingen Kansverdelingen Inleiding In deze presentatie gaan we kijken naar hoe kansen zijn verdeeld. We gaan in op verschillende.
Dagdeel 3 conflicthantering
Inhoud Breuken (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen).
SPEELPLAN IN TROEFCONTRACTEN
Deze les hfdst 1 verbanden gegevens verwerken
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Wat zegt een steekproef?
6.4 Gemiddelde, mediaan en modus Centrummaten
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
LEER BRIDGE MET BERRY WESTRA DEEL 4
Dobbelen met booleans Bron: Math Maniacs (
Nim, een strategisch spelletje
Tellen met kaarten.
Dobbelen met booleans Bron: Math Maniacs (
Kansrekening van Briemen.
HET SPEELPLAN IN EEN TROEFCONTRACT
Transcript van de presentatie:

Teachers Teaching with Technology™ Simulaties en klassieke kansproblemen

Om even over na te denken De kans op minstens 2 keer munt bij 3 keer werpen van een geldstuk is kleiner dan / gelijk aan / groter dan de kans op minstens 200 keer munt bij 300 keer werpen van een geldstuk Fischbein en Schnarch (1997)

Simulatie en kansrekening Chevalier de Méré stelde een vraag aan Blaise Pascal: Spel 1: Ik dobbel vier keer met 1 steen, en moet om te winnen minstens 1 keer zes gooien. Spel 2: Ik dobbel vierentwintig keer met 2 stenen, en moet om te winnen minstens 1x dubbel zes gooien. “Waarom verlies ik spel twee vaker dan spel een?” Blaise Pascal

Simulatie en kansrekening Wikipedia: Antoine Gombaud, Chevalier de Méré( ) was een Franse ridder en schrijver die erg hield van gokken. Hij speelde vaak kansspellen met vrienden thuis. Hij had een theorie waarvan hij dacht dat als hij die in praktijk zou brengen dat hij dan niet zou verliezen. Zijn redenering was als volgt: "bij één worp met twee dobbelstenen is de kans op dubbel zes (P(dubbel zes)) 1/36. Dus bij 24 worpen is de kans op minstens één keer dubbel zes 24/36 oftewel 2/3". Toen hij het spel vaker speelde verloor hij vaker dan dat hij won. Dit betekent dus dat de kans kleiner moet zijn dan 1/2. Blaise Pascal en Pierre de Fermat losten dit probleem samen op. Chevalier de Méré

De kansrekening theorie spel1

De kansrekening theorie spel2

Simulatie met de Nspire spel 1 Een worp met 1 dobbelsteen gaat, net als op de TI-84: randInt(1,6) 4 worpen in een lijst met randInt(1,6,4) Met countIf(lijst,waarde) wordt geteld hoevaak de waarde in de lijst voorkomt. Merk op dat er in de countIf een nieuwe reeks van 4 worpen wordt gebruikt, daarin zit één 6.

Met het krachtige seq() commando maken we nu een rij getallen die voorstellen het aantal zessen in de reeksen van 4 worpen. Normaal gebruik je seq() bij: seq(n^3,n,2,5) Dit geeft {8,27,64,125} Hier hangt de formule niet van de lopende i af, en worden er 1000 reeksen van vier worpen gesimuleerd. Hier nog een extra countIf op met als voorwaarde ?>0 ? Is hier een dummy-variabele Simulatie met de Nspire spel 1

randint(1,6) 1 worp randint(1,6,4) 4 worpen countif(randint(1,6,4),6) aantal zessen seq(countif(randint(1,6,4),6),i,1,1000) herhaal1000x countif(seq(countif(randint(1,6,4),6),i,1,1000),?>0) Hoe vaak in deze 1000 herhalingen is er 1 of meer keren 6 ? Is een dummy variabele De syntax samengevat

randint(1,6,24)+randint(1,6,24) countif(randint(1,6,24)+randint(1,6,24),12) seq(countif(randint(1,6,24)+randint(1,6,24),12),i,1,1000) countif(seq(countif(randint(1,6,24)+randint(1,6,24),12),i,1,1000),?>0) Hoe vaak in deze 1000 herhalingen is er sprake van minstens 1 keer dubbelzes (totaal=12) Simulatie met de Nspire spel 2

Kaarten

Trekken van de eerste aas Neem een normaal kaartspel, 52 kaarten met vier azen. Schud het spel en pak net zo lang een kaart totdat je de eerste aas trekt. Tel het aantal kaarten dat je getrokken hebt. Het kan dus in de eerste trekking gebeuren, maar ook pas in de 49e.

Trekken 1 e aas Hoe vaak is dit gemiddeld? Simulatie met een trucje. seq(i,i,1,52) randsamp(seq(i,i,1,52),4,1) Een steekproef van 4 zonder teruglegging (1) geeft de vier posities van de azen min(randsamp(seq(i,i,1,52),4,1)) De positie van de eerste aas

Simulatie

Berekening P(X=1)= P(X=2)= P(X=3)=.. P(X=k)=

Spreadsheet van de TI-Nspire Kolom 1 met trekkingsnummers De formule in cel b1 invoeren met verwijzen naar cel a1 Dan met Ctrl-C en Ctrl-V (copy & paste) de tweede kolom vullen Of Menu – Gegevens – Opvullen en de cellen t/m B49 aangeven

Verjaardagprobleem

Het probleem Je krijgt aan het begin van het schooljaar een nieuwe klas met 25 leerlingen. Er zitten geen meerlingen in deze klas. Hoe waarschijnlijk is het dat er (minstens) één dag is waarop meerdere leerlingen jarig zijn.

Berekening

Overlopende flessen

Getal en Ruimte vwo wisA H13 opg 32

Overlopende flessen

Flessen:=randNorm(1015,4,1000) Vulling:=randNorm(1005,8,1000)

Overlopende flessen

Mens Erger Je Niet

De eerste 6 De kans is op de eerste 6 in de n e worp is

De som der kansen Het verschil dus S=1

De verwachtingswaarde Het verschil = 1 zodat E = 6

De verwachtingswaarde Het duurt gemiddeld dus 6 worpen om de eerste 6 te gooien. Hoe lang duurt het gemiddeld om de eerste 4 te gooien? Het algemene geval met p i.p.v. 1/6 geeft met P&P wiskunde E=1/p

Cereal Een voor mij verrassende toepassing vond ik in het Cereal probleem. Een simulatie op het web Google: cereal simulation

Cereal

Hoe veel pakken moet je gemiddeld aanschaffen voordat je alle zes de speeltjes hebt? Tel een aantal verwachtingswaarden op:

Newton en Pepy’s In 1693 hebben Samuel Pepys en Isaac Newton gecorrespondeerd over een probleem waar Pepys bij het aangaan van een weddenschap tegen aan gelopen was. Het probleem: Welke van de volgende drie gebeurtenissen heeft de grootste kans op succes? A. Zes eerlijke dobbelstenen worden gegooid en er komt minstens één keer een “6”. B. Twaalf eerlijke dobbelstenen worden gegooid en er komt minstens twee keer een “6”. C. Achttien eerlijke dobbelstenen worden gegooid en er komt minstens drie keer een “6”.

Newton en Pepy’s Oplossing De kansen op de gebeurtenissen A, B en C zijn Als n toeneemt, neemt P(N) asymptotisch af naar de limitwaarde van 1/2.

Een slider

Om even over na te denken De kans op minstens 2 keer munt bij 3 keer werpen van een geldstuk is kleiner dan / gelijk aan / groter dan de kans op minstens 200 keer munt bij 300 keer werpen van een geldstuk Fischbein en Schnarch (1997)

Om over na te denken De kans op minstens 2 keer munt bij 3 keer werpen van een geldstuk is veel groter dan de kans op minstens 200 keer munt bij 300 keer werpen van een geldstuk Fischbein en Schnarch (1997)

P(minstens twee keer munt bij 3 worpen)= binomCdf(3,0.5,2,3) = 0,5 P(minstens 200 keer munt bij 300 worpen)= binomCdf(300,0.5,200,300) =